ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 130217

  • De boodschap die vandaag werd afgegeven op de beurs is helder, men vertelt u dat u zich geen zorgen dient te maken over onzekerheden als protectionisme, verkiezingen her en der of de aanstaande Brexit. Men doet dat in de markt immers evenmin, beleggers kenden geen aarzeling en staken geld in de aankoop van aandelen en derivaten. Ik laat het aan u of u zich wilt laten overtuigen. De AEX sloot in ieder geval 0,9% boven het slot van afgelopen vrijdag en staat slechts 1,2% onder de ronde symbolische grens van 500 punten. Nog ťťn of twee dagen als deze en we staan er.

  • De eerste stap naar de doorbraak van vandaag werd afgelopen vrijdag gezet. De AEX kwam toen al boven de stippellijn rond 489,9 door de top van 3 januari jongstleden, maar sloot er niet boven. Vandaag werd het niveau alsnog doorbroken, de beursgraadmeter sloot er ruim boven. De aandelenmarkt stuurt hiermee aan op een vervolg omhoog.

  • Het is na deze doorbraak van belang dat de AEX boven de doorbroken grens 489,9 blijft. De doorbraak van vandaag zou bij een eventuele terugkeer onder de grens namelijk een valse beweging worden, wat vervolgens een daling waarschijnlijk zou maken. Gaat de graadmeter omlaag dan doen we er goed aan te kijken naar de koersontwikkeling ten opzichte van 489,9. Zolang de marktgraadmeter echter boven deze grens koerst kijken beleggers naar boven voor het vervolg van de ontwikkeling.

AEX daggrafiek BB 130217

  • De candle van vandaag staat boven de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. Ervaring leert ons dat we bij een doorbraak door de bovenste lijn van deze indicator vanaf de eerste dag rekening moeten houden met een eventuele terugkeer binnen de banden, dus met een daling. Jammer genoeg kan een dergelijke terugkeer wel eens een paar dagen op zich laten wachten, zekerheid omtrent een daling hebben we morgen dus niet.

AEX uurgrafiek 130217

  • Het slot van de dag lag op lijn i, morgenochtend kunnen we dus om te beginnen gaan letten op het koersverloop ten opzichte van deze lijn. Blijft de graadmeter erboven dan houdt dat een vervolg omhoog in, onder lijn i daarentegen kunnen we gaan volgen of de AEX boven de doorbroken niveaus 489,9 (top 3 jan) en 490,9 (top vrijdag) blijft.

AEX kwartiergrafiek 130217

  • Op grond van de kwartiergrafiek kan ik niet veel meer toevoegen dan de opmerking dat een eventuele daling onder de dubbele bodem rond 487,9 van afgelopen vrijdag een kentering zou zijn in het korte termijn verloop.

Resumerend: 

Beleggers kennen geen zorgen, dat blijkt uit het koersverloop van vandaag. Werd de grens 489,9 afgelopen vrijdag nog niet blijvend doorbroken, vandaag gebeurde dat alsnog. De markt stuurt hiermee aan op een vervolg omhoog. Zowel 489,9 als 490,9 zijn potentiŽle steunniveaus, mocht de AEX onder deze grenzen en het niveau 487,9 belanden dan hebben we met een kentering te maken. De ontwikkeling is echter positief zolang de marktindex boven 489,9 koerst, zeker zolang de graadmeter boven lijn i in uur- en kwartiergrafiek staat. Blijft de AEX boven deze lijn dan behelst dat een keuze voor een vervolg omhoog. Komt de beursindex onder lijn i dan kunnen we het verloop ten opzichte van de besproken grenzen 490,9, 489,9 en 487,9 gaan bekijken, om aan de hand daarvan het verloop te beoordelen en verder te kijken.

En dan nog dit...

Het internet is over het algemeen eenrichtingsverkeer, in de zin dat ik schrijf en u leest. Er wordt gereageerd, over het algemeen echter maar in beperkte mate. Ik was dan ook compleet overdonderd door de hoeveelheid binnenstromende reacties op mijn onverwachte ziekenhuisopname twee weken geleden. Honderden mensen namen de moeite me een bericht te sturen, het was als een warm bad. Dank aan iedereen die me beterschap wenste, op welke manier dan ook.

Dan ga ik uiteraard nog even met u naar een grafiek, want ik kom vast niet weg met alleen maar een stukje tekst . Ik neem u mee naar een bijzondere koersontwikkeling in de daggrafiek van de Dow Jones index.

  • In de grafiek ziet u de omgekeerde (wijder wordende) driehoek s-s', waaruit een uitbraak naar boven tot stand is gekomen. Gebruikelijk is een uitbraak naar beneden uit de formatie, het is gewoonlijk namelijk een betrouwbaar toppatroon. President Trump maakte afgelopen vrijdag echter bekend heel snel met plannen te komen die voorzien in aanzienlijke belastingverlagingen voor het Amerikaanse bedrijfsleven, De markt begroette het voornemen van Trump met enthousiasme, het kwam van de ongebruikelijke uitbraak naar boven. Het is nu aan Trump om zijn woorden waar te maken en te beantwoorden aan de hooggespannen verwachtingen waarvan aandelenbeleggers met deze ongewone uitbraak hebben blijkgegeven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 13 feb 2017, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 feb 09.15u: Na doorbraak vrijdag ook vandaag hoger

13 feb 10.00u: AEX in eerste uur boven 490,9 gebleven

13 feb 11.00u: Dubbele bodem en voortzetting omhoog

13 feb 12.00u: Wig, maar vraag wat hierop gaat volgen

13 feb 14.00u: Ongewoon, AEX naar boven uit een wig

13 feb 15.00u: Index stijgt, beleggers tonen vertrouwen

13 feb 16.00u: Nieuwe steilere korte termijn trendlijn

13 feb 17.00u: AEX iets lager en bij steunlijn in de buurt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven