ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 011215

  • Een half procent ging er vandaag af, genoeg om de inverted hammer van gisteren te bevestigen. Het wordt tijd om te gaan letten op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn i, de onderkant van de stijgende wig i-i'. Een uitbraak naar beneden is immers het gebruikelijke verloop bij dit patroon, wat wil zeggen dat de AEX naar beneden door lijn i zou breken. De lijn vinden we morgen rond 463,2.

  • Vooruitlopen op een uitbraak naar beneden is echter gevaarlijk. Er is tenslotte een stijgende trend en de aandelenmarkt kan dientengevolge  kiezen voor een voortzetting naar boven zolang de uitbraak naar beneden niet is gematerialiseerd. Ik ga morgen dus zeker kijken of we wellicht toch naar boven gaan met onze aandelenmarktgraadmeter.

AEX daggrafiek BB 011215

  • De candle van vandaag staat op de middellijn van de Bollinger Bands en er is dus een kleine kans op steun. Komt de index echter onder de lijn dan ligt een daling naar de onderste lijn van de indicator voor de hand.

AEX uurgrafiek 011215

  • In de uurgrafiek is een hoofd en schouders patroon gevormd, een patroon dat een koersdoel heeft van 463,6. Het patroon en het doel blijven geldig zolang de AEX onder de neklijn blijft, de stippellijn rond 469,2.

  • Ik kan u echter niet garanderen dat de graadmeter inderdaad naar 463,6 gaat. Dit heeft te maken met de voorlaatste candle, een hammer die de aanwezigheid van steun aanduidt. De candle is niet bevestigd, want er volgde een rode candle. Dit neemt niet weg dat het toch een bodem kan blijven. Naar 463,6 of lager gaat de index alleen in het geval van een daling onder het laagste punt 465,4 van de hammer.

AEX kwartiergrafiek 011215

  • We kunnen morgenochtend letten op het verloop ten opzichte van lijn m en, bij een eventuele stijging boven die lijn, op de stippellijn rond 469,2. Dat is zoals we zagen de neklijn van het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek en als zodanig een belangrijke potentiŽle weerstandslijn.
  • Blijft de AEX onder lijn m dan moeten we op een vervolg omlaag rekenen, dat mag duidelijk zijn bij een dalende lijn.

Resumerend: 

De AEX leverde vandaag wat terrein in, wat de kans op een uitbraak naar beneden uit de stijgende wig i-i' in de daggrafiek deed toenemen. De onderste lijn van dat patroon, lijn i, vinden we morgen rond 463,2 en dat is dus een belangrijk niveau. In de uurgrafiek zagen we een hoofd en schouders patroon met 463,6 als koersdoel, dat pleit voor een voortzetting naar beneden. Het patroon blijft geldig zolang de AEX onder de neklijn rond 469,2 blijft. We gaan naar 463,6 of lager bij een daling onder het laagste punt 465,4 van vandaag. De hammer in de uurgrafiek geeft echter steun aan en de middellijn van de Bollinger Bands kan eventueel ook voor steun zorgen. We hebben bovendien een stijgende trend, laten we dus controleren of de graadmeter morgen wellicht toch naar boven gaat. Nuttig hiervoor is lijn m in de kwartiergrafiek. We kunnen van een voortzetting omlaag uit gaan zolang de graadmeter onder deze lijn koerst, bij een eventuele doorbraak wordt het zaak te gaan letten op de koersontwikkeling ten opzichte van de besproken neklijn rond 496,2.

En dan nog dit...

Vanavond vraag ik uw aandacht voor een interessant patroon in de uurgrafiek van de DAX.

  • Gisteren schreef ik ook al over de DAX, namelijk over het gegeven dat de bovenkant van een wig in de daggrafiek die dag steun had gevormd. Vandaag staat er een potentieel toppatroon in de uurgrafiek van de DAX, wat bij afronding van dit patroon tot een terugkeer van de DAX in die wig zou zorgen. Dat maakt het interessant. Het potentiŽle patroon in de uurgrafiek hierboven is een omgekeerde rechthoekige driehoek. Het komt in de praktijk als voortzettingspatroon voor, maar ook als omkeerpatroon. Het laat zich vooraf niet voorspellen welke van de twee het wordt. Het wachten is op de uitbraak uit dat patroon. Is dat een uitbraak naar boven dan wordt het een voortzetting, betreft het een uitbraak naar beneden dan gaat het om een omkeer. In het laatste geval is er een koersdoel van ongeveer 11080 aan te koppelen, bij een vervolg naar boven gaat de DAX naar een voorgaande top rond 11670 of hoger. Binnen de driehoek kan eventueel een hoofd en schouders patroon worden gevormd mocht de DAX stijgen, maar de toppen rond 11430 niet bereiken. Nu maar wachten op de uitbraak. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 1 dec 2015, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 dec 09.15u: Dag gestart met stijging boven lijn

1 dec 10.00u: Top AEX in buurt van 61,8% niveau

Wolters Kluwer: Tijd om rekening te houden met top

1 dec 11.00u: We hebben geduld nodig vanmorgen

1 dec 12.00u: Verrassend verloop na vorming patroon

1 dec 14.00u: AEX teruggekeerd bij het niveau 469,2

1 dec 15.00u: Index opnieuw onder 469,2 geraakt

1 dec 16.00u: Door stijging in VS terug naar 469,2

1 dec 17.00u: Herstel na een aanvankelijke daling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven