ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 200715

  • Een winst van 0,33% voor de AEX-index, daar is de handelsdag vandaag mee geŽindigd. De winst was eerder op de dag groter, de index stond aan het einde van de ochtend namelijk boven de stippellijn rond 504,8 door de top uit mei van dit jaar. Er werd vanmiddag echter terrein ingeleverd. De candle die hierdoor ontstond is een inverted hammer en dus in potentie een top. Er is nog wel bevestiging nodig voordat de candle zich daadwerkelijk een top toont, namelijk een rode candle.

  • Er moeten zoals ik afgelopen zaterdag in mijn slotanalyse van de week schreef nog een paar gaps gesloten worden. Normaliter maken we daarvoor nog een beweging naar beneden, Het akkoord met Griekenland heeft de markt overtrokken optimistisch gemaakt waardoor het daar nog niet van is gekomen. Ik houd er desalniettemin rekening mee dat de gaps nog gesloten gaan worden, om te beginnen dat tussen 497,5 en 499. De AEX zou naar 497,5 moeten gaan en vervolgens verder moeten dalen in de richting van het tweede te sluiten gap tussen 482,8 en 485,6. Ik controleer uiteraard of dit inderdaad gebeurt.

AEX daggrafiek BB 200715

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is nog wat ruimte naar boven tot de bovenste lijn is bereikt. De AEX zou vanuit deze grafiek bezien dus nog niet hoeven dalen.

AEX uurgrafiek 200715

  • De AEX brak vanmiddag naar beneden uit de eerder gevormd wig n-l, maar dat resulteerde maar in een beperkte daling. De voorlaatste candle is een hammer waaruit blijkt dat de markt probeert een hogere bodem boven die van gisteren 499,7 neer te zetten. Het sentiment zou positief blijven zou dit lukken.

AEX kwartiergrafiek 200715

  • De poging om een bodem te maken heeft in de kwartiergrafiek evenwel de vorm van een vlag, een patroon waarbij een uitbraak naar beneden de meest waarschijnlijke toekomstige ontwikkeling is. De poging om vanaf een bodem net boven 499,7 (500,5) een beweging omhoog op te zetten is dus niet bij voorbaat geslaagd. Breekt de index morgen naar beneden uit de vlag dan neem ik aan dat de graadmeter vervolgens door 500,5, 499,7 en 499 breekt, om naar 497,5 te gaan en zo het gap links in de grafiek te sluiten.
  • Breekt de beursgraadmeter naar boven uit de vlag dan wordt dit patroon ongeldig. De hammer in de uurgrafiek wordt dan daadwerkelijk een hogere bodem, waarop ik dan op zoek ga naar potentiŽle weerstandsniveaus.

Resumerend: 

Een inverted hammer in de daggrafiek, dat is het resultaat van vandaag. Het gaat om een potentieel toppatroon, reden om in combinatie met de nog te sluiten gaps aan te nemen dat het van een daling komt. Breekt de AEX naar beneden uit de vlag in de kwartiergrafiek dan komt die er inderdaad. Ik neem aan dat de index in dat geval achtereenvolgens door 500,5, 499,7 en 499 breekt, om naar 497,5 of lager te gaan. Het gap van vorige week donderdag wordt dan gesloten. Bij een uitbraak naar boven uit de vlag ontwikkelt het zich anders. Het patroon wordt dan ongeldig en de hogere bodem is dan een feit, waarop ik dan ga zoeken naar mogelijke weerstandsniveaus.

En dan nog dit...

De goudprijs is gedaald, dat haalde vandaag de financiŽle media. De beslissende stap werd echter afgelopen vrijdag al gezet.

  • De goudprijs brak vrijdag naar beneden door de stippellijn die u rond $1143 ziet, waarmee een hoofd en schouders patroon werd afgerond. Dit geeft een koersdoel van ongeveer $980. Het patroon en het doel zijn geldig zolang de goudprijs onder $1143 blijft. Neem daarbij wel enige marge, denk aan $10 bijvoorbeeld. Er wordt ondanks een daling onder lijn e nog wel geprobeerd een bodem te vormen bij deze onderkant van de wig e-c, dat is uiteraard iets om in de gaten te houden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 20 jul 2015, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

20 jul 09.15u: Beweging omhoog is aangehouden

20 jul 10.15u: Doelgericht handelen in Amsterdam

20 jul 11.00u: AEX nu ook boven weerstand 504,8

20 jul 12.00u: Er wordt gespeeld met de AEX-index

20 jul 14.00u: Topvorming index tussen de middag

20 jul 15.00u: AEX dalend binnen de getekende wig

20 jul 16.00u: Index door twee Fibonacci niveaus

20 jul 17.00u: Uitbraak naar beneden uit de wig

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven