ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De eerste beursweek van 2018 was een positieve week. De groene candle betekende een stijging van 2,5% ten opzichte van het slot van het afgelopen jaar. Onze aandelenmarkt heeft hiermee een uitzonderlijk sterke start van het nieuwe jaar gerealiseerd.

  • Dat was nog niet alles, in de slotveiling van vandaag werd ook nog eens de top rond 557,4 van 2017 doorbroken. Wie de kopers zijn die de AEX op de valreep nog door 557,4 drukten is niet te achterhalen, maar het is je reinste manipulatie. De reguliere handel in aandelen, opties en andere derivaten (op de FTI na) sluit voor particulieren om 17.30 uur. De AEX is in de veiling die na dit tijdstip plaatsvindt door 557,4 gedrukt. Het is een beweging die Euronext terug zou moeten draaien, want een doorbraak in de slotveiling is corruptie ten top. Euronext staat sturing tijdens de slotveiling echter al lang toe. Ik heb dus niet de illusie dat de beursorganisatie ook maar iets zal veranderen aan de gang van zaken.

  • Technisch gezien betekent de doorbraak een voortzetting naar de stippellijn rond 564 door de top van juli 2007. Dat is dan ook de reden dat de beursgraadmeter door 557,4 werd geduwd. Ik controleer aanstaande maandag of de beursgraadmeter boven het niveau blijft, is dat het geval dan neem ik aan dat een voortzetting naar 564 volgt. Keert de index terug onder 557,4 dan beschouw ik de grens met terugwerkende kracht als niet doorbroken en kijk of de terugkeer onder het niveau eventueel uitmondt in een daling. Ik behandel de koersontwikkeling rond 557,4 dan als een dubbele top en negeer de slotveiling dus.

  • Aan de hand van de daggrafiek kan ik niets toevoegen aan het voorgaande. Het eerste waar ik komende maandag naar kijk is naar de eerste koersen ten opzichte van de doorbroken stippellijn rond 557,4. Bij een terugkeer hieronder negeer ik de slotveiling en behandel het verloop als een dubbele top bij 557,4. Zolang de AEX boven 557,4 blijft ga ik uit van een vervolg naar boven, want de stand in de grafiek is leidend en niet mijn ergernis over het gebeuren in de slotveiling.

  • Het slot van de dag lag ruim boven de Bollinger Bands. Hoewel een index een paar dagen boven deze indicator kan blijven doen we er goed aan om vanaf dag een rekening te houden met een eventuele terugkeer binnen de banden. Van die terugkeer zal het namelijk moeten komen. Ik acht het dus mogelijk dat de aandelenmarktgraadmeter aanstaande maandag daalt.

  • Tussen 15.00 uur en 16.00 uur slaagden kopers in de markt er niet in om de AEX door 557,4 te brengen. Dat lukte zoals gezegd in de slotveiling wel, dat ziet u in de kwartiergrafiek hieronder beter.

  • De laatste candle is die van de slotveiling. Was deze veiling, waaraan alleen grote partijen mogen deelnemen, niet gehouden dan was 557,4 niet doorbroken geweest. Dat maakt dit tot een sterk staaltje sturing.
  • Vanmiddag was er steun rond 556,2. Een eventuele daling onder dit niveau zou het begin van een correctie op de stijging van deze week zijn.

Resumerend: 

De eerste beursweek van 2018 was met een stijging van 2,5% een sterke week. De top rond 557,4 van 2017 werd doorbroken, wat technisch gezien een voortzetting naar 564 inhoudt. De manier waarop 557,4 werd uitgenomen was echter zeer discutabel, dat gebeurde namelijk in de slotveiling. Dit mag in mijn optiek niet gebeuren. Het is echter zoals het is, we hebben een doorbraak. Aanstaande maandag controleer ik allereerst of de AEX boven het niveau blijft. Is dat niet het geval en keert de index terug onder 557,4 dan negeer ik het staaltje manipulatie in de veiling en behandel het verloop als een dubbele top bij 557,4. Een daling is in principe mogelijk, want de beursindex moet op een zeker moment terugkeren binnen de Bollinger Bands waarboven de graadmeter gesloten is. Een eventuele daling onder het steunniveau 556,2 in de kwartiergrafiek zou de start zijn van een correctie op de stijging van deze beursweek. Zolang de aandelenmarktgraadmeter boven 557,4 koerst ga ik uit van een vervolg naar boven.

En dan nog dit...

De Nasdaq is aangekomen bij de bovenkant van aen patroon, ik ben benieuwd of dat voor topvorming gaat zorgen.

  • De Nasdaq staat bij de bovenkant van het kanaal b-b'. De mogelijkheid is aanwezig dat zich hier een top voordoet, want de bovenste lijn van een kanaal is een potentiŽle weerstandslijn. Een doorbraak naar boven uit het kanaal zou vanzelfsprekend een sterke ontwikkeling zijn, want dat zou betekenen dat de markt niet meer genoeg heeft aan de hellingshoek van het kanaal en het stijgingspercentage dat hieruit voortvloeit. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 5 jan 2018, 19.24u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 jan 09.15u: AEX door weerstand 555,1 gebracht

5 jan 10.00u: Poging AEX boven 555,1 te houden

5 jan 11.00u: Naar boven gerichte wig in het verloop

5 jan 12.00u: Wig was om twaalf uur nog intact

5 jan 14.00u: Nauwelijks correctie in Amsterdam

5 jan 15.00u: Optimisme in Amsterdam bleef groot

5 jan 16.00u: De top van 2017 is zojuist bereikt

5 jan 17.00u: AEX nog steeds bij top van vorig jaar

 

Agenda van maandag 1 jan t/m vrijdag 5 jan 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven