ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190215

  • Onze AEX-index is vandaag naar boven uit de wig gebroken die ik gisteren in de daggrafiek tekende. Optimistischer dan dit kan de markt zich niet tonen, want zo'n uitbraak naar boven is een ongebruikelijke gebeurtenis. Gewoonlijk zie je bij dit patroon een uitbraak aan de onderzijde.

  • Ik kan er slechts een slag naar slaan, maar de uitbraak kan eventueel te maken hebben met de expiratie die morgen plaatsvindt. Wellicht liggen er belangen in de markt bij een expiratie in de buurt van 470 punten, maar ik moet er eerlijk bij zeggen dat dit niet meer is dan gissen. We zullen het morgen zien.

  • Morgen controleer ik uiteraard of de AEX boven de wig blijft. Een terugkeer binnen het patroon zou van de uitbraak namelijk een valse uitbraak maken en alsnog een omkeer inhouden. De index moet voor een voortzetting naar boven morgen boven het patroon sluiten. 

AEX daggrafiek BB 190215

  • Het slot van de dag lag boven de Bollinger Bands. Het is bij een slot boven deze banden mijn gewoonte om rekening te houden met een terugkeer binnen de banden. Ik heb daar vorige maand echter flink mijn neus mee gestoten, want de beursgraadmeter sloot toen maar liefst zes dagen achtereen boven de indicator. De stijging ten opzichte van de doorbroken lijn werd toen bovendien dagelijks groter. Het koersverloop heeft momenteel een dynamiek die ik niet best kan plaatsen. Het gedrag van nu is het gedrag van vroeger niet meer. Ik houd me dus maar op de vlakte en houd het bij de opmerking dat de index terug zou kunnen keren binnen de banden.

AEX uurgrafiek 190215

  • Het hoogste punt dat werd bereikt ligt rond 470,5. Wordt dit doorbroken dan houdt dat een vervolg naar boven in. Het volgende doel zou dan 471,8 kunnen zijn, waarmee ik speculeer op het gegeven dat het gap van gisteren als runaway gap halverwege het koersverloop kan liggen. Andere aanwijzingen aan de hand waarvan ik richtpunten kan bepalen zie ik niet.

AEX kwartiergrafiek 190215

  • Wordt de top rond 470,5 niet uitgenomen dan kan er eventueel een hoofd en schouders patroon ontstaan, namelijk bij een daling onder de bodem rond 467,1 van vanmiddag. De stippellijn rond 467,3 zou de neklijn zijn van de formatie. De AEX zou dan het gap van gisteren gaan sluiten met een daling naar 464,4 of lager, dat neem ik althans aan.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek naar boven uit de wig gebroken die ik gisteren tekende. Positiever dan dit kan de markt zich niet tonen over de toekomst, want een uitbraak naar boven is ongewoon. Morgen controleer ik uiteraard of de index boven de wig blijft, want dat is een voorwaarde waaraan de graadmeter moet voldoen voor de realisatie van een vervolg naar boven. Het hoogste punt van de dag lag rond 470,5. Wordt dat uitgenomen dan richt ik me op 471,8, bepaald op grond van de mogelijkheid dat het gap van gisteren dan halverwege het koersverloop komt te staan. Een andere manier om een richtpunt te bepalen heb ik momenteel niet. Wordt 470,5 niet gepasseerd en komt er een daling onder 467,1 dan wil dat zeggen dat er een hoofd en schouders patroon wordt afgerond in de kwartiergrafiek. In dat geval ga ik uit van een daling naar 464,4 of wellicht lager, waarmee het gap van gisteren alsnog gesloten wordt.

En dan nog dit...

De Nikkei bereikte vandaag een belangrijk historisch niveau, namelijk de top uit 2007. Dat wil ik vanavond uiteraard met u delen.

  • De top die in 2007 tot stand kwam lag rond 18300, dat niveau heeft de Japanse beursgraadmeter vandaag bereikt. Zou de grens doorbroken worden dan wordt de top uit 2000 rond 20830 het volgende doel. Er zit overigens wel een stevige bijsmaak aan de ontwikkeling. De Japanse centrale bank maakte vorig jaar bekend als koper actief te zijn op de aandelenmarkt, een vrije markt is de Japanse markt dus niet meer. Je kunt je dus afvragen wat het waard is dat de top uit 2007 is geŽvenaard. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 19 feb 2015, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 feb 09.15u: AEX-index bij bovenkant van wig

19 feb 10.00u: Kopers en verkopers in gevecht 

19 feb 11.00u: Nieuwe uitbraakpoging naar boven

19 feb 12.00u: Situatie van dit moment niet helder

19 feb 14.00u: Bijzonder verloop de afgelopen uren

19 feb 15.00u: Markt probeerde stijging te realiseren

19 feb 16.00u: Een derde bodem in buurt van 467,3

19 feb 17.00u: Griekenland doet nu al niet meer toe

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven