ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 021215

  • Het slot van vandaag lag een fractie onder dat van gisteren, maar het verschil is miniem. We zijn op grond van deze grafiek dus niets wijzer geworden. Ik houd ook morgen weer het verloop ten opzichte van de onderste lijn van de wig i-i' in de gaten. Deze ligt morgen rond 464,3 en is belangrijk vanwege het gegeven dat een stijgende wig meestal een uitbraak aan de onderkant oplevert. Ik volg dus of we morgen eventueel onder lijn i, dus onder 464,3 geraken.

  • De lijn is niet alleen de onderkant van een wig, maar geeft ook een stijgende trend aan. Dit is aanleiding voor mij om een stijging voor morgen niet uit te sluiten. Uitbraken naar beneden mogen dan het meest voorkomen bij dit patroon, helemaal zeker van een neerwaartse uitbraak kun je nooit zijn. In de volgende grafiek zien we bovendien nog een reden om de mogelijkheid van een beweging omhoog mee te nemen in onze overwegingen.

AEX daggrafiek BB 021215

  • De AEX vond gisteren steun op de middellijn van de Bollinger Bands en bleef daar vandaag boven. De kans dat we omhoog gaan bleef hierdoor aanwezig.

AEX uurgrafiek 021215

  • Negatiever is het beeld in de uurgrafiek. Gisteren zagen we de vorming van een hoofd en schouders patroon. Vandaag zijn er maar liefst drie pogingen gedaan om dit patroon ongeldig te maken, maar elk van die pogingen mislukte. Het liet wel zien dat de markt over veel veerkracht beschikt. Vooralsnog echter dienen we ons vast te houden aan het koersdoel 463,6 van het patroon, een doel dat iets onder lijn i uit de daggrafiek ligt. Dit toppatroon suggereert dus dat de AEX morgen daadwerkelijk naar beneden uit de wig zal breken.

  • De getoonde veerkracht dwingt ons wel om de vinger aan de pols te houden. Stijgt de AEX opnieuw en worden achtereenvolgens de neklijn rond 469,2 en de top rond 470,1 uitgenomen dan verliest het hoofd en schouders patroon alsnog zijn geldigheid. We moeten dan de blik alsnog naar boven richten.

AEX kwartiergrafiek 021215

  • Het koersverloop van vandaag was ongewoon zoals de kwartiergrafiek ons leert. Om 15u werd een stijgende wig afgemaakt, waarop de AEX verder had moeten dalen naar het laagste punt van gisteren. Er lag echter steun rond 467 en de graadmeter schoot vanaf het punt bij de blauwe pijl naar boven. De wig werd ongeldig. De kopers die voor deze ongebruikelijke stijging tekenden hebben echter uiteindelijk bakzeil gehaald, want de marktindex keerde terug bij het beginpunt. Wellicht krijgen we morgen alsnog de daling die normaal gesproken op de wig had moeten volgen, maar dat is uiteraard nog afwachten.

Resumerend: 

De geringe daling van de AEX van vandaag zegt niet veel, maar er is desondanks informatie. Het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek bleef namelijk geldig, dit ondanks verwoedde pogingen om het door middel van een terugkeer boven de neklijn ongeldig te maken. Het patroon heeft een koersdoel van 463,6. Dit doel maakt de zaken interessant. In de daggrafiek staat de stijgende wig i-i' en ik houd rekening met een uitbraak aan de onderzijde. Die onderzijde ligt morgen rond 464,3 en het toppatroon in de uurgrafiek ondersteunt dus een mogelijke uitbraak. De trend is echter naar boven gericht, de veerkracht naar we vandaag zagen groot en in de grafiek met Bollinger Bands hebben we de middellijn nog als steunlijn. We kunnen een nieuwe stijging dus niet uitsluiten. Worden achtereenvolgens 469,2 en 470,1 uitgenomen dan wordt het hoofd en schouders patroon ongeldig en verandert het beeld. In dat geval moeten we alsnog naar boven kijken voor de vervolgbeweging.

En dan nog dit...

Vorige week donderdag realiseerden onze oosterburen een uitbraak naar boven uit een stijgende wig, wat een ongebruikelijke ontwikkeling was. Er werd handig gebruik gemaakt van het lage volume die dag, laag omdat Wallstreet dicht bleef. Op zulke dagen hoeft er veel minder te worden gekocht om zo'n uitbraak tot stand te brengen. Nadat gisteren een potentieel toppatroon ontstond is de DAX vandaag echter teruggekeerd in de wig en dat is uiteraard de moeite van het bespreken waard.

DAX daggrafiek 021215

  • De uitbraak van vorige week is een zogenaamde valse uitbraak geworden. Op een valse beweging volgt meestal een ontwikkeling in de tegenovergestelde richting. Dit houdt in dat we voor de Duitse aandelengraadmeter rekening moeten houden met een doorbraak naar beneden door lijn f. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 2 dec 2015, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

2 dec 09.15u: Gestart met stijging en test neklijn

2 dec 10.00u: AEX iets gedaald na de eerste candle

2 dec 11.15u: Markt blij met tegenvallende inflatie

2 dec 12.00u: Beursgraadmeter staat bij de neklijn

2 dec 14.00u: Zowaar een daling tijdens lunchpauze

2 dec 15.00u: Stijgende wig af in de kwartiergrafiek

2 dec 16.00u: Wig ongeldig, AEX opnieuw bij neklijn

2 dec 17.00u: Veel strijd rond neklijn van toppatroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven