ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het slot van vandaag lag ter hoogte van de top rond 542,9 van vorige week donderdag. Het hoogste punt van de dag was 543, wordt dit punt morgen gepasseerd dan kunnen we gaan volgen wat de ontwikkeling wordt ten opzichte van het niveau 544. Daar kan weerstand gevonden worden, dat leert de maandgrafiek die volgt ons.

  • De laatste candle is die van deze maand, een candle die pas op 31 oktober aanstaande zijn definitieve vorm zal hebben. In zijn huidige vorm leert hij ons dat de AEX lijn g nadert, de bovenste lijn van de wig g-p in wording. Lijn g is een potentiŽle weerstandslijn en we vinden de lijn deze maand rond 544. Neemt u deze grens niet te precies. Het gaat om een maandgrafiek en dat wil zeggen dat er wat afwijking in kan zitten. In de buurt van 544 zou echter een top ontwikkeld kunnen worden. De andere kant van de medaille is dat een blijvende doorbraak door lijn g een vervolg naar 564 aannemelijk zou maken.

  • De stijging van vandaag houdt in dat de stijgende trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is  vastgehouden. Een voortzetting naar boven is op grond hiervan zeer wel mogelijk, al geeft de indicator daar geen garantie voor.

  • Bij de huidige stand is de AEX nog steeds gevangen in de zijwaartse beweging die het koersverloop vanaf begin oktober kenmerkt. Daar geraken we uit bij een doorbraak door het hoogste punt 543 van vandaag. Daalt de index dan is dat niet het geval, dan blijft het ongewis in welke richting we uit deze zijwaarts verlopende fase geraken.

  • Boeiend is dat partijen actief in de slotveiling het niet aandurfden om de AEX nog wat verder omhoog te sturen. Dat is verrassend, want zo terughoudend is men de laatste tijd bij andere weerstandsniveaus niet geweest. 
  • Voor het korte termijn verloop telt morgen het verloop ten opzichte van de grenzen 542,6 en 543. Boven 543 kunnen we gaan volgen wat de ontwikkeling rond 544 wordt, onder 542,6 zullen we ons weer moeten gaan richten op potentiŽle steunniveaus als bijvoorbeeld 541,2.

Resumerend: 

Het slot van vandaag lag ter hoogte van de top van vorige week donderdag. Die top werd niet doorbroken, maar het is onmiskenbaar zo dat de markt naar boven kijkt. Wordt de top rond 543 doorbroken dan geeft men daar invulling aan. We zagen in de maandgrafiek dat er in dat geval rond 544 weerstand is te vinden in de vorm van lijn g in die grafiek. In de buurt daarvan kan zich eventueel dus topvorming voordoen. Komt de AEX index onder 542,6 dan komt de focus opnieuw bij potentiŽle steunniveaus te liggen, zoals de stippellijn rond 541,2 in de kwartiergrafiek.

En dan nog dit...

Vandaag deed zich een interessante ontwikkeling voor op de Japanse aandelenmarkt, de Nikkei bereikte namelijk de top uit juni 2015 die op zijn beurt samenviel met toppen uit 2000 en 1997. Het is een belangrijk wapenfeit.

  • Voordat we de ontwikkeling te belangrijk maken wil ik opmerken dat de Japanse centrale bank sinds 2010 ETF's op aandelen koopt. De centrale bank is inmiddels grootaandeelhouder van alle bedrijven die zijn genoteerd in de Nikkei. Met zo'n grote koper in de markt, een koper die werkt vanuit een ander doel dan beleggers, kan uiteraard niet gesproken worden over een vrije markt. Een vrije handelsmarkt is de Japanse aandelenmarkt sinds dat jaar niet meer. Mijn constatering dat de Nikkei de toppen uit 1997, 2000 en 2015 heeft bereikt is dan ook niet meer dan een kennisgeving. Zou het van een doorbraak komen dan is niet vast te stellen of die veroorzaakt wordt door optimistische beleggers of de centrale bank die de Nikkei er doorheen duwt, veel kunnen we er dus niet mee. De mogelijkheid is aanwezig dat particuliere beleggers hoogtevrees krijgen en besluiten te verkopen, de vraag is dan of de centrale bank daar tegenwicht aan zal kunnen of willen bieden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 12 okt 2017, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 okt 09.15u: Het initiatief aanvankelijk bij kopers

12 okt 10.00u: Te maken met weerstand rond 542,2

12 okt 11.00u: Nog niet veel kracht in de markt

12 okt 12.00u: Direct gekocht na daling onder lijn

12 okt 14.00u: Daling en nieuwe bodem tijdens lunch

KPN: Na vorming dubbele bodem momenteel stijgend

12 okt 15.00u: Bijna terug bij weerstandsniveau

Boskalis: Na vorming bodem sterke stijging gehad

12 okt 16.00u: Stand AEX vlak boven top 542,9

12 okt 17.00u: AEX terug onder doorbroken niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven