ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180215

  • De AEX maakte vandaag een sprongetje naar boven, om met een winst van 0,84% en een nieuw jaarrecord te eindigen. Het slot lag op 467,3, waarmee we nog maar anderhalve punt verwijderd zijn van het koersdoel 468,7 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat vorige week woensdag in de uurgrafiek ontstond. Die anderhalve punt moet overbrugbaar zijn.

  • Er kunnen echter twee lijnen in de grafiek getekend worden die een ander beeld geven, die lijnen heb ik in de extra grafiek hieronder gezet.

AEX daggrafiek 180215

  • De stijging heeft zoals u ziet vooralsnog de vorm van een wig en dat patroon kan in topvorming resulteren. Een top wordt het uiteraard alleen bij een uitbraak naar beneden uit de wig. Komt er daarentegen een uitbraak naar boven dan opteert de markt voor een voortzetting naar boven. De wig wordt dan onbruikbaar.

AEX daggrafiek BB 180215

  • Het slot van de dag ligt een fractie boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands, maar dat negeer ik. Waarom leg ik u zo uit aan de hand van de kwartiergrafiek. Er kan in principe weerstand zijn bij de bovenkant van de banden, dat wil zeggen dat een daling op grond van deze indicator morgen zeer wel mogelijk is.

AEX uurgrafiek 180215

  • De aandelenmarkt stuurt echter geenszins aan op een daling, maar op een stijging. Zij realiseerde met de laatste candle namelijk een uitbraak naar boven uit de rechthoek 466,2 - 467,1. Hierover bij de kwartiergrafiek hieronder meer, want er zich een luchtje aan.

AEX kwartiergrafiek 180215

  • De uitbraak uit de rechthoek kwam in de slotveiling tot stand, iets waar ik in mijn update van 17u al rekening hield. Geen tactiek wordt tegenwoordig nog geschuwd als het om de realisatie van een stijging gaat, zelfs manipulatie in de slotveiling niet. Voor vele beleggers houdt het handelen om 17.30u op, zij hebben geen toegang tot de veiling. Dit maakt het tot een onderonsje van grote partijen, partijen die deze slotveiling benutten om een doorbraak te creŽren. Dat creŽren bedoel ik letterlijk, er werd op gestuurd. De AEX sloot erdoor op het hoogste punt van de dag en aan de impasse van vandaag werd efficiŽnt een eind gemaakt.
  • Morgen wil ik echter eerst een voortzetting naar boven zien voordat ik het echt een uitbraak noem. Ik volg of de index in de daggrafiek naar boven uit de wig breekt of erbinnen blijft, want dat is waar het morgen om gaat.
  • Een daling is zeer wel mogelijk, want er is nog een gap te sluiten. De AEX zou daarvoor nog naar de onderkant ervan rond 464,4 of lager moeten gaan. Die stap wordt naar ik aanneem gezet als de index daalt en naar beneden uit de rechthoek 466,2 - 467,1 breekt. Ik neem aan dat vervolgens een daling naar en in het gap volgt. 

Resumerend: 

De AEX staat op een nieuw jaarrecord en is nog maar anderhalve punt verwijderd van het koersdoel 468,7 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat vorige week woensdag werd afgerond. Het is desondanks de vraag of we dat niveau gaan zien. De daggrafiek bevat namelijk een wig en dat patroon kan in een daling resulteren. Voorts staat de index in de daggrafiek met Bollinger Bands bij de bovenkant van de banden, waar in principe een top kan ontstaan. Tenslotte is er dan nog een gap te sluiten, waarvoor we rekening moeten houden met een daling naar 464,4 of lager. Wat grote spelers in de markt willen is duidelijk, dat hebben zij in de slotveiling gedemonstreerd. We gaan morgen zien of deze partijen hun zin krijgen of bakzeil halen.

En dan nog dit...

Bij onze oosterburen is nog geen uitbraak tot stand gekomen, al scheelde het niet veel.

  • De DAX staat met de kleine candle van vandaag net onder de bovenkant van de rechthoek 10590 - 10985, dus klaar voor een uitbraak. De Duitse index heeft de beslissende stap echter nog niet gezet, wat in theorie dus nog de mogelijkheid van topvorming open laat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 18 feb 2015, 18.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 feb 09.15u: Aandelenmarkt kent geen zorgen

18 feb 10.00u: Driehoek in wording in de grafiek

18 feb 11.00u: Uitbraak, maar kracht ontbreekt

18 feb 12.00u: Markt heeft winst AEX vastgehouden

Euro daalt tov het Britse pond (analyse valutaplaza)

18 feb 14.00u: AEX-index in zijwaartse beweging

18 feb 15.00u: Beursindex nog steeds in patroon

18 feb 16.00u: Uitbraak AEX is er nog altijd niet

18 feb 17.00u: Direct naar boven vanaf onderkant

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven