ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090317

  • Onze aandelenmarktgraadmeter AEX is op de achtste verjaardag van de stijgende lange termijn trend naar boven door de top rond 506 gebroken die onlangs tot ontwikkeling kwam. De dagwinst van de AEX bedroeg ťťn procent. Het is een nieuwe stap naar boven, waarmee de afstand tot de stippellijn rond 510,6 door de top uit april 2015 verder is verkleind.

  • Vanmiddag tekende ik de omgekeerde driehoek u-u' in de daggrafiek. Dat deed ik omdat ik na wil gaan of de bovenste lijn van deze driehoek eventueel een rol speelt als weerstandslijn. Het slot van vandaag lag precies op deze lijn, die dus nog niet doorbroken is. In theorie kan op grond hiervan morgen een daling volgen. Wordt lijn u' daarentegen doorbroken dan gaat de beursgraadmeter naar de stippellijn rond 510,6, een belangrijke potentiŽle weerstandslijn.

AEX daggrafiek BB 090317

  • De candle van vandaag staat tegen de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Deze lijn kan theoretisch fungeren als weerstandslijn, wat me een tweede reden geeft om morgen kijken of de beursgraadmeter eventueel daalt. De eerste reden was potentiŽle weerstand van lijn u' in de eerste grafiek.

AEX uurgrafiek 090317

  • Beleggers in onze aandelenmarkt kennen zoals de candles van vandaag in de uurgrafiek ons leren geen twijfels. Het gap dat vanmorgen ontstond werd opengehouden en de opgaande beweging van vanmiddag was met vier groene candles sterk. Hier zijn partijen aan het werk geweest die geloven in een voortzetting naar boven.

AEX kwartiergrafiek 090317

  • Het is morgenochtend allereerst zaak na te gaan of de beursgraadmeter boven de stijgende lijn blijft die vanmiddag tot stand kwam. Als dat zo is gaan we immers door naar 510,6, een voortzetting naar boven zal immers waarschijnlijk wel leiden tot een doorbraak door lijn u' in de daggrafiek.
  • Komt het in tegenstelling hiermee van een daling dan ga ik op zoek naar potentiŽle steunniveaus. De vandaag doorbroken grens 506 is in ieder geval zo'n niveau.

Resumerend: 

Beleggend Nederland laat er met een stijging van een procent en een doorbraak door de recente top rond 506 geen onduidelijkheid over bestaan, men voorziet een vervolg naar boven. De AEX index is de top uit april 2015 rond 510,6 inmiddels dermate dicht genaderd, dat het niveau bij een voortzetting naar boven morgen al bereikt zou kunnen worden. Het gaat bij de stippellijn rond 510,6 om een potentiŽle weerstandslijn. In de daggrafiek zag u de wijder wordende driehoek u-u', waarvan de bovenzijde eventueel nog als weerstandslijn kan fungeren. Voor de bovenste lijn van de Bollinger Bands geldt hetzelfde, ook die lijn kan nog weerstand opleveren. Dit wil zeggen dat we morgen voor alle zekerheid moeten kijken of het niet toch van een daling komt. Gaat de AEX daadwerkelijk naar beneden dan ga ik op zoek naar steunniveaus, waarvan de vandaag doorbroken grens 506 er een zal zijn. 

En dan nog dit...

Het bestuderen van grafieken is ondergewaardeerd in ons land, zo besteedt bijvoorbeeld het Financieel Dagblad geen woord aan dit vakgebied. Dat neemt niet weg dat grote partijen in de markt zorgvuldig kijken naar de stand van zaken in grafieken, dat leert bijvoorbeeld de daggrafiek van de DAX ons.

  • In de DAX kwam vorige week woensdag een gap tot stand, het stuk koersgebied tussen 11.854 en 11.914 werd overgeslagen. De bovenzijde van dit gebied speelt deze week een belangrijke rol in het handelen van Duitse beleggers. De DAX wordt zorgvuldig boven het gap gehouden. De technische analyse mag dan ondergewaardeerd zijn, in de markt wordt het vakgebied wel degelijk gebruikt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 9 mrt 2017, 18.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 mrt 09.15u: Omgekeerd hoofd en schouders patroon

9 mrt 10.00u: AEX staat bijna bij recente top 506

9 mrt 11.00u: Beursindex het afgelopen uur gedaald

9 mrt 12.00u: Bodem van vanmorgen staat onder druk

9 mrt 14.00u: AEX werd gekocht bij 61,8% niveau

9 mrt 15.00u: Beursindex bij de top van vanmorgen

9 mrt 16.00u: Top van AEX  rond 506 is uitgenomen

9 mrt 17.00u: Beursgraadmeter nog steeds stijgend

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven