ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 070417

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft deze week voor een kleine stijging met een slot in de buurt van de recente top rond 518,9 gezorgd. De markt ambieert een voortzetting naar boven. Wordt de top rond 518,9 volgende week doorbroken dan verwezenlijkt men deze ambitie. Lijn e die ik door drie voorgaande toppen heb getrokken wordt dan het doel.

  • Daalt de AEX index volgende week daarentegen dan controleer ik of de beursgraadmeter vervolgens boven lijn v blijft, want handhaving boven die lijn is noodzakelijk voor behoud van de huidige opwaartse trend. De lijnen e en v vormen samen een wig, dus een doorbraak naar beneden door lijn v is dan niet ondenkbaar.

AEX daggrafiek 070417

  • U ziet de lijnen e en v ook in de daggrafiek, aan de hand hiervan kunnen we volgende week het koersverloop beoordelen. Het slot op het hoogste punt van de dag (en de week) geeft aan dat beleggers een voortzetting naar boven verwachten. Dit zegt uiteraard nog niet dat die voortzetting een feit is, na het weekend kan de situatie immers anders zijn. Op dit moment echter is men positief gestemd.

AEX daggrafiek BB 070417

  • Onze beursgraadmeter eindigde de dag op de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een belangrijke plaats omdat deze lijn een potentiŽle weerstandslijn is. Hier kan dus eventueel een top tot ontwikkeling komen. Een stijging daarentegen zou het begin kunnen zijn van een stijgende trend zoals we die bijvoorbeeld in februari zagen. Aangezien de banden nogal smal zijn zou dat in dat geval een krachtige beweging op kunnen leveren.   

AEX uurgrafiek 070417

  • In de uurgrafiek ziet u dat vanmiddag toppen rond 516,6, 517,4 en 518,3 werden doorbroken. Het tekent de optimistische toonzetting van de handel. De doorbroken niveaus zouden net als de bodem rond 514,2 van vandaag bij een eventuele daling tot steunniveaus gepromoveerd kunnen worden.

AEX kwartiergrafiek 070417

  • Men aarzelt tegenwoordig niet om de slotveiling te gebruiken om doorbraken te forceren. Het was kopers voorafgaand aan de veiling niet gelukt om de beursindex boven 518,3 te houden, daar werd in de slotveiling wat aan gedaan. Kopers in die veiling zullen er overigens gezien het feit dat 518,9 net niet werd doorbroken naar ik veronderstel spijt van hebben dat ze niet iets meer hebben gedaan, Want dan was ook die laatste hindernis genomen. Nu moet dat volgende week gebeuren. 
  • De korte trend is overigens naar boven gericht zolang de AEX in deze kwartiergrafiek boven lijn d koerst, ik let aanstaande maandag dus op de ontwikkeling ten opzichte van deze lijn.

Resumerend: 

De aandelenmarkt heeft deze week afgesloten met een kleine winst en een slot net onder de recente top rond 518,9. Beleggers staan gezien het slot op het hoogste punt van de week klaar voor een voortzetting naar boven, waarvoor die top moet worden doorbroken. Wordt 518,9 inderdaad uitgenomen dan neem ik lijn e in de daggrafiek als doel. In het geval van een daling gelden de stippellijnen door de vandaag doorbroken niveaus 516,6, 517,4 en 518,3 samen met lijn d en de stippellijn rond 512,4 in de kwartiergrafiek als potentiŽle steunlijnen. Komt het van een daling dan let ik tevens op de ontwikkeling ten opzichte van lijn v in de daggrafiek, waar de index voor behoud van de huidige stijgende trend boven dient te blijven. Een doorbraak door deze lijn is gezien het feit dat de lijnen e en v een wig vormen niet ondenkbaar.

En dan nog dit...

Amsterdam is niet de enige markt waar tegenwoordig gekocht wordt op dalingen onder voorgaande bodems, dat zie je momenteel in alle markten. Ik neem u mee naar de daggrafiek van de Japanse Nikkei index.

  • Een daling onder een voorgaande bodem, zoals hier die uit januari van dit jaar, wordt sinds lang gezien als een verkoopsignaal. De laatste tijd echter worden zulke situaties behandeld als een moment om tot kopen over te gaan. De Nikkei brak gisteren door de bodem rond 18.650, maar sloot vandaag boven deze grens. De candle die daarbij tot stand kwam is een hammer en dus een potentieel bodempatroon. Vooralsnog stuurt de Japanse markt dus ondanks of misschien juist dankzij de daling onder 18.650 aan op een nieuwe beweging naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 7 apr 2017, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 apr 09.15u: Negatieve ontwikkeling in eerste kwartier

7 apr 10.00u: AEX omhoog en meteen weer omlaag

7 apr 11.00u: Weer eenzelfde beweging in Amsterdam

7 apr 12.00u: Koersverloop kreeg vorm van driehoek

7 apr 14.00u: Gestegen naar de top van gisteren

7 apr 15.00u: Tegenvallende cijfers doen markt niets

7 apr 16.00u: Hoger, recente top 517,4 werd bereikt

7 apr 17.00u: De beursgraadmeter staat op winst

 

Agenda van maandag 3 apr t/m vrijdag 7 apr 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven