ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 140715

  • Met een stijging van 0,8% had ik vandaag om eerlijk te zijn geen rekening gehouden. Nadat er afgelopen vrijdag al een gap was gevormd ontstond er gisteren opnieuw een. Gaps worden meestal gesloten en ik ging er daarom van uit dat de index vandaag mogelijk al een beweging in de richting van het gisteren overgeslagen gebied 482,8 - 485,6 zou maken. Dat gebeurde niet. De aandelenmarkt koos voor de tegenovergestelde beweging, namelijk een stijging. 

  • Ik neem aan dat er morgen of later deze week alsnog dalingen naar de gaps plaatsvinden, maar ik kijk ook naar de koersontwikkeling ten opzichte van lijn k en de laatste top rond 497,3. Bij de vorming van een top onder dit niveau blijft het patroon van lagere toppen intact en daarmee ook het onder 497,3 per saldo negatieve sentiment. Een doorbraak daarentegen zou een sterke ontwikkeling zijn.

  • Lijn k vinden we morgen rond 495,7 en is een potentiŽle weerstandslijn waar eventueel een top kan ontstaan. Weerstand kan er uiteraard ook zijn ter hoogte van de top 497,3.

AEX daggrafiek BB 140715

  • Gaat de AEX verder naar boven dan kan de bovenste lijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek weerstand vormen. Daar hoeven we op dit moment echter nog geen rekening mee te houden. Bereikt de AEX de bovenste lijn daadwerkelijk dan zal dat omdat de lijn stijgt namelijk pas boven ongeveer 505 zijn.

AEX uurgrafiek 140715

  • De stemming in Amsterdam is uitermate goed, want de AEX sloot op het hoogste punt van de dag. Het is duidelijk dat beleggers zelfverzekerd zijn en een vervolg naar boven verwachten. De ontwikkeling blijft in ieder geval goed zolang de beursindex boven lijn l koerst.

  • Zakt de graadmeter door deze lijn dan ga ik uit van een beweging naar het gap van gisteren, dat nog gesloten zou moeten worden met een daling naar het laagste punt 482,8 ervan of lager. Later zal naar ik aanneem dan ook het gap van vrijdag nog gesloten worden met een daling naar 471,2, wanneer kan ik niet zeggen.

AEX kwartiergrafiek 140715

  • Vooralsnog zijn er alleen maar stappen genomen die ons verder boven het gap van gisteren hebben gebracht. Het is helder dat de markt op dit moment geen terugkeer naar dat gap ziet, maar een voortzetting naar boven.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag 0,8%, een ontwikkeling waardoor ik werd verrast. Ik hield en houd er namelijk rekening mee dat de gaps van gisteren en afgelopen vrijdag nog gesloten gaan worden, waarvoor de AEX-index achtereenvolgens naar 482,8 en 471,2 zou moeten gaan. Laat ik maar aannemen dat we deze stappen deze week nog gaan maken. De stemming op de markt is echter uitstekend. Beleggers gaan gezien het slot op het hoogste punt van de dag uit van een vervolg naar boven. Komt dat er inderdaad dan kan er weerstand zijn bij lijn k in de daggrafiek rond 495,7, waar eventueel een top kan ontstaan. Wordt lijn k doorbroken dan ligt er potentiŽle weerstand ter hoogte van de top rond 497,3. Een eventuele doorbraak door deze top, zou die zich voordoen, zou een sterke ontwikkeling zijn omdat er dan een einde komt aan het patroon van lagere toppen in de daggrafiek. Dit patroon houdt de zaak op dit moment ondanks de stijging van de laatste dagen nog negatief.

En dan nog dit...

Het is misschien wat voorbarig, maar vanavond wil ik het hebben over de mogelijkheid dat er een groot hoofd en schouders patroon ontstaat in de daggrafiek van de S&P500.

  • Het hoofd en schouders patroon zou worden gevormd in het geval er eerst een lagere top onder die uit mei ontstaat en het vervolgens van een daling onder de stippellijn rond 2044 komt. Het is nog ver weg en de vorming ervan kan nog worden voorkomen, namelijk met een stijging boven de top rond 2144. Ontstaat er echter een dezer dagen een top onder 2144 dan wordt het tijd om serieus rekening te gaan houden met deze mogelijkheid. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 14 jul 2015, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

14 jul 09.15u: Weinig beweging in eerste kwartier

14 jul 10.00u: Geen verandering gekomen in situatie

14 jul 11.00u: AEX-index in een zijwaartse beweging

RELX: Nieuwe discutabele naam voor Reed Elsevier

14 jul 12.00u: Beursgraadmeter nog steeds zijwaarts

14 jul 14.00u: Het oude medicijn, de lunchpauzestijging

14 jul 15.00u: Winst lunchpauze wordt vastgehouden

14 jul 16.00u: Markt kiest nog steeds voor stijging

14 jul 17.00u: Ontwikkeling sterker dan ik verwachtte

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven