ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120117

  • De slotkoers die vandaag voor de AEX op de borden kwam betekende een verlies van 0,7%. Het slot lag ter hoogte van het laagste punt van gisteren 483. De AEX vond hier zowel gisteren als eergisteren steun en ik kan daarom niet met zekerheid zeggen of de graadmeter verder omlaag gaat. Daalt de index verder dan is de stippellijn rond 480,5 als volgend steunniveau in elk geval mijn volgende doel.

  • De laatste tijd heb ik regelmatig gemeld dat ik een correctie verwacht op de decemberstijging. De markt start die correctie metterdaad indien de beursindex door 480,5 zakt. Gaat de index morgen omlaag dan is dat niveau dan ook de grens waar ik met name op let. Zolang de marktindex niet door 480,5 is gezakt is het niet duidelijk of we de vermeende correctie daadwerkelijk gaan zien.

AEX daggrafiek BB 120117

  • De AEX graadmeter stond bij het slot van de handel precies op de middellijn van de Bollinger Bands. Aangezien dit een potentiŽle weerstandslijn is kan vanuit deze indicator niet gezegd worden dat de index zal dalen, vanaf de middellijn is immers een stijging mogelijk.

AEX uurgrafiek 120117

  • De beursgraadmeter is zoals de uurgrafiek ons toont een stukje onder de bodems rond 483 van de voorgaande dagen geweest. Het slot lag er echter boven, waardoor de grens niet als doorbroken mag worden beschouwd en een hammer tot stand kwam. Een hammer kan een bodem worden, in theorie kan dus een stijging volgen.

  • Zakt de AEX nochtans door 483 en het laagste punt 482,4 van vandaag dan neem ik aan dat de index naar 480,5 gaat.

AEX kwartiergrafiek 120117

  • De bereidheid in de markt om te kopen na dalingen onder voorgaande bodems is opvallend. Kopers vochten in de voorlaatste candle voor een omkeer, we zullen tot morgenochtend moeten wachten vooraleer we weten of die omkeer tot stand komt. Onder 482,4 is dat niet het geval, bij een beweging omhoog wel.

Resumerend: 

De daling van 0.7% die vandaag op de borden kwam bracht de AEX bij de grens 483 waar zowel gisteren als eergisteren steun lag. De hammer in de uurgrafiek en de voorlaatste candle in de kwartiergrafiek vertellen ons dat hier werd gevochten voor de vorming van een derde bodem. De stand op de middellijn van de Bollinger Bands hield een stijging mogelijk, ik ben er dus niet uit wat het gaat worden. Komt de AEX onder het laagste punt 482,4 van vandaag dan ga ik uit van een daling naar 480,5. Zou dat niveau 480,5 naar beneden doorbroken worden dan behelst dat de start van de 38,2% correctie op de decemberstijging die we in mijn optiek nog zouden moeten zien. Zolang 480,5 echter niet doorbroken wordt is het de vraag of die correctie zich gaat voordoen. Gaat de marktgraadmeter morgen meteen naar boven dan ontstaat een derde bodem in de buurt van 483 en redden kopers de AEX opnieuw van een daling.

En dan nog dit...

Dag na dag een nieuw record voor de Britse FTSE 100, dat is wat we sinds 30 december jongstleden zien. De Britse beursindex is bezig aan een indrukwekkende opmars.

  • De les voor de toekomst is dat u zich bij verkiezingen niets moet aantrekken van hen die hel en verdoemenis prediken die uit zou breken als u een 'verkeerde' keuze maakt. De koersreacties op het Britse referendum waarin men stemde voor uittreden, de verkiezing van Trump in de Verenigde Staten en het door de Italiaanse premier verloren referendum spreken immers boekdelen. Kijkt u naar de indrukwekkende reeks groene candles in de grafiek hierboven. De absolute meerderheid van partijen die beleggen aan de beurs van London is gezien deze imponerende reeks candles de mening toegedaan dat het uittreden uit de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk goed gaat doen. De toekomst moet ons uiteraard nog leren of beleggers daarmee een juiste inschatting maken, maar vooralsnog ziet iedereen het positief in op de Britse aandelenmarkt. Technisch gezien moet het op een niet al te lange termijn overigens komen van een test van de in december doorbroken stippellijn rond 7130. Dat wordt een interessante fase, omdat dan moet blijken wat die doorbraak en de daaropvolgende stijging werkelijk waard zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 12 jan 2017, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 jan 09.15u: Lager gestart, binnen verloop van gister

12 jan 10.00u: Koersverloop in de vorm van een vlag

12 jan 11.00u: AEX is uit de vlag, maar niet gedaald

12 jan 12.00u: Stijging, waardoor vlag ongeldig werd

Heineken: De grenzen Ä 69,20 en Ä 72 zijn van belang

12 jan 14.00u: De vlag is afgerond met een uitbraak

12 jan 15.00u: AEX afgelopen uur niet meer gedaald

12 jan 16.00u: Alsnog omlaag na Amerikaanse start

12 jan 17.00u: Voor steun gezorgd net boven 483

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven