ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 260115

  • De AEX is vandaag wederom gestegen, inmiddels is de achtste groene candle ontstaan. Acht groene candles achter elkaar zie je maar zelden. Het mag duidelijk zijn dat de markt enorm enthousiast is over het ECB besluit van vorige week om tot geldverruiming over te gaan. Dat werkt zoals u ziet nog altijd door.

AEX daggrafiek BB 260115

  • Vůůr vandaag hield ik het niet voor mogelijk dat de AEX vandaag voor de zesde dag op rij boven de Bollinger Bands zou sluiten. Ik heb dat namelijk nog niet eerder gezien. Ik stel desondanks vast dat er daadwerkelijk een zesde slot boven de banden staat. Ik laat het vervolg maar even in het midden, want ik kan onder de gegeven omstandigheden niet uitsluiten dat er nog een zevende slot boven de banden tot stand komt. Normaliter had de AEX echter al terug moeten keren binnen de banden. 

AEX uurgrafiek 260115

  • Vanmorgen werd de vlag v-v' afgerond, een patroon met een koersdoel in de buurt van 468. 

  • Vanmiddag werden de stippellijn rond 457,1 en de top rond 457,5 van vanmorgen uitgenomen, wat een doel van ongeveer 461 gaf. Dat heb ik bepaald door het koersverloop onder 457,1 om te klappen naar boven. Het blijft geldig zolang de AEX boven 457,1 blijft, dat is dus noodzakelijk voor een voortzetting naar boven.

  • Verder is lijn w bij een vervolg naar boven een mogelijk doel, want deze lijn vormt samen met lijn q een stijgend trendkanaal.

AEX kwartiergrafiek 260115

  • Voor de korte termijn is de beweging omhoog in elk geval intact zolang lijn x intact blijft als korte termijn steunlijn. Komt de AEX onder de lijn dan dient gekeken te worden of de index al dan niet boven de stippellijn op 457,1 blijft, dit in verband met de beoordeling van de voortgang naar boven. We kunnen boven 457,1 uit blijven gaan van een voortzetting naar boven, terwijl dat bij een terugkeer onder het niveau af zou hangen van het koersverloop ten opzichte van lijn q. Dat is dan namelijk een belangrijke potentiŽle steunlijn.

Resumerend: 

Een achtste groene candle in de daggrafiek en een zesde slot boven de Bollinger Bands maken deze beursdag tot een bijzondere. De inslag van de markt is duidelijk een andere geworden door het ECB besluit van vorige week om tot geldverruiming over te gaan. In de uurgrafiek zagen we dat er bij een vervolg naar boven drie mogelijke doelen zijn, dat zijn 461, lijn w en 468. Van belang voor de voortgang naar deze doelen is dat de AEX-index boven het vandaag doorbroken niveau 457,1 blijft. Zou de AEX onder dit niveau terugkeren dan hangt het van het koersverloop ten opzichte van lijn q af of de index dan alsnog verder naar boven gaat, dat is dan namelijk een belangrijke potentiŽle steunlijn.

En dan nog dit...

De Europese Centrale Bank heeft het karakter van de markt met de beslissing om tot kwantitatieve verruiming over te gaan drastisch veranderd. De geldverruiming waartoe is besloten zorgt voor een toevoer van een grote hoeveelheid nieuw geld naar de financiŽle markten. De kans is aanwezig dat de aandelenmarkten worden opgeblazen, dat is althans iets om ons zorgen over te maken. Het verschil tussen de economische (en vandaag met Griekenland ook politieke) werkelijkheid en de beurskoersen wordt namelijk met de dag groter. Wordt het verschil te groot dan is een beurskrach onvermijdelijk. Daarom kijk ik met zorg naar de komende kwartaalcijfers en bedrijfsberichten. ECB-voorzitter Draghi is de verantwoordelijke voor het besluit, met in zijn kielzog de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot. Deze verschoonde zich gisteren in het televisieprogramma Buitenhof echter van de beslissing. Wellicht hoopt hij op deze wijze buiten schot te blijven als het misloopt, maar dat is gissen. Hij draagt als bestuurslid van de ECB evenwel hoe dan ook medeverantwoordelijkheid voor de historische beslissing en had in mijn optiek dan ook anders moeten handelen. Hij had ofwel de beleidsvergadering voortijdig moeten verlaten ofwel achteraf zijn mond moeten houden. Je handen in een televisieprogramma aftrekken van een besluit uit een beslissingsproces waar je zelf tot het eind deel van hebt uitgemaakt is me te gemakkelijk. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 26 jan 2015, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

26 jan 09.15u: Griekenland laat de markt nog koud

26 jan 10.00u: Markt streeft naar opwaarts vervolg

26 jan 11.00u: Vlag afgerond, maar het is opletten

26 jan 12.00u: Top van vrijdag nog niet uitgenomen

26 jan 14.00u: Bodem bij 61,8% Fibonacci niveau

26 jan 15.00u: AEX iets gestegen na vorming bodem

26 jan 16.00u: Markt streeft nog naar een stijging

26 jan 17.00u: De top rond 457,5 is doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven