ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 241215

 • De aandelenmarkt realiseerde deze korte beursweek een winst van 2,3% voor de AEX. Vorige week stond de graadmeter nog onder de slotstand 424,47 van vorig jaar, op dit moment staan we daar 4,7% boven. Kopers hebben deze stille week gebruikt om de beursindex wat naar boven te brengen en doen dat wellicht volgende week bij dunne handel nog eens. Je zou op deze manier haast de indruk krijgen dat het een aardig beursjaar is geweest, terwijl we het jaar met de hakken over de sloot met winst af gaan sluiten.

 • De stijgende trend is door de stijging ook deze week behouden gebleven. Dat blijft zo zolang de aandelenmarktgraadmeter boven lijn k koerst, de lijn waar we nu een mooi stukje boven staan. Die lijn zou gezien de eerder afgeronde stijgende wig i-i' nog onder druk komen te staan, maar dat zal dan wel iets voor volgend jaar worden.

AEX daggrafiek 241215

 • De candle van vandaag heeft het beeld van gisteren niet veranderd. Wordt de top rond 445,2 gepasseerd dan veroorzaakt dat een stijging naar het 50% niveau van de daling 474,9 - 419,8 rond 447,3 of het 61,8% niveau rond 453,8.

 • Wellicht wordt het gap van gisteren nog gesloten met een daling naar 432,9 of lager. Dit is echter ongewis, het zal kopers bij het lage volume van de komende week immers niet veel moeite kosten om dit te voorkomen. Normaliter zou ik vasthouden aan de verwachting dat het gap gesloten wordt. Nu kan ik alleen zeggen dat we rekening moeten houden met de mogelijkheid dat dit gebeurt.

 • Gisteren tekende ik lijn q in de grafiek. Deze lijn kan in theorie nog de onderkant van een vlag of een stijgende wig worden, daar wil ik bij de beoordeling van het koersverloop volgende week dus naar kijken.

AEX daggrafiek BB 241215

 • Het slot van de dag lag op de middellijn van de Bollinger Bands. Deze lijn bleef aldus intact als weerstandslijn en dat kan komende week in een  daling resulteren. Zou de lijn doorbroken worden dan geeft dat in deze grafiek flink wat ruimte, dan kan de beursindex theoretisch naar de bovenste lijn van de indicator gaan.

AEX uurgrafiek 241215

 • Worden de stippellijn rond 444,7 en de top rond 445,2 doorbroken dan houdt in dat de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 469,5 in. Ik richt me dan overigens eerst op de grenzen 447,3 of 453,8 uit de daggrafiek, dit vanwege het gegeven dat daar eventueel weerstand gevonden kan worden en dus een top kan ontstaan. Het koersdoel 469,5 wordt pas mijn richtpunt indien 453,8 doorbroken wordt.

 • Steun lag er rond 442,4, daaronder beweegt de graadmeter in de richting van het open gebleven en dus eigenlijk nog te sluiten gap tussen 432,9 en 435,8.

AEX kwartiergrafiek 241215

 • Vandaag werd er aan het einde van de korte handelsdag precies genoeg gekocht om de marktgraadmeter net boven het slot van gisteren te laten eindigen. Het ging de kopers kennelijk om de realisatie van een hoger slot, wat men daar dan ook aan heeft.
 • In de uurgrafiek zag u dat er steun lag rond 442,4. In deze grafiek ziet u dat er net als gisteren vakkundig een vloertje onder de beursindex werd gelegd, er werd op dat moment dus al naar het hogere slot toegewerkt. Wat de zin hiervan is voor de kopende partijen weet ik niet.

Resumerend: 

Deze week leverde een slot op dat 2,3% boven dat van vorige week ligt. Terwijl de AEX vorige week nog onder het jaarslot 424,47 van 2014 stond staan we daar momenteel 4,7% boven. De markt is op weg om op de valreep een bescheiden jaarwinst te realiseren. Wordt de top rond 445,2 aanstaande maandag gepasseerd dan gaat de AEX naar 447,3 of eventueel 453,8, twee potentiŽle weerstandsniveaus in de daggrafiek. Ik kijk bij een vervolg naar boven tevens of er wellicht een vlag of een wig tot stand komt in die grafiek. Een stijging boven 445,2 zou in de uurgrafiek de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 469,5 inhouden. Dat zou ik echter pas gebruiken bij een stijging boven de beide niveaus 447,3 en 453,8, want dat zijn punten waar eventueel een top kan ontstaan. Eigenlijk zou het gap van gisteren nog gesloten moeten worden middels een daling naar 432,9 of lager. Ik kan gezien het lage volume van volgende week niet zeggen of dat gebeurt, al houd ik uiteraard wel rekening met de mogelijkheid. Een daling onder het steunniveau 442,4 zou een stap in de richting van dat gap zijn.

En dan nog dit...

Er werd vorige week een lagere top neergezet in de daggrafiek van de S&P500. De index is echter al weer bijna terug bij deze top, kopers weten steeds weer een terugkeer te bewerkstelligen.

 • De daling van vorige week donderdag en vrijdag is bijna teruggedraaid, de veerkracht van de Amerikaanse markt is groot. De top rond 2077 is vandaag en volgende week relevant. De vorming van een nieuwe lagere top, een top dus onder 2077, zou na deze opmars en bij het lage handelsvolume van vandaag en volgende week zwak zijn. Het technische plaatje zou daarentegen verbeteren bij een doorbraak.
 • De komende week ben ik afwezig, ik zal geen updates of slotanalyses schrijven. Een uitzondering maak ik voor de slotanalyse van 31 december aanstaande, die schrijf ik wel en plaats ik die dag in de loop van de middag. Tot slot wil ik u en de uwen fijne Kerstdagen wensen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 24 dec 2015, 16.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

24 dec 09.15u: AEX in eerste kwartier onveranderd

24 dec 10.00u: Beursgraadmeter in beweging omlaag

24 dec 11.00u: Kleine vlag gevormd in kwartiergrafiek

24 dec 12.00u: Steun bij het vloertje van gisteren

24 dec 13.00u: Steunniveau 442,4 goed verdedigd

 

Agenda van maandag 21 dec t/m vrijdag 25 dec 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven