ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 031116

  • Een daling van 0,33% van de AEX index heeft de graadmeter ter hoogte van bodems gebracht die in september en oktober rond 442,7 ontstonden. De index staat daar iets onder, maar met dat gegeven wil ik nog niets doen. Een daling onder 442,7 kwam namelijk in de allerlaatste fase van de handel tot stand en dat vind ik geen goede basis om over een doorbraak te spreken. Dit wil zeggen dat ik de mogelijkheid dat hier een bodem gaat ontstaan incalculeer.

  • Daalt de beursgraadmeter morgen daarentegen verder dan wordt de stippellijn rond 437,9 mijn volgende doel. Dat is een enorm belangrijk potentieel steunniveau, omdat een daling eronder zou resulteren in de vorming van een groot hoofd en schouders patroon. Laat ik daar echter nog niet op vooruitlopen en eerst met u gaan volgen of het eventueel van een voortzetting naar 437,9 komt. Dat is uiteraard nooit zeker.

AEX daggrafiek BB 031116

  • De AEX index sloot in de daggrafiek met Bollinger Bands een tikje onder de onderste band. Het verschil met de lijn is echter miniem. Was het een duidelijke doorbraak geweest dan had ik rekening gehouden met een eventuele terugkeer naar boven, nu twijfel ik daarover.

AEX uurgrafiek 031116

  • Dat men in de markt bezorgd is blijkt wel uit het koersverloop. Halverwege de dag werd een stijgende wig afgerond en vervolgens daalde de beursgraadmeter tot het einde van de beursdag. Dit voorspelt niet veel goeds, dat zal u duidelijk zijn. Een voortzetting naar beneden is op grond van dit gegeven een reŽle mogelijkheid.

AEX kwartiergrafiek 031116

  • Het koersverloop van vandaag betekent overigens dat het gap dat gisteren tussen 447 en 449,4 tot stand kwam open is gebleven. Dit is een bijzondere ontwikkeling, dat het zover is gekomen is een teken dat de stemming slecht is.
  • Morgen is echter een nieuw beursdag, met verse informatie. Ik kan niet uitsluiten dat de markt alsnog een poging doet om het gap te sluiten. Hiervoor is een stijging naar 449,4 of hoger nodig, iets dat alleen gerealiseerd kan worden indien de grens 447 uitgenomen wordt. Gaat de graadmeter mogen omhoog dan is die grens dientengevolge een niveau waar ik zeker op zal letten. De stippellijn rond 445,5 kan eventueel weerstand worden.

Resumerend: 

Onze AEX index is vandaag opnieuw gedaald en gesloten in de buurt van bodems die in september en oktober rond 442,7 tot ontwikkeling kwamen. Hier kan eventueel een bodem ontstaan, ook vanwege het feit dat het gap van gisteren tussen 447 en 449,4 open bleef. Gaat de index morgen naar boven dan zijn de grenzen 445,5 en 447 potentiŽle weerstandsniveaus, daarboven wordt het gap gesloten met een stijging naar 449,4 of hoger. Het hoeft gezien de stijgende wig in de uurgrafiek en de daling die daarop volgde geen betoog dat de stemming in Amsterdam negatief is. Een voortzetting naar beneden is op grond hiervan een reŽle mogelijkheid. De stippellijn rond 437,9 is het volgende doel indien de AEX daadwerkelijk verder omlaag gaat. Die grens 437,9 is in dat geval een cruciaal potentieel steunniveau, vanwege het feit dat een doorbraak naar beneden een groot toppatroon zou doen ontstaan in de daggrafiek. Gaat de beursgraadmeter inderdaad naar 437,9 dan wordt de kans op de afronding daarvan groot. 

En dan nog dit...

Gisteren vertelde ik u dat een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat onlangs in de FTSE 100 is ontstaan ongeldig was geworden. Ik wil het niet alleen bij woorden laten, maar u dit vanavond ook laten zien. Dat doe ik aan de hand van de daggrafiek van de Britse beursgraadmeter.

  • Rond 6930 ziet u een stippellijn die begin oktober door een doorbraak de neklijn werd van een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Deze formatie fungeerde op dat moment als voortzettingspatroon. Nu de FTSE 100 echter teruggekeerd is onder deze stippellijn is het patroon ongeldig geworden. Volgt nu ook nog een daling onder de bodems rond 6655 en 6615 dan betekent dit een volledige draai in het sentiment. Het is op dit moment echter te vroeg om al over zo'n draai te spreken. Realiseert de Britse markt immers een hogere bodem dan kan de situatie nog ten goede keren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 3 nov 2016, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 nov 09.15u: Een stap in de richting van het gap

3 nov 10.00u: Top van gisterenmiddag niet doorbroken

3 nov 11.00u: Poging om bodempatroon te veroorzaken

3 nov 12.00u: Technisch interessant beeld in grafieken

BE Semiconductor: Vorige week potentiŽle top ontstaan

3 nov 14.00u: AEX heeft de wig naar beneden verlaten

3 nov 15.15u: Verder gedaald, maar wel met hammer

3 nov 16.00u: Na twee hammers verder omlaag gegaan

3 nov 17.00u: AEX staat bij de bodem van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven