ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050215

  • De markt kende vanmorgen een negatieve opening, maar sloot met een lichte winst. Hiermee toonde zij veerkracht en de wens om het van een voortzetting naar boven te laten komen. De toppen rond 457,7 en 459,4 moeten worden uitgenomen voor de realisatie van dit opwaarts vervolg.

  • Het laagste punt van de dag was 450,1. Zouden we morgen onder dit niveau sluiten dan betekent het dat er een vraagteken moet worden gezet bij die voortzetting naar boven.

AEX daggrafiek BB 050215

  • Net als gisteren geven de Bollinger Bands veel ruimte naar boven en beneden, namelijk tot de bovenste lijn respectievelijk de middellijn. We hoeven hier dus niet verder naar te kijken.

AEX uurgrafiek 050215

  • In de uurgrafiek is een klein omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond. Het koersdoel ligt in de buurt van de top rond 459,4, het patroon suggereert dus dat de AEX daar morgen naar toe gaat. Het blijft geldig zolang de index boven 454,9 blijft, waar de neklijn ligt.

  • Een stijging boven de stippellijn rond 457,6 zou de vorming van een groter omgekeerd hoofd en schouders patroon inhouden, een patroon met als doel 468,7. Zou de top rond 454,9 uitgenomen worden dan wordt dat het volgende doel.

AEX kwartiergrafiek 050215

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat de doorbraak door de stippellijn rond 454,9 nog beperkt was. Ik moet morgen eerst een vervolg naar boven zien, voordat ik volmondig van een voorzetting naar 457,6 of 454,9 uit ga.
  • Een eventuele terugkeer onder 454,9 zou het bodempatroon onbruikbaar maken, een slot onder 450,1 zou zoals we in de daggrafiek zagen een negatieve ontwikkeling zijn.

Resumerend: 

Het Damrak toonde vandaag opnieuw veerkracht, want een negatieve opening werd omgezet in een licht positief slot. De markt heeft nog steeds de wens om de AEX verder te doen stijgen. Worden de toppen rond 457,7 en 459,4 in de daggrafiek doorbroken dan realiseert men dat ook. In de uur- en kwartiergrafiek staat een afgerond hoofd en schouders patroon, dat wijst op een gang naar 459,4. Een stijging boven 457,6 zou de vorming van een nog wat groter omgekeerd hoofd en schouders patroon inhouden, met een koersdoel van 468,7. Op dat doel richt ik me in het geval van een stijging boven 459,4. Keert de index terug onder 454,9 dan wordt het vandaag gevormde bodempatroon onbruikbaar. Een slot onder 450,1 zou zoals we bij de daggrafiek zagen inhouden dat er een vraagteken moet worden gezet bij een vervolg naar boven.

En dan nog dit...

Vandaag verhoogde de Europese commissie de groeiverwachtingen voor Europa. Voor de EU wordt een groei van 1,7% voorzien en 1,3% voor de eurozone. De groei is onder andere te danken aan sterkere binnenlandse en buitenlandse vraag en bijsturend monetair beleid. Laten we dit maar als wensdenken betitelen. Hieronder ziet u de grafiek van de Baltic Dry Index, die vertelt namelijk een heel ander verhaal.

  • Het is moeilijk te zien gezien de schaal van de grafiek, maar rechtsonder in deze daggrafiek heeft zich een doorbraak door de stippellijn op 647 voorgedaan. U ziet aan dit verloop dat de Baltic Dry Index door bodems uit 2012 en 2009 is gezakt. Dit duidt op afnemende productieactiviteiten in de wereld. De index is namelijk een maat voor de kosten voor zeetransport van bulkproducten, waaronder producten als ijzererts en andere basisproducten voor productiebedrijven. Het zeetransport wordt goedkoper en dat wijst op afnemende vraag. Het is uiteraard niet de enige factor waar je naar moet kijken bij het inschatten van de toekomstige economische ontwikkeling, maar wel een om rekening mee te houden. Vooralsnog wensdenken dus, die verhoging van de groeiverwachting. U kunt de koersontwikkeling van de index zelf volgen op https://www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND/chart, uitleg vindt u op https://nl.wikipedia.org/wiki/Baltic_Dry_Index. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 5 feb 2015, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 feb 09.15u: AEX direct gekocht na lagere opening

5 feb 10.00u: Kopers beheersen markten futures

5 feb 11.00u: Verlies AEX grotendeels weggewerkt

5 feb 12.00u: AEX-index heeft weerstand bij 454,4

Aalberts: Net onder de top van het afgelopen jaar

5 feb 14.00u: Afgeronde vlag in de kwartiergrafiek

5 feb 15.00u: Top bij de top van gisterenmiddag

5 feb 16.00u: Iets onder stand van uur geleden

5 feb 17.00u: AEX weer bij weerstandsniveau 454,9

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven