ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020317

  • Na de grote stijging van gisteren deed zich vandaag een lichte daling voor. De AEX eindigde een kwart procent onder het slot van gisteren. Dit is geen spectaculaire daling en dus nog geen bedreiging voor de opwaartse trend van de index. Deze zou verder stijgen als de top rond 505,5 doorbroken wordt en dat is een ontwikkeling die vanuit de huidige stand zonder meer mogelijk is. Het is immers geen grote stap. De AEX zou verder oplopen in de richting van de top uit april 2015 rond 510,6.

  • Waar we ons nog wel bewust van moeten zijn is van het gap van gisteren. Gaps worden meestal gesloten. De markt zou kunnen besluiten dit gap open te laten, maar dat is geen ontwikkeling om bij voorbaat van uit te gaan. Ik houd rekening met een daling naar 496,6, dat is de onderkant van het gap. Het betreft het hoogste punt van afgelopen dinsdag.

AEX daggrafiek BB 020317

  • De Bollinger Bands geven me eveneens aanleiding om van topvorming uit te gaan. De bovenste lijn van dit gereedschap kan namelijk weerstand vormen en dus zorgen voor een daling. 

  • Een voldongen feit is dat echter niet. Kijken we naar december van het afgelopen jaar dan zien we dat zich een fraaie stijgende trend ontwikkelde, die startte met een stijging van de beursgraadmeter naar de bovenste lijn. Hoewel de kans op een daling aanwezig is vanaf de bereikte lijn is het gevaarlijk om daar voetstoots van uit te gaan.

AEX uurgrafiek 020317

  • In de uurgrafiek is een hele grote vlag in ontwikkeling. De meest plausibele uitkomst bij dit licht oplopende patroon is een uitbraak naar beneden en dus een voortzetting naar lagere regionen. Zolang deze uitbraak nochtans niet is gerealiseerd is het onzeker of de AEX het patroon daadwerkelijk naar beneden zal verlaten. Mocht de index naar boven uitbreken dan wordt het patroon ongeldig en volgt een aanval op de top rond 505,5 waarover ik het bij de daggrafiek had.

AEX kwartiergrafiek 020317

  • In de kwartiergrafiek zijn meerdere potentiŽle steunniveaus te onderscheiden, zou het inderdaad van een daling uit de vlag t-t' komen. Het gaat achtereenvolgens om 502,3 (23,6%), 500,9 (gisteren doorbroken niveau), 500,3 (38,2%), 498,9 (bovenkant gap), 498,7 (50%), 497,1 (61,8%) en 496,6 (onderkant gap).

Resumerend: 

De AEX daalde met een kwart procent, een daling die dusdanig klein is dat de kans op een voortzetting naar boven behouden bleef. Wordt de top rond 505,5 doorbroken dan gaat de marktgraadmeter verder in de richting van de apriltop uit 2015 rond 510,6. De Bollinger Bands geven echter de mogelijkheid van een daling aan, net als de vlag t-t'  in de uurgrafiek dat doet. Breekt de index naar beneden uit dan betekent dat een gang naar lagere regionen. Dat zou ook gezien het nog te sluiten gap een plausibele beweging zijn. Gaat de AEX inderdaad omlaag dan zijn de mogelijke steunniveaus de grenzen 502,3, 500,9, 500,3, 498,9, 498,7, 497,1 en 496,6. Het gap zou gesloten zijn indien het laatste niveau wordt bereikt. Vindt er daarentegen een uitbraak naar boven uit de vlag plaats dan wordt dat patroon onbruikbaar en volgt een aanval op de top rond 505,5.

En dan nog dit...

.Vorige week vrijdag schreef ik op deze plaats een stukje dat ik in mijn overzicht, waarnaar u onderaan de pagina een koppeling ziet, de titel Wispelturigheid is troef bij onze zuiderburen gaf. Aan die wispelturigheid is bepaald nog geen eind gekomen. Het tegendeel is het geval, het sentiment sloeg gisteren voor de zoveelste keer om als een blad aan de boom.

  • Gisteren zagen we een uitermate ongewone stap in de koersontwikkeling van de Belgische BEL20. De index opende met een gap naar boven en brak met ťťn candle zowel door de onder- als de bovenkant van de stijgende wig die vorige week vrijdag was afgerond. Dat patroon werd met slechts die ene candle volledig onbruikbaar. Vandaag werd de top rond 3680 geŽvenaard en ik ben nu dat gebeurd is razend benieuwd wat onze zuiderburen er verder nog van maken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 2 mrt 2017, 18.27u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

2 mrt 09.15u: Daling in eerste kwartier van de handel

2 mrt 10.00u: Steun, maar geen stijging vanaf lijn q

2 mrt 11.00u: De AEX index is door lijn q gebroken

SBM Offshore: Steun gevonden boven doorbroken toppen

2 mrt 12.00u: Bodem iets boven het 23,6% niveau

2 mrt 14.00u: Afgelopen uren een beweging zijwaarts

Altice: Bodem bij een 50% niveau in een positieve trend

2 mrt 15.00u: Situatie in AEX is nog steeds hetzelfde

2 mrt 16.00u: AEX naar boven uit de zijwaartse fase

2 mrt 17.00u: Kanaal dat je eventueel kunt zien als vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven