ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180615

  • Er leeft een sterke wil in de aandelenmarkt om een daling hoe dan ook te voorkomen, dat blijkt uit het koersverloop. De AEX is voor de tweede keer deze week teruggekomen op een uitbraak uit de dalende rechthoekige driehoek g-g'. Ik kan u niet zeggen wie de kopers zijn, maar vastberaden zijn ze zeker. Een daling onder een voorgaande bodem is van oudsher een verkoopsignaal, maar tegenwoordig wordt er juist gekocht na stappen onder een eerder tot stand gekomen bodem. Dit gebeurde op 9 en 16 juni jongstleden en vandaag opnieuw.

AEX daggrafiek BB 180615

  • Vandaag kan net als eergisteren worden gezegd dat de onderkant van de Bollinger Bands steun vormde. De trend is gezien de dalende lijnen van de indicator echter naar beneden gericht en dat blijft zo zolang we onder de middellijn koersen. Daar staan we op dit moment nog een flink stuk onder. We zouden eventueel dus toch nog een voortzetting naar beneden kunnen krijgen.

AEX uurgrafiek 180615

  • In de uurgrafiek is sprake van het stijgend kanaal i-i', dat overigens te lang is geworden om nog als vlag te kunnen worden gezien. De ontwikkeling is positief zolang we in dit kanaal koersen of er naar boven uitbreken. 

  • Een stijging boven de top rond 477,4 zou een overwinning voor het kopende deel van de markt zijn, want dat zou een kentering betekenen.

AEX kwartiergrafiek 180615

  • Breekt de AEX naar beneden uit het kanaal dan wordt het wederom zoeken naar steun. Op een eventuele daling onder 464,6 zou normaliter een vervolg naar beneden moeten komen. In dit geval durf ik daar omdat er steeds wordt gekocht na dalingen onder voorgaande bodems echter niets over te zeggen. Gisteren zagen we dat de graadmeter naar 458,4 zou moeten gaan, maar of we daar dan ook komen kan ik niet zeggen.

Resumerend: 

De bodem van afgelopen dinsdag werd vandaag doorbroken en het leek dus toch nog van een uitbraak te komen uit de dalende rechthoekige driehoek in de daggrafiek. De markt besliste echter anders. Op elke daling onder een voorgaande bodem wordt tegenwoordig namelijk gekocht, zo ook op deze. Er zijn vasthoudende kopers in de markt, dat staat vast. De conclusie is dat we opnieuw een valse uitbraak hebben en dus weer moeten gaan kijken of de markt een beweging omhoog weet te bewerkstelligen vanaf de candle van vandaag. In de uur- en kwartaalgrafiek staat het stijgend kanaal i-i'. De koersontwikkeling is positief zolang de AEX in dat kanaal staat of er naar boven uitbreekt. Weten kopers de aandelengraadmeter boven de top rond 477,4 te krijgen dan betekent dat een kentering in positieve zin. Breekt de index daarentegen naar beneden uit het kanaal i-i' dan moeten we weer op zoek naar steun. Zou de index onder de bodem 464,6 komen dan is onzeker wat er dan volgt. De index zou dan naar 458,4 moeten gaan, maar of de graadmeter daar dan ook naar toe zou gaan kan ik onder de huidige omstandigheden echt niet zeggen.

En dan nog dit...

De Nasdaq heeft een nieuw record, een nieuwe hoogste stand ooit. De top die tot stand kwam tijdens de zogenaamde 'dotcom bubble' in het jaar 2000 is vandaag doorbroken.

  • De stippellijn op 5132,52 markeerde de top die 10 maart 2000 tot stand kwam, dat was tot vandaag het hoogste punt dat de Nasdaq ooit bereikte. Dat punt is nu doorbroken, wel moet vanavond nog blijken of de Nasdaq er ook boven sluit. Of dat echter gebeurt of niet, de ontwikkeling van vandaag is een memorabele stap. De Nasdaq heeft met de stijging boven deze top immers alle malaise van de tussenliggende 15 jaren achter zich gelaten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 18 jun 2015, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 jun 09.15u: Daling, nog twee steunniveaus over

18 jun 10.00u: Nieuwe korte termijn bodem in AEX

18 jun 11.15u: AEX is door bodem 466,7 gebroken

18 jun 12.00u: Index gekocht na daling onder bodem

ArcelorMittal: Nog altijd in lange omlaag gerichte wig

18 jun 14.00u: Een vlag afgerond in kwartiergrafiek

18 jun 15.00u: Weerstand 469,8 niet doorbroken

18 jun 16.00u: Weerstandsniveau is uitgenomen

18 jun 17.00u: Positieve invloed vanuit markten VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven