ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 300516

  • De Amsterdamse beurs koos vandaag opnieuw voor een stijging, dus voor een vijfde groene candle voor de AEX-index. Het niveau 451 werd doorbroken. De marktindex staat net onder de stippellijn die ik rond 452,2 trok door de top van 14 april jongstleden, een potentieel weerstandsniveau. Wordt dat doorbroken dan geeft dat een voortzetting naar de top rond 458 of wellicht hoger.

AEX daggrafiek BB 300516

  • De AEX had vanuit de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands vandaag eigenlijk moeten dalen. De Britse en Amerikaanse markten bleven echter dicht, wat een laag volume gaf op onze markt. Bij laag volume realiseert de markt meestal een stijging, dat schreef ik afgelopen vrijdag al onder deze grafiek. Technisch gezien hadden we moeten dalen en terugkeren binnen de banden, maar dat is bij dunne handel eenvoudig te voorkomen. Ik houd voor morgen rekening met een terugkeer binnen de banden.

AEX uurgrafiek 300516

  • Op een dag met normaal volume zou een valse uitbraak zoals die van vanmorgen naar boven uit het kanaal negatieve gevolgen hebben gehad. Op een valse uitbraak volgt gewoonlijk namelijk een beweging in de tegenovergestelde richting. Die negatieve gevolgen werden vandaag echter eenvoudig voorkomen.

AEX kwartiergrafiek 300516

  • Morgenochtend volg ik de koersontwikkeling ten opzichte van de boven- en onderkant van het kanaal n-n', alsmede die ten opzichte van het bij de daggrafiek al besproken niveau 452,2. Aan de hand daarvan beoordeel ik het verloop, met als doel dan meer te kunnen zeggen over de vervolgbeweging. De grote lijn is positief zolang de AEX boven lijn n noteert.

Resumerend: 

We hebben een vijfde groene candle in de daggrafiek, de stemming in Amsterdam is nog steeds uitstekend. We eindigden voor de vierde beursdag achter elkaar boven de Bollinger Bands, daarom houd ik rekening met een terugkeer binnen de banden. Weerstand vinden we rond 452,2 en de bovenkant van het kanaal n-n', steun bij de onderkant van het kanaal. Aan de hand van het verloop ten opzichte van deze lijnen hoop ik morgen meer te kunnen zeggen over het koersverloop, dat positief is zolang we in of boven het kanaal koersen. Worden 452,2 en lijn n' doorbroken dan geeft dat een vervolg naar 458 of wellicht hoger, vanuit de Bollinger Bands gezien zouden we morgen echter een terugkeer binnen de banden en dus een daling moeten krijgen.

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag schreef ik over een stijgende wig in de daggrafiek van de Nikkei, ik verwachtte een uitbraak naar beneden. De Nikkei brak in plaats hiervan naar boven uit.

  • De uitbraak wordt toegeschreven aan FED-voorzitter Yellen, die aangaf de Amerikaanse rente een van de komende maanden waarschijnlijk te gaan verhogen. De Yen verzwakte ten opzichte van de dollar en dat wordt als positief gezien voor de export positie van Japanse bedrijven. Het gegeven dat een BTW-verhoging zou worden uitgesteld telde ook mee bij de kooplust in de markt. De Nikkei brak naar boven uit de wig, waarmee dat patroon ongeldig werd. Nu maar zien of het een vervolg naar boven oplevert. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 30 mei 2016, 19.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 mei 09.15u: Dag startte met uitbraak uit kanaal

30 mei 10.00u: Uitbraak werd een valse beweging

30 mei 11.00u: Dalende wig onbruikbaar door daling

30 mei 12.00u: Teruggekeerd bij weerstandsniveau

30 mei 14.00u: Verder gestegen tijdens lunchpauze

30 mei 15.00u: Streven is dat van een hoger slot

TomTom: Risico op vorming van een groot toppatroon

30 mei 16.00u: Meerdere toppen rond hetzelfde niveau

30 mei 17.00u: Nieuwe bodem gevormd rond 452,1

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven