ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010317

  • Op een haar na twee procent, dat is de winst die de beurs vandaag boekte met de AEX index. Ik moet bekennen dat ik dit niet had verwacht. Een belangrijke stap werd vanmorgen voorbeurs gezet, in die fase werd namelijk een hogere opening voorbereid. Dit zorgde voor een short squeeze, partijen met een op een daling gerichte positie draaiden en droegen op deze wijze bij aan de opmars van de graadmeter. Vervolgens werd snel de top rond 500,9 van vorige week doorbroken en dat vormde een nieuwe impuls. In de middag namen de Amerikaanse markten de positieve stemming over, stegen en voerden onze AEX daarmee indirect verder naar boven. Het resultaat is een lange groene candle waarmee de beursindex een flinke stap dichter bij de top uit april 2015 rond 510,6 is gekomen, het eerstvolgende belangrijke potentiŽle weerstandsniveau. We zouden die grens in principe kunnen gaan bereiken, al is daar uiteraard geen garantie voor te geven.

  • Waar we echter nog wel rekening mee moeten houden is met het gap dat vanmorgen tussen 496,6 en 498,9 ontstond. Gaps worden meestal gesloten, bij een gap naar boven wordt daarmee bedoeld dat de index terugkeert naar de onderkant van het overgeslagen koersgebied. We dienen rekening te houden met de mogelijkheid van een terugkeer naar 496,6, waar dan steun gevonden kan worden.

AEX daggrafiek BB 010317

  • De slotstand van de dag lag precies op de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, waardoor het mogelijk is dat morgen ondanks de grote stijging van vandaag een daling volgt. Uiteraard kan ook een nieuwe opwaartse beweging volgen zoals die vanaf begin december, maar daarover is op dit moment nog niets te zeggen. We zullen eerst moeten kijken of we een daling krijgen. 

AEX uurgrafiek 010317

  • In de uurgrafiek kunt u zien dat de stemming tot het einde van de dag goed bleef. Er kwam geen enkele correctie op de stijging tot stand, beleggers bleven in de markt en toonden daarmee impliciet morgen een vervolg naar boven te verwachten. De beursstemming is in ieder geval positief zolang de graadmeter boven lijn s koerst.

AEX kwartiergrafiek 010317

  • Zou de beursgraadmeter morgen onder lijn s belanden dan kan lijn q eventueel als steunlijn fungeren. Zeker daarvan ben ik echter niet omdat het om een steunlijn van gisteren gaat, waarvan niet met zekerheid te zeggen is of hij morgen nog een rol speelt.
  • Een eventuele daling zal ik in ieder geval beschouwen als de opmaat voor een terugkeer naar het vanmorgen tussen 496,6 en 498,9 gevormde gap. Ik neem vooralsnog aan dat een dezer dagen een terugkeer naar 496,6 gaat volgen.

Resumerend: 

De stemming zat er goed in vandaag in Amsterdam, onze aandelenmarkt realiseerde een stijging van vrijwel 2%. De markt koos hiermee voor een voortzetting naar boven. Het zou overigens niet ik eerste keer zijn dat een beweging als die van vandaag het einde van de opwaartse beweging markeert, maar dat terzijde. Als dat zo is dan zien we dat vanzelf, vooralsnog is de AEX index nog steeds op pad naar de apriltop top uit 2015 rond 510,6. Waar ik nog wel rekening mee wil houden is het gap dat tussen 496,6 en 498,9 tot stand kwam. Gaps worden meestal gesloten en dat vormt voor mij aanleiding om ondanks de grote stijging van vandaag de mogelijkheid open te houden voor een terugkeer naar 496,6. De bovenste lijn van de Bollinger Bands kan eventueel weerstand vormen en voor topvorming zorgen, dat kan hieraan bijdragen. In lijn s in de uur- en kwartiergrafiek hebben we een lijn die morgenochtend bij de opening goed kunnen gebruiken. De opwaartse beweging is in ieder geval intact zolang de AEX index boven deze lijn koerst. Bij een eventuele daling onder lijn s kijk ik of lijn q eventueel voor steun zorgt. Zo'n daling behandel ik in dat geval als de opmaat voor een terugkeer naar het gap, want ik houd de optie op een terugkeer in het overgeslagen gebied open.

En dan nog dit...

Vandaag kon ik voor bespreking op deze plaats kiezen uit meerdere grafieken, want het was in vrijwel alle markten een bijzondere beursdag. Ik koos voor de daggrafiek van de Franse CAC40.

  • In deze grafiek is een voortzettingspatroon afgerond, namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Koersdoel van het patroon is ongeveer 5120, een doel dat geldig blijft zolang de CAC40 boven de neklijn blijft die u rond 4930 ziet. Interessant is dat ook in deze grafiek een gap is ontstaan. Dat zal pas gesloten worden indien de Franse beursindex onder 4930 komt en dat is iets waar ik niet op wil speculeren. Dat niveau is door de doorbraak immers een belangrijk steunniveau geworden in het toekomstige koersverloop. Dat neemt niet weg dat ik de koersontwikkeling ten opzichte van 4930 wel goed in de gaten houd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 1 mrt 2017, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 mrt 09.15u: Een sterke start van de maand maart

1 mrt 10.00u: Recente top rond 500,9 is doorbroken

1 mrt 11.00u: Snelheid van stijging is wat afgenomen

AKZO: Tot nog toe fraaie koerswinst en stijgende trend

1 mrt 12.00u: AEX tot mijn verrassing verder gestegen

1 mrt 14.00u: Snelle reactie kopers op daling onder lijn

1 mrt 15.00u: Winst van beursindex bedraagt 1,7%

1 mrt 16.00u: Beursgraadmeter loopt nog steeds op

1 mrt 17.00u: AEX index stijgt tot het einde van de dag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven