ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080615

  • Opnieuw een rode candle vandaag in de daggrafiek van de AEX, de graadmeter daalde namelijk met 0,9%. De index is onderweg naar de stippellijn rond 469,8 door de bodem van 7 mei jongstleden. Dat is in deze grafiek het eerste potentiŽle steunniveau dat in aanmerking komt om als doel te worden gebruikt.

AEX daggrafiek BB 080615

  • De stand iets onder de onderste lijn van de Bollinger Bands geeft ons aan een stijging ondanks het doel van 469,8 uit de vorige grafiek niet geheel uit te sluiten. De beursindex zal op een zeker moment immers terug moeten keren binnen de banden. Het hoeft een daling naar 469,8 echter niet noodzakelijkerwijs in de weg te staan. Tijdens bewegingen naar boven zagen we de AEX dagen achtereen boven de bovenste lijn van de banden, de index zou dus ook dagen achter elkaar onder de onderste lijn ervan kunnen blijven. In theorie is een beweging naar boven nochtans mogelijk.

AEX uurgrafiek 080615

  • Er was vandaag voortdurend strijd tussen kopers en verkopers. Dit kunt u zien aan de rode en groene candles die elkaar alsmaar opvolgden. Het ene uur waren kopers het sterkst, het andere verkopers en zo ging het maar door.

  • Het slot lag bij de stippellijn rond 475 door het laagste punt van vanmorgen. Een stap onder dit niveau richting 469,8 is morgen snel gezet.

AEX kwartiergrafiek 080615

  • Lijn c langs de toppen in de kwartiergrafiek en de stippellijn rond 475 vormen samen een dalende rechthoekige driehoek. Dit is een potentieel voortzettingspatroon, dat afgemaakt wordt zodra er een uitbraak naar beneden tot stand komt. Het op grond van de hoogte van het patroon te berekenen koersdoel is ongeveer 472. Dat wordt dus het eerste richtpunt als de AEX de driehoek inderdaad naar beneden verlaat.
  • Breekt de aandelenmarktgraadmeter naar boven uit de driehoek dan maakt dat het patroon onbruikbaar. Ik volg in dat geval of de top rond 478,2 al dan niet wordt uitgenomen. Zolang de index dan niet door 478,2 breekt kan  er vervolgens alsnog een daling volgen, een stijging boven dat punt echter zou korte termijn bodemvorming inhouden.

Resumerend: 

De AEX heeft een nieuwe stap in de richting van de bodem van 7 mei jongstleden op 469,8 gezet. Dat punt is in de daggrafiek het plausibele doel waar de index heen gaat bij een voortzetting naar beneden. In de kwartiergrafiek is een dalende rechthoekige driehoek in ontwikkeling. Wordt dat patroon afgerond met de bij deze formatie gebruikelijke uitbraak naar beneden dan richt ik me nog niet meteen op 469,8, maar eerst op het doel 472 van deze driehoek. Daar kijk ik of we inderdaad nog verder gaan naar 469,8 zoals ik op grond van de daggrafiek veronderstel. Breekt de AEX echter naar boven uit de driehoek dan wordt dit patroon onbruikbaar. Ik kijk in dat geval of de top rond 478,2 in de kwartiergrafiek al dan niet wordt uitgenomen. Wordt die niet gepasseerd dan zou alsnog een daling kunnen volgen, wordt die wel gepasseerd dan hebben we een korte termijn bodem in de kwartiergrafiek. Een voortzetting naar beneden is gezien de stand van zaken in de daggrafiek en de driehoek in de kwartiergrafiek voor morgen de meest waarschijnlijke ontwikkeling.

En dan nog dit...

Afgelopen donderdag vertelde ik u dat er een hoofd en schouders patroon zou kunnen ontstaan in de daggrafiek van de CAC40. Dat toppatroon is vandaag daadwerkelijk afgerond.

  • De stippellijn rond 4930 is de neklijn van het toppatroon, dat geldig blijft zolang de Franse graadmeter onder dit niveau blijft. Laten we daarbij wel wat marge nemen en het houden op bijvoorbeeld 4975. Je ziet tegenwoordig bij een terugkeer bij zo'n neklijn namelijk wel eens een flinke uitschieter, waarbij een index slechts tijdelijk door de lijn schiet om vervolgens toch weer te dalen. Het koersdoel van dit hoofd en schouders patroon laat zich berekenen op ongeveer 4580. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 8 jun 2015, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 jun 09.15u: Vlag is afgerond met een uitbraak

8 jun 10.00u: AEX door bodem van vrijdag gebroken

8 jun 11.00u: Korte termijn bodem met een hammer

8 jun 12.00u: Nieuwe vlag net voor de lunchpauze

TomTom: Koersverloop intrigeert me, het is te mooi

8 jun 14.00u: Nauwelijks lager na afronden van vlag

8 jun 15.00u: AEX-index hoger het afgelopen uur

8 jun 16.00u: Poging om dubbele bodem te maken

8 jun 17.00u: Rij groene candles in de kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven