ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180515

  • Onze beursgraadmeter AEX is vandaag 0,2% gedaald. De index was aanvankelijk meer gedaald, maar een herstel in de middag bracht het verlies terug. De candle is hierdoor ontstond is een hammer, wat een potentieel bodempatroon is. We kunnen morgen gaan kijken of deze hammer met een stijging als bodem wordt bekrachtigd.

  • Worden de toppen rond 495,2 en 495,4 doorbroken dan geeft dat een omgekeerd hoofd en schouders patroon en dus een voortzetting naar boven. De stippellijn rond 495,2 wordt dan de neklijn van het bodempatroon. Bij 499,3, een grens die ik afgelopen vrijdag besprak, en bij de toppen rond 510,6 zou er dan eventueel weerstand gevonden kunnen worden.

AEX daggrafiek BB 180515

  • De AEX zal voor de realisatie van een voortzetting naar boven door de middellijn van de Bollinger Bands moeten breken. Zolang dat niet gebeurt is een beweging naar beneden een ontwikkeling waar we rekening mee moeten houden.

AEX uurgrafiek 180515

  • Op grond van het beeld in de uurgrafiek moeten we vooralsnog evenens uit gaan van een daling. Er is namelijk een vlag in ontwikkeling. Wordt die vlag afgemaakt met een uitbraak naar beneden dan houdt dat daadwerkelijk een vervolg naar beneden in. Belangrijk zijn dan de bodems rond 482,4 en 481,1, twee grenzen waar dan steun mogelijk is. Een eventuele daling onder 481,1 zou na de hogere bodem die vandaag is ontstaan vanzelfsprekend een negatieve ontwikkeling zijn.

  • Breekt de AEX naar boven uit de vlag dan wordt het patroon onbruikbaar en kunnen we gaan volgen of de toppen rond 495,2 en 495,2 wellicht doorbroken worden.

AEX kwartiergrafiek 180515

  • Helaas is de vlag uit de uurgrafiek niet goed reproduceerbaar in de kwartiergrafiek. Dit heeft te maken met de momenten waarop de toppen in de kwartiergrafiek ontstonden. Het maakt in de kwartiergrafiek uit voor de hellingshoek van een lijn of de toppen in bijvoorbeeld het eerste of het laatste kwartier van het uur ontstaan. Dat kan verschil geven ten opzichte van de uurgrafiek. De uurgrafiek heeft het langste tijdvenster, dus die telt het zwaarst. Ik heb de lijnen in de kwartiergrafiek daarom zo goed mogelijk overeen laten komen met die in de uurgrafiek. Het volstaat om morgenochtend op een uitbraak te kunnen letten.
  • Op grond van de kwartiergrafiek wil ik bij een voortzetting naar boven het 61,8% niveau rond 491,2 toevoegen als potentieel weerstandsniveau, een grens dus waar een top zou kunnen ontstaan. Een doorbraak door 491,2 zou een opwaarts vervolg naar 495,2/495,4 aannemelijk maken.

Resumerend: 

Een gering verlies en de vorming van een hammer hebben een vervolg naar boven mogelijk gehouden. De hammer moet uiteraard nog bevestigd worden met een groene candle, daarop let ik dus morgen. Weerstand kan er zijn rond 491,2, daarboven zou een voortzetting naar de toppen rond 495,2 en 495,4 aannemelijk worden. Een doorbraak door die toppen zou in de daggrafiek het ontstaan van een omgekeerd hoofd en schouders patroon inhouden. Omdat er weerstand kan zijn rond 499,3 of 510,6 zijn dat de grenzen waar ik me dan allereerst op zou richten. In de uurgrafiek zagen we een nog niet afgeronde vlag en dat wil zeggen dat de AEX juist zou gaan dalen. Het is in tegenspraak met de hammer in de daggrafiek. Breekt de AEX naar beneden uit dit patroon dan wordt het afgerond en krijgen we lagere koersen. Ik let dan op het verloop ten opzichte van de bodems rond 482,4 en 481,1, in de wetenschap dat een daling onder 481,1 na de hogere bodem die vandaag is gevormd een negatieve ontwikkeling zou zijn.

En dan nog dit...

De S&P500 is na mijn slotanalyse van vrijdagavond verder gestegen en doet dat nog. De graadmeter is weer op weg naar een all-time-high. Voor de Dow Jones is hiervoor nog een doorbraak nodig.

  • De stippellijn rond 18289 is nog niet blijvend doorbroken, waardoor er nog een kleine kans is op de vorming van een dubbele top bij dit niveau. De kans op een doorbraak is echter met nieuwe hoogste koersen ooit voor de S&P500 groot. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer de Dow volgt. Er is vanmiddag bovendien weer een tegenvallend cijfer bekend gemaakt in de VS, dit keer betreffende de huizenmarkt. Teleurstellende cijfers werken stimulerend op de kooplust van Amerikanen, want dan wordt aangenomen dat de rente langer laag blijft. Dat is waar aandelenmarkten op draaien tegenwoordig, dus een doorbraak moet er in principe kunnen komen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 18 mei 2015, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 mei 09.15u: Iets lagere start van de AEX-index

18 mei 10.00u: Steun, maar nog niet overtuigend

18 mei 11.00u: Geen beweging omhoog opgezet

18 mei 12.00u: Wat meer druk op de AEX gekomen

18 mei 14.00u: Zowaar daling tijdens lunchpauze

18 mei 15.00u: Verloop in vorm van stijgende wig

Komt er weer wat glans aan goud? (column beursplaza)

18 mei 16.00u: Hoger na vorming van stijgende wig

18 mei 17.00u: De AEX staat bij het 50% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven