ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er zijn van die dagen dat ik aan het begin van de slotanalyse nog niet weet wat ik moet gaan schrijven, dit is er een van. Laat ik eerst teruggaan naar gisterenavond. Het leek me in mijn slotanalyse die ik toen schreef de meest logische ontwikkeling als de AEX vandaag zou dalen, het gap tussen 524 en 525,3 moest immers nog gesloten worden. De markt taalde vandaag echter niet naar het sluiten van het gap. De beursindex steeg verder. Waarom het gap niet gesloten werd kan ik niet zeggen. Misschien heb ik niet genoeg geduld gehad en gebeurt het morgen alsnog. De beursindex zou hiervoor terug moeten keren naar 524 of lager.

  • De AEX bereikte het weerstandsniveau 528,5. In de maanden mei, juni en juli zijn veel toppen ontstaan in de buurt van deze grens. We moeten dientengevolge rekening houden met de mogelijkheid dat dit weer gebeurt.

  • Voor een voortzetting naar boven moeten twee toppen doorbroken worden, te weten die rond 533,2 en 537,8. Dat zou ons namelijk uit het gebied brengen waarin we al maanden op en neer gaan. Op het verloop ten opzichte van die grenzen kunt u dus letten indien de marktgraadmeter verder stijgt.

  • Het slot van de dag lag boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands, deze lijn vormde dus geen weerstand. De index zou op een gegeven moment terug moeten keren binnen de banden, iets dat morgen eventueel al kan gebeuren. We moeten voor alle zekerheid dus rekening houden met een daling, ook al kan het nog wel eens een paar dagen duren voor zo'n terugkeer daadwerkelijk tot stand komt.

  • Het doorbroken niveau 528,5 kan eventueel als steunniveau fungeren. Keert de AEX terug onder het niveau dan neem ik voorlopig maar weer aan dat de index naar 524 gaat om het gap van gisteren te sluiten. Een stijging boven het hoogste punt 529,8 van vandaag betekent echter een voortzetting naar de top rond 533,2 die ik bij de daggrafiek besprak.

  • Een terugkeer naar het gap van gisteren kan alleen tot stand komen indien de beursgraadmeter achtereenvolgens naar beneden door de grenzen 528,5, 527,8 en 526,4 breekt. Zolang de AEX boven 528,5 staat is een vervolg omhoog het meest waarschijnlijk.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt taalde vandaag niet naar het sluiten van het gap tussen 524 en 525,3 dat gisteren ontstond, maar realiseerde opnieuw een stijging. De AEX bereikte het weerstandsniveau 528,5, in de buurt waarvan eventueel een top ontwikkeld kan worden. Er zijn drie mogelijke steunniveaus, dat zijn 528,5, 527,8 en 526,4. Een vervolg naar boven is de meest waarschijnlijke ontwikkeling indien de index boven 528,5 blijft. Op een terugkeer onder de grens zou een daling naar de onderkant van het gap rond 524 kunnen volgen, maar alleen als de niveaus 527,8 en 526,4 naar beneden doorbroken worden. Wordt de top van vandaag rond 529,8 daarentegen blijvend uitgenomen dan gaat de beursgraadmeter naar de top rond 533,2 of wellicht hoger (537,8). Weet de markt een doorbraak door deze beide voorgaande toppen te verwezenlijken dat betekent dat een voortzetting naar boven, want dan geraken we uit het gebied waarin we al maanden op en neer bewegen.

En dan nog dit...

Indicatoren gebruik ik niet vaak, want ik werk graag met harde grenzen en die geven indicatoren me niet. Er is echter een omstandigheid waarin ik er wel gebruik van maak, dat is bij divergentie in een van de meest bekende indicatoren, de Relative Strength Index (RSI).

  • Onder deze daggrafiek van de S&P500 ziet u de RSI geplaatst. Hierin heb ik door toppen van de indicator lijn a getrokken. Uit deze lijn blijkt dat de RSI in juli een lagere top maakte, terwijl de S&P500 toen juist een hogere top neerzette. Dit heet divergentie. In de huidige situatie gaat er wederom een hogere top komen in de S&P500 en wellicht opnieuw een lagere top in de RSI. De indicator staat namelijk op lijn a, er ligt in potentie weerstand voor de index. Wordt lijn a niet doorbroken dan betekent dat het einde van de opmars van de S&P500 en de start van een correctie. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 13 sep 2017, 19.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 sep 09.15u: AEX direct gekocht na lagere start

13 sep 10.00u: Voor steun gezorgd rond 526,4

Philips: Doorbraak door recente top gerealiseerd

13 sep 11.00u: Grens wordt nog steeds verdedigd

13 sep 12.00u: Nog altijd niet terug naar het gap

Unilever; Doorbraak, maar meteen potentiŽle top

13 sep 14.00u: Geen daling naar gap, maar stijging

13 sep 15.00u: Vloertje onder de beursindex gelegd

13 sep 16.00u: De AEX loopt nog steeds verder op

13 sep 17.00u: Index door grens 528,5 gebracht

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven