ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190115

  • De Amerikaanse beurzen bleven vandaag gesloten, het volume was dus laag en de AEX eenvoudig naar boven te zetten. In die setting werd vandaag een doorbraak gerealiseerd. De lijn die doorbroken werd is lijn t, een lijn door vier toppen uit 2014. Bij normaal volume zou de lijn weerstand hebben opgeleverd, maar nu werd hij eenvoudig doorbroken. Een korte aanval door de index kopende partijen in de middag volstond. Het is de komende dagen zaak om te kijken of de AEX wellicht terugkeert onder de lijn, want veel waarde heeft een doorbraak op een dag als deze eigenlijk niet. Het komt er voor de kopers van vandaag nu op aan om te voorkomen dat de beursgraadmeter terugkeert onder de doorbroken lijn, want alleen dan houden zij de aandelenindex op de weg naar boven.

AEX daggrafiek BB 190115

  • De stijging van een half procent van onze beursgraadmeter zorgde voor een slot iets boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Het verschil met de lijn is klein, laten we morgen desalniettemin kijken of er eventueel een terugkeer binnen de banden tot stand komt.

  • De bovenste lijn is nu naar boven gekruld, dit kan in principe een nieuwe trendmatige beweging naar boven inluiden. Ook hier wil ik echter nog wel zien dat de winst behouden blijft. Valt de aandelengraadmeter morgen terug dan verzwakt het beeld namelijk al weer snel.

AEX uurgrafiek 190115

  • Kopende partijen handelden vandaag zoals u in de uurgrafiek ziet volgens het boekje. Eerst werd het afgelopen vrijdag doorbroken niveau 432,2 enkele malen verdedigd. Vervolgens kam er een aanval waarmee de top van de ochtend 434,2 werd uitgenomen. Tot slot werd deze grens in het laatste uur verdedigd, er lag net erboven steun. Dit zorgde voor de vorming van een hammer, een potentieel bodempatroon. Zoals ik al zei, stappen uit het boekje. Deze zijn op een dag als deze natuurlijk keurig uit te voeren. Morgen controleer ik of de beursgraadmeter boven 434,2 en 432,2 blijft, omdat een terugkeer onder 432,2 zou inhouden dat we alsnog een correctie op de stijging van vorige week donderdag en vrijdag te zien krijgen.

AEX kwartiergrafiek 190115

  • De kwartiergrafiek biedt geen extra informatie ten opzichte van het voorgaande. De markt zet in op een vervolg naar boven, zo blijkt uit de laatste twee candles, maar dat zagen we in de uurgrafiek al.

Resumerend: 

Het volume was laag en dus grepen kopers vandaag hun kans. Er werd in de daggrafiek een doorbraak door de weerstandslijn t gerealiseerd, een stap die op een normale beursdag waarschijnlijk niet was gezet. Lijn t loopt door vier toppen uit 2014 en het gegeven dat de lijn doorbroken werd is van belang. Het is zaak de komende dagen te kijken of de AEX zich boven de lijn handhaaft. Blijft de index erboven dan houdt de markt de index namelijk op de weg naar boven. Komt er daarentegen een daling onder 432,2 dan gaan we alsnog een correctie in op de stijging van vorige week donderdag en vrijdag.

En dan nog dit...

In tijden van onzekerheid zie je over het algemeen een stijging van de goudprijs, dat was vorige week niet anders.

  • In de laatste maanden van 2014 was de neerwaartse uitbraak uit de driehoek gevormd door de stippellijn rond $1182 en lijn c al teruggedraaid, maar vorige week volgde pas een echt krachtige beweging naar boven. Men voelde zich in de markt kennelijk niet senang bij het nieuws uit Zwitserland. De komende tijd is in technische zin maar ťťn ding van belang, dat is het verloop ten opzichte van lijn c. Wordt die lijn doorbroken dan is dat een volgende verbetering in het goudsentiment. Zolang lijn c niet doorbroken is blijft het echter nog oppassen, want de lijn kan de opmars in theorie nog blokkeren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 19 jan 2015, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 jan 09.15u: Week start met een potentiŽle top

19 jan 10.00u: PotentiŽle top werd niet bevestigd

19 jan 11.00u: Rood en groen wisselen elkaar af

19 jan 12.00u: AEX nog in zijwaartse beweging

19 jan 14.00u: Index hoger, maar onder top 434,2

Versnellingen in daling olieprijs (column beursplaza)

19 jan 15.00u: Aandelenmarkt grijpt haar kans

19 jan 16.00u: Volgen of AEX boven de lijn blijft

19 jan 17.00u: Tweemaal steun gevonden op 435,3 

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven