ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 280417

  • Vorige week brak de AEX index naar beneden uit de wig e-v, deze week keerde de graadmeter met een sprong terug in het patroon. Er ontstond afgelopen maandag een groot gap naar boven, dat vervolgens open bleef. Omdat ik aannam dat het gap gesloten zou worden ging ik de hele week uit van een daling, achteraf gezien ten onrechte. Het gap bleef open, mijn aanname bleek fout.

  • Op grond van de candle van deze week is de kans op een daling evenwel nog steeds groot. Het is namelijk een inverted hammer en dus een potentieel toppatroon. Volgende week moet blijken of de candle bevestigd wordt als top, wat gebeurt als er volgende week vrijdag een daling ten opzichte van het slot van deze week op de borden staat. Uiteraard ga ik aanstaande dinsdag (maandag 1 mei aanstaande is de beurs gesloten) meteen  kijken of zich eventueel inderdaad een daling voordoet.

  • Wordt de top rond 526,3 uitgenomen dan speelt de inverted hammer geen rol meer en tekent de markt voor een voortzetting naar boven.

AEX daggrafiek 280417

  • Vandaag gingen we een klein stukje het gap in, maar de AEX werd meteen opgevangen. Er was de hele dag steun voor de beursgraadmeter, waardoor de index niet verder het gap in ging. Zouden we dinsdag onder het laagste punt van vandaag 520,1 komen dan gaat de index alsnog door naar beneden.

AEX daggrafiek BB 280417

  • De AEX staat in het bovenste deel van de Bollinger Bands, boven een stijgende middellijn die als potentiŽle steunlijn moet worden gezien. De trend is omhoog gericht, eventueel kan de marktindex komende dinsdag dus oplopen.

AEX uurgrafiek 280417

  • In de uurgrafiek ontstond gisteren een hoofd en schouders patroon met koersdoel 519,2. Dat is een niveau waar de graadmeter nog steeds naar toe kan gaan. Komt de AEX onder 520,1 dan volgt een daling naar 519,2 of lager. De beursindex kan in theorie ook terug naar 513,6, de onderkant van het gap van afgelopen maandag.

AEX kwartiergrafiek 280417

  • Wordt de top rond 522,2 van vanmiddag doorbroken dan kunnen we gaan volgen of de neklijn van het hoofd en schouders patroon uit de uurgrafiek rond 522,7 eventueel doorbroken wordt. Een overtuigende doorbraak, een doorbraak dus met enige marge, zou dit patroon ongeldig maken en met grote waarschijnlijkheid een vervolg omhoog inhouden. Het is vervolgens uiteraard zaak naar potentiŽle weerstandsniveaus te zoeken, iets dat ik dan in mijn updates doe.
  • Een eventuele daling onder 520,1 betekent zoals ik bij de uurgrafiek schreef een voortzetting naar beneden.

Resumerend: 

Nadat de AEX index vorige week naar beneden uit de wig e-v in de weekgrafiek brak volgde deze week een terugkeer in het patroon. Er ontstond afgelopen maandag een gap naar boven en dat bleef de gehele week open. Er is desondanks een flinke kans op een daling, dat komt doordat de deze week gevormde candle een inverted hammer is. Het betreft een potentieel toppatroon, waarop een daling het meest aannemelijke vervolg is. Belandt de AEX volgende week onder 520,1 dan gaat de graadmeter naar het koersdoel 519,2 van het toppatroon uit de uurgrafiek of lager. De beursgraadmeter kan dan in theorie alsnog terugkeren naar 513,6, de onderkant van het gap dat dan toch nog overbrugd zou kunnen worden. Wordt de top van vanmiddag rond 522,2 echter doorbroken dan kunnen we gaan volgen of de neklijn van het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek rond 522,7 al dan niet doorbroken wordt. Een overtuigende doorbraak, een doorbraak dus met enige marge, zou dit patroon ongeldig maken en met grote waarschijnlijkheid een vervolg omhoog inhouden. Uiteraard moet daarvoor vervolgens ook de top rond 526,3 uitgenomen worden.

En dan nog dit...

De sprong van de AEX en andere indices van afgelopen maandag werd veroorzaakt door de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezing. De twee overgebleven kandidaten voor het presidentschap zijn Macron en Le Pen. Algemeen wordt verwacht dat Macron de tweede ronde met overmacht gaat winnen. Dat is de reden van de blijdschap van beleggers en de sprong naar boven van alle indices, waaronder de CAC40 waarvan u hieronder de weekgrafiek ziet. Die tweede ronde vindt op zondag 7 mei aanstaande plaats.

  • De Franse beursgraadmeter CAC40 is met een gap naar de top uit april 2015 rond 5285 gesprongen, een potentieel weerstandsniveau. Ik verwacht de komende week geen doorbraak, want met een doorbraak zou men zich wel heel erg verzekerd tonen van de uitslag. Het ligt meer voor de hand dat de CAC40 blijft liggen of daalt. Macron mag dan de beste papieren hebben volgens de peilingen, de race is pas zondagavond 7 mei gelopen. Tot dan zullen Franse beleggers zich wel gedeisd houden, dat zou ik althans doen als ik een Franse belegger met gezond verstand was. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 28 apr 2017, 19.33u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

28 apr 09.15u: AEX is gap van maandag ingegaan

28 apr 10.00u: Spannend, beursindex wordt gekocht

28 apr 11.00u: Poging om 521 weer steun te maken

28 apr 12.00u: AEX is opnieuw onder 521 gekomen

28 apr 14.00u: Het niveau 521 vormde weerstand

28 apr 15.00u: Markt reageerde niet op tegenvallers

28 apr 16.00u: Elke daling AEX wordt opgevangen

28 apr 17.00u: Index gestegen, er wordt gekocht

 

Agenda van maandag 24 apr t/m vrijdag 28 apr 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven