ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 130417

  • De Amsterdamse markt heeft een verliesweek achter de rug. Het verlies was overigens beperkt, het bedroeg namelijk slechts 0,6%. De daling zorgde er echter wel voor dat de AEX in de buurt van lijn v terecht kwam, waardoor het risico op een doorbraak naar beneden volgende week aanwezig is. Lijn v vormt samen met lijn e een wig en dat is een patroon waarbij over het algemeen een uitbraak aan de onderzijde tot stand komt. Nu we op die onderzijde staan is het dan ook raadzaam rekening te houden met de mogelijkheid van een daling onder de lijn. Doet die zich voor dan gaat de beursgraadmeter naar de stippellijn rond 510,6 of eventueel lager. Die stippellijn is in ieder geval een potentieel steunniveau.

  • Het hoogste punt van de week was 521,5. Wordt dat punt blijvend doorbroken dan realiseert de markt in tegenstelling met het voorgaande punt een voortzetting naar boven. Deze optie is reŽel indien de beursgraadmeter boven lijn v blijft. Zolang het koersverloop hieraan beantwoordt is de stijgende trend immers intact.

AEX daggrafiek 130417

  • De candle van vandaag is een kleine hammer en dientengevolge een potentieel bodempatroon. Aanstaande dinsdag als de beurs weer open gaat moet blijken of deze hammer bevestigd wordt als bodem. Bevestiging is er indien een groene candle volgt.

  • Tussen de candle van gisteren en die van vandaag is wat ruimte, het is een zogenaamd gap. Gaps worden meestal gesloten en dat is dus op het eerste gezicht een reden om rekening te houden met de stijging naar het laagste punt rond 517,5 van gisteren of hoger. Het gaat echter niet om een gewoon gap, maar om een breakaway gap. Dit type gap wordt niet noodzakelijkerwijs gesloten, breakaway gaps blijven namelijk vaak open. We kunnen dus niets beginnen met het gegeven dat vandaag in gap is gevormd.

  • Breekt de beursgraadmeter naar beneden door lijn v en het laagste punt 514,7 van vandaag dan volgt een daling naar de stippellijn 510,6 of eventueel lager. Het is dan de start van een correctie.

AEX daggrafiek BB 130417

  • Op grond van de daggrafiek met Bollinger Bands hoeft het volgende week dinsdag niet van een daling te komen. De candle van vandaag staat met de onderkant namelijk op de middellijn van deze banden en dat is een potentiŽle steunlijn. De index zou dus opnieuw kunnen stijgen. Een doorbraak door de middellijn daarentegen zou een daling naar de onderste lijn van de indicator logisch maken.    

AEX uurgrafiek 130417

  • Indien de beursgraadmeter boven 516,9 komt volgt een stijging naar 517,5 of hoger. De markt doet dan een poging de stijgende trend aan te houden, waarvoor de stippellijnen rond 519,7 en 521,5 vervolgens doorbroken moeten worden.

  • Een daling onder 514,7 daarentegen betekent een gang naar de stippellijn rond 514,2 en als die doorbroken wordt ligt een terugkeer naar 510,9 of 510,6 voor de hand.

AEX kwartiergrafiek 130417

  • De kwartiergrafiek biedt dit keer geen extra informatie ten opzichte van de uurgrafiek.

Resumerend: 

De AEX index is door een kleine daling deze week bij lijn v in de week- en daggrafiek aangekomen. Het is een potentiŽle steunlijn, maar het gegeven dat deze lijn en lijn e samen een wig vormen maakt dat een doorbraak naar beneden voor volgende week een reŽle optie is. Daalt de beursgraadmeter daadwerkelijk tot onder lijn v, de bodem van vandaag 514,7 en het steunniveau 514,2 dan volgt een daling naar 510,9, 510,6 of lager. Het is dan de start van een correctie. Zolang lijn v echter intact is als steunlijn is de stijgende trend ongebroken en kan nog een voortzetting naar boven worden gerealiseerd. Dat de index verder omhoog kan blijkt ook uit het feit dat de middellijn in de Bollinger Bands daggrafiek vandaag steun bood. Komt de AEX index boven 516,9 dan volgt een stijging naar 517,5 of hoger. Voor een voortzetting naar lijn e in de week- en daggrafiek is vervolgens een doorbraak door 519,7 en 521,5 noodzakelijk. Dit is gezien de wig de minder waarschijnlijke optie, maar mogelijk zolang de beursindex boven lijn v blijft. 

En dan nog dit...

Beleggers worden gezien de stijging van de goudprijs die zich momenteel voordoet geplaagd door enige onzekerheid. Ze staan in die onzekerheid voor een belangrijke beslissing, welke dat ziet u hieronder in de maandgrafiek van goud.

  • De goudprijs is vandaag aangekomen bij de dalende lijn a in de grafiek. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, een lijn die de opmars van de goudprijs kan keren en voor een hervatting van de daling kan zorgen. Wordt de lijn daarentegen doorbroken dan ligt een stijging naar $ 1375 voor de hand. De beslissing kan volgende week vallen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 13 apr 2017, 18.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

13 apr 09.15u: Wig afgerond met een uitbraak omlaag

13 apr 10.00u: Even een zet naar boven voor de AEX

13 apr 11.00u: Voor tweede keer steun rond 514,8

13 apr 12.00u: Derde bodem bij hetzelfde niveau

13 apr 14.00u: A'dam wacht op impuls vanuit de VS

13 apr 15.00u: Onze aandelenmarkt komt niet verder

13 apr 16.00u: AEX omhoog na opening beurzen VS

13 apr 17.00u: Lang weekend nadert, men verkoopt

 

Agenda van maandag 10 apr t/m vrijdag 14 apr 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven