ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040517

  • De Amsterdamse aandelenmarkt realiseerde vandaag 0,6% winst voor de AEX index. De stijging waar we de dag mee startten was voor mij aanleiding om de daggrafiek vanmorgen in mijn update van tien uur te voorzien van nieuwe lijnen, namelijk de lijnen i en j. De huidige opwaartse beweging is intact zolang de marktgraadmeter boven lijn i koerst. De index dient door lijn j te breken om te voorkomen dat de wig i-j in de start van een daling resulteert, want dat is het gevaar dat verbonden is aan dit patroon. Breekt de beursindex naar boven door lijn j dan wordt de wig ongeldig en volgt een stijging naar lijn e. Komt de AEX daarentegen onder lijn i dan wordt de wig daarmee op de bij dit patroon gebruikelijke methode afgerond en volgt een correctie. De lijnen i en j vinden we morgen respectievelijk rond 527,7 en 530,4. Aan de hand van het koersverloop ten opzichte van deze twee niveaus kunnen we morgen vaststellen of er een uitbraak naar beneden of naar boven tot stand komt.

AEX daggrafiek BB 040517

  • De AEX staat bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands en dat is een potentiŽle weerstandslijn. Er kan dus eventueel een top tot ontwikkeling komen. De trend in deze indicator is echter naar boven gericht zolang de AEX boven de middellijn koerst, het beeld is dus sterk.

AEX uurgrafiek 040517

  • Vanmorgen ontstond bij opening een gap, dat werd op het deel tussen 525,2 en 525,8 na gesloten. Of dit stukje morgen alsnog gesloten gaat worden kan ik niet zeggen. De markt stuurde de AEX er in de laatste twee uren vandaan, men wenst het resterende deel dus open te laten.

  • Wordt het hoogste punt 528,8 doorbroken dan gaat de marktgraadmeter naar lijn j rond 530,4 in de daggrafiek, waar dan gekeken moet worden of de lijn al dan niet wordt uitgenomen.

  • Komt de AEX onder het laagste punt 525,8 van vandaag dan wordt het resterende deel van het gap van vanmorgen alsnog gesloten met een daling naar 525,2 of lager. De stippellijn rond 523,9 is het eerstvolgende potentiŽle steunniveau onder 525,2.

AEX kwartiergrafiek 040517

  • De laatste tijd heb ik u meer dan eens laten zien dat er door kopers in de markt goed naar de grafieken wordt gekeken en dat daar vervolgens contrair op wordt gehandeld. In de kwartiergrafiek was vanmiddag een vlag in wording te zien in de grafiek, een patroon waarop over het algemeen een daling plaatsvindt. Kopers handelden echter tegengesteld en joegen de index aan het einde van de handelsdag naar boven uit de vlag, het patroon daarmee ontmantelend. Hiervoor werd ook de slotveiling gebruikt, een vorm van manipulatie die zich niet voor zou mogen doen in een veiling. Die is namelijk juist opgezet om dit te voorkomen. Als Euronext er echter niets aan doet zullen we dit verschijnsel houden. Het is frustrerend voor kleine beleggers voor wie de beurs dan al dicht is, voor hen gesloten omdat zij niet mee mogen doen met de veiling. De slotveiling is namelijk het domein van grote partijen, die zoals we vandaag opnieuw zagen vrijspel hebben in deze fase na 17.30 uur.

Resumerend: 

Vanmorgen tekende ik naar aanleiding van de stijging waarmee we de dag begonnen twee nieuwe lijnen in de daggrafiek, de lijnen i en j. Deze lijnen, op respectievelijk 527,7 en 530,4 spelen morgen een centrale rol in het koersverloop van de AEX. Ze vormen samen namelijk een wig, een patroon dat gewoonlijk een voorbode is voor een daling. Een uitbraak naar beneden door 527,7 houdt in dat de wig op de gebruikelijke manier wordt afgerond, wat dan de start van een correctie behelst. Een doorbraak door 530,4 daarentegen zou de wig onbruikbaar maken en een voortzetting naar lijn e in de daggrafiek inhouden. Verder zijn het laagste en het hoogste punt van vandaag van belang, 525,8 en 528,8. Een daling onder 525,8 houdt in dat het gap van vandaag alsnog geheel gesloten wordt met een daling naar 525,2, 523,9 of wellicht lager. Een stijging boven 528,8 wil zeggen dat de graadmeter naar lijn j rond 530,4 gaat in de daggrafiek, waar we vervolgens kunnen gaan kijken of die lijn eventueel doorbroken wordt.

En dan nog dit...

De Turkse regeringsvorm is in rap tempo aan het veranderen in een autocratie, een vorm waarin sprake is van almacht voor president Erdogan. Het is levensbedreigend voor een ontelbaar aantal Turkse burgers, voor beleggers is het gezien het koersverloop echter een positieve ontwikkeling.

  • De Turkse beursindex is in de afgelopen maand april naar boven uit de driehoek a-a' en door de top uit 2013 gebroken. De aandelenbeurs gedijt dus goed onder een potentaat. Vormt de doorbroken stippellijn rond 92.490 door de top uit 2013 deze maand steun dan is dat een bevestiging van dit beeld. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 mei 2017, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 mei 09.15u: Recente toppen bij opening doorbroken

4 mei 10.00u: Korte termijn top in kwartiergrafiek

4 mei 11.00u: AEX iets gedaald in het afgelopen uur

4 mei 12.00u: Opgelopen vanaf bodem rond 527

4 mei 14.00u: Dubbele top gevormd in kwartiergrafiek

4 mei 15.00u: M-vormige top in de kwartiergrafiek

4 mei 16.00u: Markt is bezig met sluiten van het gap

4 mei 17.00u: Vlag in wording na bodem bij  61,8%

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven