ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 211215

  • De AEX-index steeg vandaag aanvankelijk, waardoor het gap van afgelopen vrijdag gesloten werd. Toen dat dicht was zette de beursgraadmeter weer een daling in. Het island reversal patroon waar ik afgelopen vrijdag over schreef werd ongeldig doordat het gap gesloten werd.

  • Het slot van de dag lag vervolgens onder de twee bodems rond 431,6 en dat is negatief. Het is in deze grafiek niet goed te zien, maar het patroon boven 431,6 is een hoofd en schouders patroon. Het ene toppatroon (de island reversal) is dus vervangen door het andere. Het koersdoel van de formatie is 418,5. De bodem die op 14 december jongstleden ontstond lag rond 419,8, laat ik dat punt voor alle veiligheid maar als doel nemen. Speculeren op een daling onder een voorgaande bodem is immers niet zonder gevaar, want zo een punt is in principe een potentieel steunniveau.

AEX daggrafiek BB 211215

  • De Bollinger Bands tonen ons een dalende trend, met een AEX in de onderste band. Er is ruimte naar boven en naar beneden, nu de index met de trend meebeweegt is de kans op een daling naar de onderste lijn echter het grootst.

AEX uurgrafiek 211215

  • In deze grafiek ziet u de schouders en het hoofd van het hoofd en schouders patroon aangegeven. Het blijft geldig zolang de beursgraadmeter boven de neklijn 431,6 blijft. Ik houd daarbij wel graag enige marge, laat ik daarom het hoogste punt 432,9 gebruiken als punt van belang voor de geldigheid van het toppatroon.

  • Het slot lag iets onder het 61,8% niveau 429,3, op het eerste gezicht zijn we dus verzekerd van een daling naar 419,8.

AEX kwartiergrafiek 211215

  • De kwartiergrafiek laat ons zien dat de daling onder het 61,8% niveau 429,3 plaatsvond in de slotveiling. Ik pleeg doorbraken in deze veiling te negeren, omdat ze wat mij betreft vallen onder de kop koersmanipulatie. De eerste candle van morgenochtend zal de daling onder 429,3 moeten bevestigen, anders zou er wat mij betreft alsnog een bodem kunnen ontstaan.

Resumerend: 

Het gap van afgelopen vrijdag in de daggrafiek van de AEX is gesloten, het island reversal toppatroon werd hiermee ongeldig. Er kwam echter een ander toppatroon voor in de plaats, namelijk een hoofd en schouders patroon. Ik beschouw het als geldig zolang de marktgraadmeter onder het niveau 432,9 uit de uurgrafiek koerst. Het doel van het patroon is 418,5, maar ik richt me op de bodem rond 419,8. De index brak aan het slot naar beneden door het 61,8% niveau 429,3 in de uurgrafiek. De kwartiergrafiek leerde ons echter dat dit in de slotveiling gebeurde, reden voor mij om het te negeren. Er kan in principe dus nog een bodem ontstaan bij dit Fibonacci niveau en de eerste kwartiercandle zal uitwijzen of het een bodem wordt of niet.

En dan nog dit...

De DAX brak vanmorgen naar boven uit de dalende wig die ik vrijdag jongstleden besprak. Het vervolg op de uitbraak was echter niet het verloop dat je verwacht na de afronding van een dergelijk voortzettingspatroon.

  • De dalende wig h-h' werd in het eerste uur van de handelsdag afgemaakt met een uitbraak naar boven. Er had vervolgens een beweging moeten volgen met een hellingshoek vergelijkbaar aan het verloop dat voorafging aan de wig. De DAX daalde echter de hele dag. De kans op een voortzetting naar boven is zolang de Duitse index boven de bodem rond 10543 noteert nog niet verkeken, want er kan nog een hogere bodem tot ontwikkeling komen. Sterk is de ontwikkeling van vandaag evenwel niet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 21 dec 2015, 18.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 dec 09.15u: Steun bij bodems en Fibonacci niveau

21 dec 10.00u: Kopende partijen gingen in de aanval

21 dec 11.00u: Top gevormd bij 50% Fibonacci niveau

21 dec 12.00u: Wig ongeldig en vervangen door vlag

21 dec 14.00u: AEX verder gedaald na afronding vlag

21 dec 15.00u: Steun gevonden op het 61,8% niveau

21 dec 16.00u: Voor tweede keer bij Fibonacci grens

21 dec 17.00u: Beursindex is door het 61,8% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven