ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 091116

  • Een candle als die van vandaag heb ik in de jaren dat ik dit vak beoefen nog nooit gezien. Ik voel me heel klein als ik naar deze candle kijk. Het koersverloop van vandaag betekent de aanwezigheid van een buitengewoon grote hoeveelheid koopkracht en koopbereidheid in de markt. De AEX opende vanmorgen naar aanleiding van de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten flink lager. Het verlies bedroeg kort na de start van de handel bijna 3,1%. Aan het einde van de dag stond de beursgraadmeter bijna 1% boven het slot van gisteren, waarmee de aandelenmarkt een bijzonder sterke prestatie neerzette. Ter beschrijving van deze candle zijn eigenlijk alleen superlatieven mogelijk.

  • Uiteraard geeft de candle ook een duidelijke en afgetekende bodem aan. Hij omvat vijf voorgaande candles, het is een groot potentieel bodempatroon met de naam engulfing bullish line. Net als elk potentieel bodempatroon is morgen uiteraard bevestiging nodig in de vorm van een stijging.

  • De koersontwikkeling brengt opnieuw het weerstandsniveau 458 binnen bereik. Wil de markt een eindejaarsrally opstarten dan kan dat alleen gerealiseerd worden als dat niveau en de daarboven gelegen toppen 463 en 466,2 worden doorbroken. Het zal u niet verbazen als ik zeg dat ik de bewegingen van de AEX ten opzichte van die niveaus ga volgen.

  • Het laagste punt van de dag was 436,3. Zou het zo zijn dat de beursgraadmeter onder dit punt belandt dan betekent dit alsnog topvorming in onze index. De stijging van vandaag maakt dit op het oog onwaarschijnlijk, maar je weet in dit vakgebied nooit hoe de hazen lopen.

AEX daggrafiek BB 091116

  • Een stijging van ruim onder de onderste lijn van de Bollinger Bands naar een plaats ruim boven de middellijn, dat is wat we vandaag in deze grafiek zien. De AEX kan in theorie verder naar de bovenste lijn van deze indicator. Helaas werd de lijn zoals u in de grafiek kunt zien dit jaar meerdere malen niet bereikt, we kunnen er dus niet van op aan dat de graadmeter daadwerkelijk deze lijn opzoekt. De kans op een stijging naar de lijn is echter aanwezig.

AEX uurgrafiek 091116

  • De AEX sloot vrijwel op het hoogste punt van de dag, hetgeen ons vertelt dat de aandelenmarkt morgen hogere standen verwacht. Morgen kijk ik of deze verwachting uitkomt. Bij een vervolg omhoog wordt 458 het eerste richtpunt.

  • Als er daarentegen een top tot ontwikkeling komt dan zult u in mijn updates vervolgens lezen over de mogelijke steunniveaus, want daar ga ik dan naar op zoek.

AEX kwartiergrafiek 091116

  • De kwartiergrafiek laat ons goed zien hoe indrukwekkend de koersontwikkeling van vandaag was, maar biedt ons verder geen extra informatie.

Resumerend: 

De candle van vandaag in de daggrafiek is uniek en een toonbeeld van de onverzettelijkheid en de koopkracht in de markt. De AEX ging van een verlies van bijna 3,1% naar een winst van bijna 1%, voorwaar een uitzonderlijke koersbeweging. Het zorgde voor de vorming van een potentieel bodempatroon, namelijk een engulfing bullish line. Er is morgen bevestiging nodig in de vorm van een hoger slot. De markt gaat gezien de slotstand bij het hoogste punt van vandaag uit van dat hogere slot. Het eerste weerstandsniveau dat we tegenkomen is 458. Wil de aandelenmarkt het vertoon van kracht uitbouwen tot een eindejaarsrally dan dient te worden gezorgd voor een doorbraak door dit niveau 458, alsmede door eerder gevormde toppen rond 463 en 466,2. Zou de AEX dalen en onder 436,3 belanden dan betekent dat toch nog topvorming. We staan daar vandaag een heel eind boven, maar ik heb geleerd in mijn vak als technisch analist niets voor onmogelijk te houden. Morgenochtend volg ik eerst of we doorgaan naar 458 of hoger, of een top krijgen in de korte termijn grafieken. Als het van een stijging komt kijk ik vanzelfsprekend naar het verloop ten opzichte van 458, komt daarentegen een daling tot stand dan zoek ik uit waar eventueel steun kan liggen en meld u dat dan in de updates.

En dan nog dit...

Was de candle in de AEX index indrukwekkend, die in de Nikkei was dat ook. Ik neem u mee naar de daggrafiek van de Japanse beursgraadmeter.

  • U ziet een lange rode candle. Links in de grafiek ziet u echter een nog iets grotere candle, het is in de Nikkei dus niet de eerste keer dat zich zoiets voordeed. Nu alle markten vandaag een miraculeus herstel kenden zal de Nikkei morgen vast een grote sprong naar boven maken.  We gaan maar eens zien wat dat vervolgens weer oplevert, want met grafieken ben je nooit klaar. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 9 nov 2016, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 nov 09.15u: Donald Trump president Verenigde Staten

9 nov 10.00u: Verbazingwekkend snel herstel van AEX

9 nov 11.00u: AEX gestegen naar het 76,4% niveau

9 nov 12.00u: Top gezet, vraag is of nu een daling volgt

9 nov 14.00u: Markt werkt nog steeds aan een herstel

9 nov 15.00u: AEX werd na daling meteen opgevangen

9 nov 16.00u: Beursgraadmeter staat zowaar op winst

9 nov 17.00u: Index kent een beweging uit het boekje

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven