ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 010914

  • De AEX boekte vandaag 0,3% winst, overigens voornamelijk door een stijging in de slotveiling. De vraag is wat deze winst waard is. De Amerikaanse markten bleven vandaag dicht. Het volume is op dergelijke dagen per definitie laag en er wordt bij het lage volume meestal een stijging gerealiseerd. Dat is immers gemakkelijk te bewerkstelligen als er weinig handel is. Vandaag kwam daar dan nog eens sturing in de slotveiling bij, waarover bij de kwartiergrafiek meer. Wat het waard is zal later deze week blijken.

  • De stijging betekent in ieder geval dat de beursgraadmeter weer iets verder is gekomen op de weg naar de toppen rond 419,6 en 419,9. Dat zijn de doelen zolang de index oploopt.

  • Op de hammer van gisteren is een groene candle gevolgd, waarmee de hammer bevestigd is als bodem. De aandelengraadmeter mag nu uiteraard niet meer onder het laagste punt 410,1 ervan geraken. Dat zou immers alsnog verzwakking van het beeld betekenen.

AEX daggrafiek BB 010914

  • De AEX kan in de Bollinger Bands theoretisch naar de bovenkant van de banden. De trend is immers naar boven gericht en is sterk. 

  • We moeten uiteraard wel verifiŽren dat het beeld van begin april zich niet herhaalt, want ik houd in de gaten of de vorm van het koersverloop eventueel op die uit maart en april blijft lijken. Het gaat me daarbij overigens alleen om de vorm van het algehele koersverloop, niet de specifieke vorm van de candles.

AEX uurgrafiek 010914

  • In de uurgrafiek is lijn m' bij een eventuele voortzetting naar boven het eerste doel waar we ons op kunnen richten.

AEX kwartiergrafiek 010914

  • Een achtereenvolgende daling onder de grenzen 413,6 en 413,1 zou daarentegen  een correctie op de stijging van afgelopen vrijdag en vandaag geven. Dat zijn dus grenzen die ik in de gaten houd.
  • Tot slot nog een opmerking over de laatste candle. Deze kwam tot stand in de slotveiling, een fase van de handelsdag die slechts toegankelijk is voor grote partijen. Kopers maakten op een doortrapte manier gebruik van de veiling, zij misbruikten deze fase namelijk om de AEX door weerstand te duwen die eerder op de dag was ontstaan. Partijen die handelden in deze slotfase zijn ver gezakt dat zij zich menen te moeten verlaten op een dergelijke tactische truc. Je kunt je afvragen of een beurs als Euronext zou moeten toestaan dat een deel van haar klantenkring haar hoofdindex op deze wijze bestuurt. De vraag stellen is de vraag beantwoorden.

Resumerend: 

De AEX sloot 0,3% hoger en kwam weer een stap dichter bij de toppen rond 419,6 en 419,9 waarheen we bewegingen zolang de index stijgt. Het eerste doel bij een voortzetting naar boven is lijn m' in de uurgrafiek. Een daling onder 413,6 en 413,1 zou daarentegen toch nog een correctie op de stijging van vrijdagmiddag geven. Je kunt je afvragen wat de waarde is van de stijging van vandaag. De Amerikaanse markten waren gesloten en een flink deel van de winst kwam tot stand door sturing van de index in de slotveiling. Technisch gezien is de hammer van gisteren echter bevestigd als bodem en kunnen we dus verder omhoog. Daar zal het de kopers in de slotveiling om te doen zijn geweest. De situatie zou veranderen zou de aandelenmarktgraadmeter onder 410,1 belanden, dat zou het beeld verzwakken. 

En dan nog dit...

Frappant is dat de Belgische beurs vandaag een verlies van 0,4% boekte. De marktindex aldaar heeft opnieuw te maken met weerstand rond 3200 punten.

  • De Belgische BEL20 brak vorige week dinsdag door de stippellijn door vorige toppen op 3200, maar keerde op donderdag terug onder de grens. De stippellijn fungeerde vervolgens opnieuw als weerstandsgrens. De doorbraak is een valse beweging geworden en dat geeft een gerede kans op een correctie. In Brussel denkt men dus negatiever over het toekomstig verloop dan in Amsterdam en dat is opmerkelijk. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 1 sep 2014, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 sep 09.15u: Markt start maand met een stijging

1 sep 10.00u: Lichte winst ondanks slechte cijfers

1 sep 11.00u: Nog een teleurstellend cijfer erbij

1 sep 12.00u: Steun gevonden bij 23,6% niveau

BinckBank: Vlag in ontwikkeling in kwartaalgrafiek

1 sep 14.00u: Iets hoger tijdens de lunchpauze

1 sep 15.00u: Steun onder AEX-index rond 413,6

1 sep 16.00u: Niets veranderd het afgelopen uur

Mindere fase Zuid-Europese indices (column beursplaza)

1 sep 17.00u: Smalle band voor onze beursindex

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven