ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 100317

 • Het hoogste punt dat deze week werd bereikt was 514 punten, een niveau ruim boven de top uit april 2015 die rond 510,6 lag. Ik heb echter mijn aarzelingen bij het gebruik van het woord doorbraak voor deze stap. Het slot van vandaag lag namelijk niet ver boven de grens 510,6, het verschil bedraagt slechts een halve punt. Ik wil volgende week dan ook graag een voortzetting naar boven zien ter bevestiging van deze stap.

 • Een vervolg naar boven zou bij een positieve ontwikkeling kunnen resulteren in een gang naar de top uit juli 2007 rond 564. Dat is namelijk het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau in de lange termijn grafieken. Dit zou de grens zijn waar de markt op aanstuurt als zij inderdaad kans ziet een vervolg naar boven te realiseren op de candle van deze week.

 • Een eventuele terugkeer onder 510,6 zou inhouden dat we niet meer kunnen spreken over een doorbraak en zou een zwakke ontwikkeling zijn. Lijn v zou dan echter nog wel steun kunnen vormen, de stijgende trend zou dus niet noodzakelijkerwijs beŽindigd worden.

AEX daggrafiek 100317

 • In de daggrafiek kwam vandaag een zogenaamde inverted hammer tot stand. Dit is een potentieel toppatroon, dat voordat gezegd kan worden dat het om een top gaat nog wel bevestigd moet worden door middel van een rode candle.

 • Een daling zou vanwege het gap dat vandaag ontstond echter verklaarbaar zijn. Gaps worden historisch gezien veelal gesloten, al gebeurt dat de laatste tijd niet meer. Zou dit gap alsnog gesloten worden dan betekent dat een daling naar het hoogste punt van gisteren 508,2 of lager. Dit is een mogelijkheid die ik zeker mee wil nemen.

 • Het hoogste punt van de inverted hammer ligt rond 514. Wordt dat punt naar boven doorbroken dan speelt de candle geen rol meer als potentieel toppatroon en maakt de markt de keuze voor een voortzetting naar boven. Dat zou het begin van een bevestiging zijn van de doorbraak door 510,6 van vandaag, want daarvoor dient de aandelenmarktgraadmeter de komende week boven dit niveau te blijven.

AEX daggrafiek BB 100317

 • Onze beursgraadmeter is in de daggrafiek met Bollinger Bands een fractie boven de bovenste lijn van deze indicator gesloten. We moeten rekening houden met een eventuele terugkeer binnen de banden, dus met een daling. Helaas kunnen we niet zeker zijn van zo'n terugkeer, de AEX blijft in het geval van een sterke trend soms meerdere dagen dagen boven deze indicator. Dat neemt niet weg dat we bij elk slot boven de banden rekening moeten houden met een eventuele daling, ook deze keer.   

AEX uurgrafiek 100317

 • Uit de uurgrafiek blijkt dat er sprake is van extreem optimisme in de markt. Dit is af te leiden uit het feit dat er maar liefst drie opengebleven gaps in deze grafiek staan. Die gaps ontstonden respectievelijk vorige week woensdag, gisteren en vanmorgen. Onze aandelenmarkt heeft niet getaald naar het sluiten van deze gebieden. Het maakt dat ik op mijn hoede ben, wellicht overspeelt de markt haar hand met dit uitzonderlijk positief gedrag.

 • De grens 510,6 is zoals we zagen een belangrijk potentieel steunniveau. Daalt de beursgraadmeter aanstaande maandag dan zal ik dan ook kijken of dit niveau al dan niet doorbroken wordt. Wordt het doorbroken dan neem ik aan dat een daling naar de onderkant van het gap rond 508,2 of lager volgt, waarmee dat dan gesloten wordt.

 • Handhaaft de AEX index zich boven 510,6 dan kan dat resulteren in een voortzetting naar hogere regionen.

AEX kwartiergrafiek 100317

 • In de kwartiergrafiek van onze marktindex is vooralsnog een vlag in ontwikkeling. Een uitbraak naar boven betekent de afronding van deze formatie en de mogelijkheid van een doorbraak door de top rond 514.
 • Een uitbraak naar beneden uit de vlag betekent dat we het patroon niet meer kunnen gebruiken.

Resumerend: 

Het hoogste punt 514 van deze week betekent een stijging boven de top die in april 2015 rond 510,6 tot stand kwam. Het slot van de week lag echter slechts een halve punt boven deze top, waardoor ik nog niet echt van een doorbraak durf te spreken. De AEX zal volgende week boven 510,6 moeten blijven en door 514 moeten breken om te voorkomen dat de inverted hammer in de daggrafiek een top wordt. Pas dan is de voortzetting naar boven veiliggesteld, een voortzetting die bij een positieve ontwikkeling op termijn zelfs zou kunnen uitlopen op een stijging naar 564. Dat niveau is als top uit juli 2007 namelijk het eerstvolgende lange termijn weerstandsniveau. De eerste stap die voor de realisatie van een vervolg naar boven moet worden gezet is die van een uitbraak naar boven uit de vlag in de kwartiergrafiek. Keert de beursgraadmeter na een uitbraak naar beneden uit deze vlag echter terug onder de grens 510,6 dan neem ik aan dat het gap van vanmorgen gesloten gaat worden met een daling naar 508,2 of lager. Het hangt vervolgens van het koersverloop ten opzichte van lijn v in de weekgrafiek af of de stijgende trend daarna opnieuw wordt opgepakt. Die lijn geldt dan als potentiŽle steunlijn.

En dan nog dit...

De Amerikaanse olievoorraden bleken gisteren onverwachts fors te zijn opgelopen. Het gevolg was dat de olieprijs flink daalde en naar beneden door een belangrijk niveau brak. Wat de consequentie daarvan is wil ik u vanavond laten zien.

 • De prijs van een vat West Texas Intermediate brak naar beneden door de stippellijn die u rond $ 50,90 ziet. Deze stippellijn is de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat in december van het afgelopen jaar werd afgerond. De terugkeer onder $ 50,90 houdt in dat dit bodempatroon ongeldig geworden is, hetgeen een belangrijke wijziging is in het technische beeld. De stippellijn rond $ 50,90 kan vanaf nu nameljik opnieuw als weerstandslijn gaan fungeren, waardoor de realisatie van een stijging plots een minder voor de hand liggende zaak is geworden. Echt negatief zou het overigens pas worden bij een daling onder de laatste bodems rond $ 42,20, dit vanwege het feit dat de olieprijs daar zowel in september als in november steun vond. Het zou een kentering zijn zou dit niveau naar beneden doorbroken worden. Zover hoeft het niet per se te komen/ Als de oliemarkt kans ziet een bodem boven $ 42,20 te bewerkstelligen zou alsnog een positieve ontwikkeling kunnen volgen, waarvoor dan wel de barriŤre $ 50,90 opnieuw genomen zou moeten worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 10 mrt 2017, 18.57u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

10 mrt 09.15u: Naar boven uit de driehoek gebroken

10 mrt 10.00u: AEX index is door top uit april 2015

10 mrt 11.00u: Beursgraadmeter nog steeds omhoog

10 mrt 12.00u: Geen einde aan het opwaarts verloop

10 mrt 14.00u: Gedaald in aanloop naar cijfers uit VS

10 mrt 15.30u: AEX hoger en vervolgens weer gedaald

10 mrt 16.00u: Een poging om een bodem te maken

10 mrt 17.00u: Nog spannend in het laatste half uur

 

Agenda van maandag 6 mrt t/m vrijdag 10 mrt 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven