ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 240417

  • Aandelenmarkten hebben met groot enthousiasme gereageerd op de uitslag van de Franse presidentsverkiezing van gisteren, zo ook de Amsterdamse markt. Er was sprake van euforie. Marine Le Pen is weliswaar door naar de tweede ronde, maar zal die verliezen van presidentskanaat Emmanuel Macron. Die overtuiging zette beleggers aan tot kopen. De AEX brak vanochtend direct door de top die onlangs rond 521,5 ontstond en sloot met 2,25% winst ten opzichte van afgelopen vrijdag. Beleggers verwachten een voortzetting naar boven.

  • We hebben echter te maken met een gap. Als de verwachting van beleggers juist is en die voortzetting naar boven er daadwerkelijk komt, dan moeten we daar naar mijn inschatting in ieder geval nog even op wachten. Het gap zou namelijk nog gesloten moeten worden, net als de gaps in indices en futures wereldwijd. Ik houd daarom rekening met een daling onder de bovenkant van het gap 521 en een daling naar 513,6 of lager. Als het gap eenmaal dicht is kunnen we gaan volgen of de markt een voortzetting naar boven op weet te zetten. Er kan steun zijn bij de onderkant van het gap 513,6 en eventueel bij de bovenste punten van de candles van afgelopen woensdag en donderdag rond 514,4 en 514.

AEX daggrafiek BB 240417

  • De candle van vandaag staat boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Een index kan een paar dagen boven zo'n lijn blijven, maar ook de volgende dag al terugkeren eronder. Op een zeker moment zal de graadmeter echter terugkeren binnen de banden, een mogelijkheid waar we morgen dus al rekening mee dienen te houden. De combinatie met het enorme nog te sluiten gap vergroot de kans op deze daling.

AEX uurgrafiek 240417

  • We eindigden de dag zoals u in de uurgrafiek ziet ruim boven het gap, dat tussen 513,6 en 521 te vinden is. Er wordt in de Amsterdamse markt in het geheel niet gedacht aan een daling, veeleer aan een vervolg omhoog.

AEX kwartiergrafiek 240417

  • Willen we het gap in kunnen gaan met een daling onder 521 dan dient morgenochtend eerst een uitbraak naar beneden uit de driehoek in de kwartiergrafiek en de bodem rond 522,7 tot stand te komen. Bij die ontwikkeling ga ik ervan uit dat een start gemaakt gaat worden met het overbruggen van het gebied 513,6 - 521.
  • Een uitbraak naar boven uit de driehoek met daaropvolgend een doorbraak door 525 betekent echter dat de opwaartse beweging wordt doorgezet.

Resumerend: 

Aandelenmarkten reageerden vandaag op een extreme wijze op de uitslag van de Franse verkiezing, namelijk met grote sprongen naar boven. De AEX eindigde 2,25% hoger en doorbrak de recente jaartop rond 515,5. De markten gaan uit van een voortzetting naar boven. We hebben echter te maken met gaps in alle indices en futures ter wereld, gaps die in mijn optiek nog gesloten moeten worden. Als ze dicht zijn moet blijken of er inderdaad een basis is voor een vervolg naar hogere regionen. De AEX zou om het gap te sluiten nog terug moeten keren naar 513,6, een potentieel steunniveau, of lager. Ik neem vooralsnog aan dat dit te gebeuren staat, ook omdat de candle van vandaag in de daggrafiek met Bollinger Bands geheel boven de banden staat. Op een uitbraak naar beneden uit de driehoek in de kwartiergrafiek en een daling onder 522,7 volgt naar ik veronderstel een daling onder 521 waarmee een begin wordt gemaakt met het overbruggen van het overgeslagen gebied 513,6 - 521. Breekt de AEX daarentegen achtereenvolgens naar boven uit de driehoek en door de top rond 525 dan zit ik fout, in dat geval kiest men voor een vervolg omhoog en moet naderhand nog maar blijken of het gap nog gesloten wordt.

En dan nog dit...

Een voor mij volstrekt onverklaarbare reactie op de Franse uitslag was die van de Britse beurs. Kijkt u hieronder naar die reactie.

  • De FTSE100 eindigde 2,1% boven het slot van afgelopen vrijdag. Als er echter één land is dat last gaat krijgen van de veronderstelde aanstaande overwinning van Emmanuel Macron in Frankrijk is het wel het Verenigd Koninkrijk. Macron is uitgesproken pro-Europees en is van mening dat het Verenigd Koninkrijk de duimschroeven moet worden aangedraaid. Zij mogen onder geen beding gemakkelijk wegkomen met het uittreden uit de Europese Unie, anders wordt naar zijn mening een onwenselijk precedent geschapen. Het zou dus veel logischer zijn geweest zou de FTSE100 fors zijn gedaald. Hier wreekt zich het feit dat indices tegenwoordig door een veelvoud aan gemeenschappelijke noteringen en overkoepelende derivaten aan elkaar gekoppeld zijn en min of meer gelijk bewegen. De FTSE100 bewoog dus mee. Dat neemt niet weg dat er Britse kopers moeten zijn geweest, anders was die stijging niet tot stand gekomen. Deze Britse kopers hebben kennelijk geen idee wat het VK boven het hoofd hangt als Macron inderdaad president van Frankrijk wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 24 apr 2017, 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 apr 09.15u: Beleggers in een staat van euforie

24 apr 10.00u: Steun gevonden bij bovenkant gap

24 apr 11.00u: Winst AEX nog wat verder uitgebouwd

24 apr 12.00u: Na daling vlag tot ontwikkeling gekomen

24 apr 14.00u: AEX gestegen naar top van vanmorgen

24 apr 15.00u: Dubbele top ontstaan in kwartiergrafiek

24 apr 16.00u: Daling, maar index wordt nog gekocht

24 apr 17.00u: Men denkt nog niet aan verkopen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven