ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 280217

  • Onze AEX index boekte deze maand een winst van 3,9% ten opzichte van de slotstand van januari. Dit is gezien het feit dat de candle van die maand een zogenaamde inverted hammer was een bijzonder ontwikkeling. Een inverted hammer is namelijk een potentieel toppatroon. Bevestiging hiervan is deze maand dus uitgebleven, de stijging betekende het tegendeel ervan. De beursgraadmeter beweegt nog steeds in de richting van de top uit april 2015 rond 510,6.

AEX daggrafiek 280217

  • We zien ook in de daggrafiek dat onze aandelenmarkt nog steeds positief is gestemd. Een daling die zich vandaag aanvankelijk voordeed werd teruggedraaid en de candle die in de daggrafiek tot stand kwam werd een zogenaamde hammer. Het gaat om een potentiėle bodem, een ontwikkeling waaruit blijkt dat de markt nog steeds mogelijkheden ziet voor de realisatie van een stijging. 

  • Dit beeld zou veranderen bij een eventuele achtereenvolgende daling onder de bodems rond 491,2 en 489,9. Dat zou zoals ik eerder schreef namelijk op verzwakking duiden.

  • Een doorbraak door de top rond 500,9 van vorige week woensdag daarentegen zou een voortzetting omhoog inhouden.

AEX daggrafiek BB 280217

  • De candle van vandaag staat in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de middellijn. Dit houdt in dat de stijgende trend van de AEX index in deze indicator behouden is gebleven, hetgeen in theorie kan resulteren in een voortzetting naar boven. Het beeld blijft positief zolang de AEX boven de middellijn koerst.  

AEX uurgrafiek 280217

  • Voordat een vervolg naar boven kan worden gerealiseerd moeten allereerst de toppen rond 496,6 en 497,3 doorbroken worden. Op het verloop ten opzichte van die niveaus kunnen we dus letten indien de markt morgen een stijging verwezenlijkt.

AEX kwartiergrafiek 280217

  • Voor de korte termijn hangt de koersontwikkeling af van de beweging ten opzichte van lijn q in de kwartiergrafiek. Blijft de beursgraadmeter boven deze lijn dan ontwikkelt de zaak zich positief en kunnen we gaan volgen of de genoemde toppen rond 496,6 en 497,3 uitgenomen worden.
  • Bij een daling onder lijn q kunnen we gaan kijken naar de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem van vandaag rond 491,9 en die rond 491,2. Deze laatste bodem kwam al bij de daggrafiek ter sprake.

Resumerend: 

De Amsterdamse aandelenmarkt heeft de maand februari met een winst van 3,9% sterk afgesloten. De ontwikkeling was zeker positief in het licht van de inverted hammer die in januari in de maandgrafiek was ontstaan. Dat was immers een potentieel toppatroon, waar dus uiteindelijk niets van terecht is gekomen. In de daggrafiek is een zogenaamde hammer neergezet die wijst op steun en een mogelijk vervolg naar boven. Voor dat vervolg dienen achtereenvolgens toppen rond 496,6, 497,3 en 500,9 doorbroken te worden. De AEX index gaat bij een doorbraak door 500,9 verder in de richting van de april 2015 top rond 510,6. Daalt de beursgraadmeter echter en worden de bodems rond 491,2 en 489,9 naar beneden doorbroken dan duidt dat op verzwakking. 

En dan nog dit...

In de Dow Jones index is gisteravond een recordreeks geėvenaard die 30 jaar geleden voor het laatst tot stand kwam. Dit is de moeite van het bespreken waard, zeker omdat de mogelijkheid bestaat dat nog een candle wordt toegevoegd aan de reeks.

  • In de Dow Jones is 12 dagen achtereen een recordstand neergezet. Dit gebeurde voor het laatst in 1987. Vandaag is de Dow Jones tot dusverre licht gedaald, maar het verschil met het slot van gisteren bedraagt nog geen 0,2%. Er kan in theorie dus nog een dertiende groene candle aan worden toegevoegd, want dat vergt slechts een kleine stijging. Hiermee zou het oude record van 30 jaar geleden worden gebroken. De aandelenmarkten kijken overigens vol verwachting naar de inhoud van de toespraak die president Trump vannacht gaat geven voor het Amerikaanse Congres. Men hoopt op concrete plannen die een stimulans gaan betekenen voor het bedrijfsleven en de Amerikaanse economie als geheel. Het is morgen vervolgens aan de financiėle markten om te reageren op de plannen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 28 feb 2017, 18.36u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 feb 09.15u: Openingswinst was snel verdwenen

28 feb 10.00u: AEX onder de bodem van gisteren

28 feb 11.00u: Verder gedaald het afgelopen uur

ING: Uitbraak naar beneden uit stijgend trendkanaal

28 feb 12.00u: Koersverloop in de vorm van een vlag

28 feb 14.00u: Kleine stijgende wig na nieuwe daling

28 feb 15.00u: Het is niet gegaan zoals ik verwachtte

28 feb 16.00u:  AEX vlak onder het slot van gisteren

28 feb 17.00u: Beursgraadmeter op een lichte winst

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven