ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050417

  • De candle die vandaag tot stand kwam in de daggrafiek van de AEX is een doji, waarvan het lichaam bijna aan de onderkant ligt. Dit geeft het de betekenis van een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. De candle van gisteren was een hammer die vandaag als bodem bevestigd had moeten worden. De geringe stijging van 0,16% en de vorm van de candle van vandaag vormen niet voldoende bevestiging. Ik kan dan ook niet zeggen of het laagste punt 512,1 van gisteren ook het laagste punt blijft. Dit hangt af van het koersverloop dat we morgen of de dagen erna krijgen.

  • Het hoogste punt van de dag lag rond 517,4. Wordt dat doorbroken dan houdt dat in dat de markt toch nog gaat proberen af te rekenen met de toppen rond 518,3 en 518,9. Worden die doorbroken dan betekent dat een voortzetting naar boven.

  • Komt de AEX index morgen onder 512,1 dan impliceert dat tevens een doorbraak door lijn v. Dit is een reden om goed in de gaten te houden wat de beursgraadmeter doet ten opzichte van 512,1.

AEX daggrafiek BB 050417

  • De candle van vandaag staat met de bovenkant bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, hetgeen inhoudt dat morgen een daling kan volgen.

  • Wat verder opvalt in deze grafiek is de versmalling van de banden. Dit wil zeggen dat de beweeglijkheid van de beursindex fors is afgenomen, iets dat theoretisch kan resulteren in een grote beweging. Het gaat niet altijd op, maar je ziet na versmalling van de banden regelmatig grote bewegingen. Helaas geeft deze indicator niet aan in welke richting de grote beweging, als hij komt, zal zijn.   

AEX uurgrafiek 050417

  • Aan de hand van de uurgrafiek wil ik de potentiŽle steunniveaus aangeven die we zouden hebben indien in deze grafiek een daling onder 512,1 plaatsvindt. Het zijn de stippellijn rond 511,6, het 61,8% niveau rond 510,9 en de stippellijn rond 510,6.

  • Omdat we nog een eind boven 512,1 staan gaan we in de kwartiergrafiek kijken waar de tussenliggende potentiŽle steunniveaus zich bevinden.

AEX kwartiergrafiek 050417

  • Er zijn nog drie potentiŽle steunniveaus, dat zijn de grenzen 514,6, 514,3 en het 61,8% niveau van de stijging van de laatste twee dagen rond 514,1. Bij een eventuele daling onder 514,1 neem ik de bodem rond 512,1 als eerste doel.

Resumerend: 

De hammer van gisteren en de inverted hammer van vandaag spreken elkaar tegen. De eerste wijst op een bodem, de tweede op een top. Het koersverloop van de komende dagen zal moeten uitwijzen wat het uiteindelijk wordt. Kiest de markt voor een stijging boven het hoogste punt 517,4 van vandaag dan wordt de aanval geopend op recente toppen rond 518,3 en 518,9. Zouden die toppen worden doorbroken dan betekent dat een voortzetting naar boven. Gaat de beursindex omlaag zijn er in eerste instantie drie mogelijke steunniveaus, dat zijn 514,6, 514,3 en 514,1. Mocht het laatste niveau naar beneden doorbroken worden dan ga ik uit van een daling naar 512,1. Dat is een belangrijk niveau omdat een doorbraak naar beneden door deze grens tevens een doorbraak door de trendlijn v in de daggrafiek zou betekenen. Daarom zal ik de koersontwikkeling ten opzichte van die grens 512,1 bij een eventuele daling morgen speciale aandacht geven. 

En dan nog dit...

Een stijging van de olieprijs die vorige week startte bracht de koers voor een vat olie bij een begin vorige week doorbroken lijn. Deze lijn wordt deze week getest als weerstandslijn.

  • We kijken naar de daggrafiek van West Texas Intermediate olie. Het niveau dat deze week wordt getest is de stippellijn rond $ 51. De prijs is erboven geweest, de vraag is nu of hij erboven blijft. Je moet altijd wat marge nemen bij een dergelijk weerstandsniveau, het is dus niet onmogelijk dat alsnog een daling volgt. Die vervolgbeweging is belangrijk voor de verdere koersontwikkeling van de olieprijs. Zet de beweging naar boven door dan kunnen de recente toppen rond $ 55 wellicht doorbroken worden. Ontstaat daarentegen een top in de buurt van de stippellijn rond $ 51 dan kan het uitlopen op een daling onder de recente bodem rond $ 47,90. Dit maakt het tot een belangrijke fase in het koersverloop van West Texas Intermediate. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 5 apr 2017, 19.27u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 apr 09.15u: AEX naar boven uit de vlag gebroken

5 apr 10.00u: Top ontwikkeld bij het 61,8% niveau

5 apr 11.00u: Vlag in wording in onze kwartiergrafiek

5 apr 12.00u: AEX even boven 61,8% grens geweest

5 apr 14.00u: Merkwaardig koersverloop op de beurs

5 apr 15.00u: Toch nog druk na stijging op cijfer ADP

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven