ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze aandelenmarkt realiseerde deze maand een zeer belangrijke stap voor de AEX index, namelijk een uitbraak naar boven uit de wig g-p. Gewoon bij dit patroon is een uitbraak naar beneden. Dat hier nu een uitbraak naar boven staat is dan ook een belangrijke overwinning voor het kopende deel van onze markt. We zijn een eind op weg naar de stippellijn rond 564 door de top uit juli 2007, dat niveau is binnen bereik. Een stijging van iets meer dan 1,9% en we zijn er.

  • Het is voor de voortgang naar boven van belang dat we de komende maand boven lijn g blijven en voorkomen dat de uitbraak een valse uitbraak, dat is dus iets om te controleren.

  • De candle van vandaag in de daggrafiek is een duidelijke stap naar boven. De AEX beweegt in de richting van het koersdoel 560,7 van de vorige week donderdag afgeronde vlag v-v' in deze grafiek. Het doorbroken niveau 549,5 is een potentieel steunniveau geworden en steun kan er ook zijn bij de top van afgelopen vrijdag rond 551,3 die vandaag doorbroken werd.

  • Alleen in de daggrafiek met Bollinger Bands vinden we een negatief puntje, namelijk de slotstand boven de banden. Een index kan een dag of drie boven de banden blijven, maar ook de volgende dag erbinnen terugkeren. Dit wil zeggen dat we in onze beschouwingen de mogelijkheid van een daling mee moeten nemen.

  • De ontwikkeling in de uurgrafiek toont kracht, kopers beheersten het marktverloop. Ze gingen tactisch erg bekeken te werk, dat zagen we vandaag in de kwartiergrafiek. Als men altijd zo te werk zou (kunnen) gaan zou er geen limiet zijn aan het niveau dat we met de AEX kunnen bereiken.

  • De hele trukendoos ging namelijk open vandaag. Eerst werd de top rond 551,3 met een versnelling doorbroken, een kwestie van extra orders. Vervolgens werd rond 552 een vloertje onder de index gelegd waarmee gepoogd werd de winst te beschermen, maar er volgde toch een daling onder dat niveau. Dat was het enige steekje dat men liet vallen. Er werd rond 551,3 vakkundig voor steun gezorgd, waarna tijdens de lunchpauze met een stijging werd geprofiteerd van het dan lagere volume. Na een daling onder een trendlijn werd de AEX meteen opgevangen rond 552,4, na twee inverted hammers gebeurde hetzelfde rond 552,8. Kopers hadden het kortom uitstekend voor elkaar en speelden het spel tactisch erg sterk. Ik heb maar zelden zoveel strategisch slimme zetten op één dag gezien. Als dit de toekomst is dan wordt beleggen eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. De maakbare beurs bestaat niet, ook al zou je vandaag anders zeggen.
  • Het hoogste punt van de dag lag rond 553,9. Wordt dat gepasseerd dan gaat de marktgraadmeter verder in de richting van het koersdoel 560,7 dat ik bij de daggrafiek besprak en eventueel de grens 564 in de maandgrafiek.
  • In het geval van een daling kan er zoals ik bij de daggrafiek opmerkte steun gevonden worden rond 551,3 en in de buurt van 549,5.

Resumerend: 

Onze aandelenmarkt heeft in oktober met de AEX een uitermate belangrijke stap gerealiseerd, namelijk een uitbraak naar boven uit de wig g-p in de maandgrafiek. We kunnen de komende maand controleren of de index boven het patroon blijft, want dat is voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven cruciaal. De top uit juli 2007 rond 564 ligt binnen bereik, een stijging van iets meer dan 1,9% en we zijn er. In de daggrafiek werd een duidelijke stap in de richting van het koersdoel 560,7 van de vlag v-v' in die grafiek gezet. Wordt de top rond 553,9 van vandaag doorbroken dan gaan we verder in die richting. Daalt de graadmeter dan kunnen de doorbroken grenzen 551,3 en 549,5 eventueel voor steun zorgen.

En dan nog dit...

Als u een beeld wilt krijgen van de absurditeit van sommige beursontwikkelingen moet u maar eens kijken naar de volgende grafiek, de daggrafiek van de Japanse Nikkei.

  • De Nikkei is in september en oktober in één vloeiende lijn gestegen. De Japanse beursindex boekte in slechts twee maanden een winst van maar liefst 14,4%. Het duurt niet lang meer of het gaat helemaal mis op deze markt, want het is Japanse beleggers compleet in de bol geslagen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 31 okt 2017, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 okt 09.15u: Nieuwe stijgingspoging in Amsterdam

31 okt 10.00u: De AEX is door top 551,3 gebroken

31 okt 11.00u: Gebruikelijke vloertje onder de AEX

ASMI: Sterke opmars voorafgaand aan cijfers

31 okt 12.00u: AEX terug bij doorbroken niveau

31 okt 14.00u: Vloertje 551,3 en lunchpauzestijging

31 okt 15.00u: Daling onder lijn, voor wat het waard is

31 okt 16.00u: Een vloertje en een volgende aanval

31 okt 17.00u: Direct steun na inverted hammers

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven