ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 070915

  • De candle die vandaag is ontwikkeld valt binnen zijn voorganger en heeft een klein lichaam. Dit maakt het patroon dat is gevormd tot een bullish harami, een potentieel bodempatroon. Ik wil het patroon echter laten voor wat het is en er geen conclusie uit trekken. De Amerikaanse markten bleven vandaag dicht vanwege Labor Day. Het volume op onze beurs is laag op dagen dat de Amerikaanse beurzen dicht zijn en het koersverloop niet noodzakelijkerwijs representatief voor het werkelijk sentiment.  Het koersverloop dat we morgen krijgen zal ons een beter inzicht geven dan dat van vandaag.

AEX daggrafiek BB 070915

  • De Bollinger Bands grafiek geeft de AEX veel ruimte naar boven en naar beneden, met potentiŽle steun- of weerstandslijnen in deze grafiek hoeven we morgen dus geen rekening te houden. De AEX is immers een flink stuk verwijderd van zowel de onderste lijn als de middellijn.

AEX uurgrafiek 070915

  • De belangrijkste stap werd vandaag om acht uur in de ochtend gezet, toen stegen de S&P500 en DAX futures namelijk plots snel, zonder aanwijsbare reden. Het zorgde voor een hogere start in heel Europa. De graadmeters liepen echter al snel wat terug, ook de AEX, en vanaf ongeveer 12u zat er geen beweging meer in de markten Nadere impulsen uit de VS zijn nodig, zonder die invloeden kan men hier niet veel.

  • Morgen is de ontwikkeling ten opzichte van het laagste punt van afgelopen vrijdag 430,7 van belang, daaronder volgt een daling naar het 50% niveau rond 424,9 en gezien de vorm van het koersverloop boven 430,5 waarschijnlijk ook naar het 61,8% niveau rond 419,5. Deze twee grenzen zijn in ieder geval twee potentiŽle steunniveaus. Een eventuele daling onder 419,5 zou een vervolg naar 401,9 geven.

AEX kwartiergrafiek 070915

  • Wordt de top rond 439,3 van vandaag uitgenomen dan volgt een stijging naar het 61,8% niveau rond 441,3 in deze kwartiergrafiek. Dat geldt dan als potentieel weerstandsniveau waar wellicht een volgende korte termijn top ontstaat. Een stijging boven 441,3 zou naar alle waarschijnlijkheid een gang naar de stippellijn rond 446,1 of de top rond 448 veroorzaken.

Resumerend: 

U heeft in de daggrafiek een potentieel bodempatroon gezien, namelijk een bullish harami. Ik acht het patroon vandaag echter niet van belang. De Amerikaanse markten bleven vandaag gesloten, waardoor impulsen uit die hoek ontbraken. We zagen vanaf halverwege de dag waar dat toe leidde. Er was nauwelijks nog beweging in de AEX, de graadmeter bewoog slechts zijwaarts. We kunnen op dagen dat Wallstreet dicht is in Europa beter ook de deuren gesloten houden. Morgen let ik op de ontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 430,5 en de top rond 439,3, punten die u terugziet in de uur- en de kwartiergrafiek. Onder 430,5 volgt een daling naar het 50% niveau 424,9 in de uurgrafiek, met een grote kans op een vervolg naar het 61,8% niveau rond 419,5. Een eventuele daling onder dit niveau zou een vervolg naar 401,9 geven. Wordt de top rond 439,3 van vandaag uitgenomen dan gaat de graadmeter naar het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek rond 441,3. Mocht dat doorbroken worden dan volgt een stijging naar 446,1 of 448. Tot zover het spoorboekje van morgen, welk spoor de markt zal kiezen is helaas niet te zeggen. Dat is aan beleggers die morgen de wissels bedienen.

En dan nog dit...

Vorige week werd in China een militaire parade gehouden, ter herdenking van de capitulatie van Japan die 70 jaar geleden plaatsvond. Het koersverloop voorafgaand was interessant, om reden dat de Chinese beursindex de dagen voorafgaand aan de parade dag na dag aan het slot van de handel na aanvankelijke verliezen steeg. Bloomberg schoof dat op het conto van de Chinese overheid, overigens ook wel aannemelijk. Een dalende beurs vlak voor zo'n belangrijke dag zal men niet toestaan in dat land. Het gaf een boeiend patroon, dat is de reden dat ik er vanavond over schrijf.

  • Het koersverloop van vorige week kreeg namelijk de vorm van een vlag en dat is gewoonlijk een patroon waarop een stijging volgt. De vraag is echter of die daling er komt nu de herstelbewegingen tijdens de handelsdagen van vorige week zo duidelijk aan de Chinese overheid kunnen worden toegewezen. Vandaag kwam het aanvankelijk van een uitbraak naar boven uit het patroon, maar die uitbraak werd teruggedraaid. Het is dus de vraag of de vlag Łberhaupt nog wordt afgemaakt. Een vervolg naar beneden ligt gezien de eerder afgeronde driehoek d-d' meer voor de hand. Dit patroon is veel groter dan de vlag en moet dus als belangrijker worden gezien. Die driehoek geeft een doel van ongeveer 2530 punten. De Shanghai Composite gaat daar daadwerkelijk naar toe als de index naar beneden uit de vlag breekt en dat patroon op die manier ongeldig wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 7 sep 2015, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 sep 09.15u: Start met een stijging aan het Damrak

7 sep 10.00u: Top gevormd bij 50% Fibonacci niveau

7 sep 11.00u: Opnieuw omlaag na korte opleving

7 sep 12.00u: Tot dusverre steun op 50% niveau

2 sep 14.00u: Min of meer zijwaarts koersverloop

2 sep 15.00u: Geen verandering, AEX zijwaarts

2 sep 16.00u: Tot nog toe een verloren dag

2 sep 17.00u: Slechts kleine candles ontwikkeld

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven