ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De top uit mei van dit jaar rond 537,8 is vandaag doorbroken en dat wil zeggen dat we in het hoogste punt 541,3 van vandaag een nieuw jaarrecord hebben. Er is overigens ruimte voor aanscherping van dit record, dat zien we in de grafiek die volgt.

  • Het gaat om de maandgrafiek van de AEX. Het is pas de eerste dag van de maand en dat wil zeggen dat de vorm van de laatste candle nog zal veranderen. De candle is tenslotte pas op 31 oktober aanstaande af. De reden dat ik deze grafiek desondanks plaats is dat ik de potentiŽle weerstandslijn g met u wil bespreken. Het is zoals ik afgelopen vrijdagavond schreef de bovenkant van de wig g-p en daar kan eventueel een top tot ontwikkeling komen. De lijn vinden we deze maand rond 544. Omdat het om een lange termijn grafiek gaat doen we er goed aan het niet te nauw te nemen met deze waarde, een puntje meer of minder is mogelijk. Het gaat er maar om dat we in de buurt van de lijn uitkijken voor eventuele topvorming.

  • Het slot van de dag lag boven de Bollinger Bands. Standen boven of onder deze banden kunnen enkele dagen aangehouden worden. Het verdient echter aanbeveling vanaf de eerste dag rekening te houden met een eventuele terugkeer binnen de banden, dus met een daling.

  • Vandaag ontstond opnieuw een gap. Van oudsher worden gaps veelal gesloten, maar die theorie lijkt momenteel niet meer op te gaan. Het gap tussen 537,1 en 537,8 bleef niet alleen open, de AEX steeg meteen verder. Of het alsnog gesloten wordt zal morgen moeten blijken.

  • Daarvoor kunnen we om te beginnen letten op de koersontwikkeling ten opzichte van het kanaal q-q' dat tot ontwikkeling kwam. Een daling onder dit kanaal betekent een beweging in de richting van het gap, blijven we in het kanaal of breken we naar boven uit dan neemt de markt juist meer afstand van dit gebied. Zou de graadmeter dalen dan kan lijn n overigens als steunlijn dienen en een terugkeer in het gap dus voorkomen.

  • De kwartiergrafiek biedt geen extra informatie ten opzichte van de uurgrafiek, alleen een uitvergroting ervan. We gaan naar de samenvatting.

Resumerend: 

De AEX brak naar boven door 537,8, waardoor we met het hoogste punt 541,3 van de dag een nieuw hoogtepunt hebben dit jaar. De maandgrafiek biedt ruimte voor aanscherping van dit hoogtepunt, er is ruimte tot de bovenkant van de wig in die grafiek in de buurt van 544. Op grond van de daggrafiek met Bollinger Bands moeten we echter niet geheel uitsluiten dat de beursindex morgen toch daalt, want de index zal een van de komende dagen terug moeten keren binnen de banden. We kunnen in eerste instantie letten op het verloop ten opzichte van het kanaal q-q'. Een uitbraak naar beneden betekent een daling in de richting van het gap van vandaag, wellicht wordt dat dan alsnog gesloten. Lijn n kan bij een daling zoals we zagen eventueel voor steun zorgen. Blijft de AEX in het kanaal q-q' of volgt een uitbraak naar boven dan zet de index de stijging voort.

En dan nog dit...

Onze beurs doet het net iets beter als de Duitse beurs. Onze AEX is namelijk door de voorgaande top gebroken, de DAX nog niet.

  • Het hoogste punt van de DAX van dit jaar ontstond in juni rond 12.950. De DAX staat daar niet ver meer onder, we kunnen vanaf aanstaande woensdag kijken of deze top eventueel doorbroken wordt. Morgen is de Duitse beurs gesloten vanwege de dag van de Duitse eenheid, we moeten dus een dagje geduld hebben voor we weten of onze oosterburen ons voorbeeld volgen of niet. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 2 okt 2017, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

2 okt 09.15u: Met een sprong boven meitop 537,8

2 okt 10.00u: Korte termijn top in kwartiergrafiek

2 okt 11.00u: Markt wil ook dit gap open houden

2 okt 12.15u: Beursgraadmeter verder opgelopen

2 okt 14.00u: Stijgende lijn binnen het dagkanaal

2 okt 15.00u: AEX naar onderkant kanaal gegaan

2 okt 16.00u: Direct reactie op daling onder kanaal

Sligro: Een mooi voorbeeld van patroontransformatie

2 okt 17.15u: Zijwaarts bij bovenkant van kanaal

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven