ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • De afgelopen week was wederom een winstweek voor de AEX index. De beurgraadmeter sloot 1,5% boven de slotstand van vorige week. Het is geen hoog percentage, als we dit echter elke week doen dan wordt het geleidelijk toch heel wat met onze index. 

 • De candle van deze week staat los van zijn voorganger. Dit is een teken dat afgelopen maandag een gap tot stand kwam dat niet gesloten werd. Inmiddels zullen alle derivatenposities rond dat overgeslagen gebied aangepast zijn, waardoor het gap zijn aantrekkingskracht kwijt is en we er niet per se meer hoeven terug te keren. Het getuigt van kracht.

 • Worden vervolgens de toppen rond 533,2 en 537,8 gepasseerd dan bewerkstelligt onze markt daarmee een voortzetting naar boven. Het is de komende week goed om te volgen of deze punten eventueel daadwerkelijk uitgenomen worden.

 • Vanzelfsprekend is een voortzetting naar boven echter niet, dat blijkt uit de daggrafiek. De rode candle van vandaag kan betekenen dat we een top hebben in deze grafiek. De AEX index is al eerder gedaald vanaf toppen op ongeveer hetzelfde niveau of iets daarboven, dat zou zomaar opnieuw kunnen gebeuren.

 • De trend is echter naar boven gericht zolang lijn i niet doorbroken wordt, daar hebben we dus houvast aan. Daalt de index dan is het tijd om het verloop ten opzichte van die lijn in de gaten te houden.

 • Afgelopen dinsdag ontstond net als op maandag een gap. Ook dit zal na vier dagen zijn aanzuigende werking hebben verloren, want alle posities in de buurt van dat gebied tussen 524 en 525,3 die voor die werking kunnen zorgen zullen gewijzigd zijn. Het hoeft dus niet meer gesloten te worden, wat niet wegneemt dat de graadmeter er uiteraard wel terug zou kunnen keren.

 • In de Bollinger Bands daggrafiek zien we dat de beursindex is teruggekeerd binnen de banden. Na deze terugkeer is alles weer mogelijk, dus zowel een stijging als een daling.

 • Vanmiddag werd in de uurgrafiek een hoofd en schouders patroon afgemaakt. Het koersdoel van het patroon ligt in de buurt van de bovenkant 525,3 van het gap van jongstleden dinsdag. Die grens is dus een plausibel eerste doel.

 • In de kwartiergrafiek staat in de candles van vanmiddag echter een dubbele bodem bij de stippellijn rond 526,4. Weet onze aandelenmarkt volgend op deze bodem een stijging boven 527,7 te bewerkstelligen dan wordt het hoofd en schouders patroon ongeldig en ontstaat een W-vormige bodem met koersdoel 529. Dat zou neer komen op een poging om de opgaande beweging van de eerste vier dagen van deze week weer op te pakken.
 • Naar 525,3 of lager gaat de marktindex indien het laagste punt 526,1 van vandaag naar beneden doorbroken wordt.

Resumerend: 

Met de winstweek die achter ons ligt heeft de markt een bouwsteentje toegevoegd aan de stijging van de voorgaande weken. Worden de komende tijd ook nog de toppen rond 533,2 en 537,8 doorbroken dan bewerkstelligt men daarmee een voorzetting naar boven. In de daggrafiek zagen we vandaag echter een rode candle, waardoor mogelijkerwijs een top is gevormd rond een gebied waar al eerder toppen ontstonden. In theorie kan een daling volgen. Zolang de AEX in de daggrafiek boven lijn i blijft is de ontwikkeling echter nog naar boven gericht, op die lijn kunnen we onze aandacht dus richten indien de beursgraadmeter verder daalt. In de uur- en kwartiergrafiek zagen we een hoofd en schouders patroon, op grond waarvan we uit kunnen gaan van een daling naar 525,3 of lager. De AEX zal dan echter eerst door 526,1 moeten breken. Vooralsnog staat er namelijk een dubbele bodem in de kwartiergrafiek, een patroon dat bij een stijging boven 527,7 in een W-vormige bodem met koersdoel 529 zou veranderen. Het hoofd en schouders patroon zou dan ongeldig worden en het zou een poging van de markt zijn om het naar boven gerichte verloop van de eerste vier dagen van deze week te hervatten.

En dan nog dit...

De Britse beurs heeft deze week een eerste scheur in de broek opgelopen, dat leert de weekgrafiek van de FTSE100 ons vanavond.

 • De FTSE100 is naar beneden door het steunniveau rond 7300 gebroken. Die grens moet vanaf nu gezien worden als een potentieel weerstandsniveau en een terugkeer van de index naar de stippellijn rond 7100 ligt zolang dat weerstandsniveau niet doorbroken wordt voor de hand. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 15 sep 2017, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 sep 09.15u: Raket gelanceerd, reactie is beperkt

15 sep 10.00u: Het is dansen op de vulkaan

15 sep 11.00u: Vlag in ontwikkeling in kwartiergrafiek

15 sep 12.00u: Een ongewoon verloop rond de vlag

15 sep 14.00u: Het toppatroon is nog niet afgerond

15 sep 15.00u: Hoofd schouders patroon afgemaakt

15 sep 16.00u: AEX is teruggekeerd bij de neklijn

15 sep 17.00u: Steun gevonden bij niveau 526,4

 

Agenda van maandag 11 sep t/m vrijdag 15 sep 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven