ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 150914

  • Hoewel de AEX vandaag iets lager sloot is er toch een teken dat de beursgraadmeter de rest van de week verder zou kunnen stijgen. Er is namelijk een vlag in ontwikkeling, het patroon x-x'. Wordt er een uitbraak naar boven gerealiseerd dan betekent dat een voortzetting naar boven. Morgen kijk ik uiteraard eerst of er een stijging naar de bovenkant van het patroon wordt opgezet, want die moet tenslotte tot stand komen wil er een uitbraak aan de bovenkant kunnen komen.

  • Zou de beursgraadmeter naar beneden uit de formatie breken dan gaat de ontwikkeling van de vlag niet door, het patroon wordt dan onbruikbaar.

AEX daggrafiek BB 150914

  • De AEX nadert de middellijn van de Bollinger Bands. Dat is een potentiŽle steunlijn waar we morgen dus rekening mee zullen moeten houden.

AEX uurgrafiek 150914

  • In de grafiek ziet u de lijnen van de vlag x-x' in een lichtgrijze kleur weergegeven. Ik heb ze onopvallend getekend omdat ik uw aandacht wil vragen voor een andere mogelijkheid. Vanmorgen ontstond in het eerste uur een hoofd en schouders patroon, maar dat patroon werd in het tweede uur al weer ongeldig gemaakt. Zou de index opnieuw dalen dan zou dat alsnog in de vorming van dit patroon kunnen uitmonden. Een daling onder lijn x en het 61,8% niveau 414,9 zou dan alsnog de daling naar 410,4 veroorzaken die men vanmorgen wist te voorkomen. Het koersverloop ten opzichte van de bodem 415,8 en lijn x is dus een punt van aandacht.

AEX kwartiergrafiek 150914

  • Dat het mogelijk is dat we morgen een daling krijgen wijst het koersverloop boven 416,8 uit. Dat koersverloop zou bij een eventuele daling onder die grens namelijk veranderen in een hoofd en schouders patroon, waarop de bodem 415,8 en lijn x onder druk zouden komen te staan.
  • Naar boven moeten de toppen rond 418,4 en 419,1 uitgenomen worden wil er een stijging naar de bovenkant van de vlag x-x' in de daggrafiek kunnen komen.

Resumerend: 

De daggrafiek laat ons vandaag zien dat het goed mogelijk is dat we een voortzetting naar boven krijgen. Er staat namelijk een potentieel voortzettingspatroon in die grafiek, een vlag in wording. Wordt dat patroon afgerond met een uitbraak naar boven dan komt de voortzetting naar boven er daadwerkelijk. Voordat het zover kan komen zal de AEX eerst moeten stijgen naar de bovenkant van het patroon, waarvoor de toppen rond 418,4 en 419,1 gepasseerd moeten worden. Ik kijk morgen uiteraard of de index deze stappen eventueel zet. Het koersverloop ten opzichte van 416,8 krijgt echter ook mijn aandacht. Een daling daaronder zou namelijk de afronding van een hoofd en schouders patroon betekenen, waardoor ook het grotere hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek dat vanmorgen ongeldig werd opnieuw zou kunnen worden gerealiseerd. Mocht de AEX inderdaad dalen en onder 415,8, lijn x en 414,9 komen dan leidt dat in dat geval alsnog tot een daling naar 410,4.

En dan nog dit...

Er heeft zich vorige week een kentering in het koersverloop van de Duitse bund future voorgedaan, vandaar dat ik dit onderwerp vanavond pak.

  • Het koersverloop van de bund future is tegengesteld aan dat van de Duitse 10jaars rente. De bund future is met een gap naar beneden door de recente stijgende lijn gebroken. Er heeft zich een duidelijke top voorgedaan en de financiŽle markt ziet de Duitse rente vooralsnog dus kennelijk niet verder meer dalen. Er is echter nog een belangrijk potentieel steunniveau in de bovenstaande grafiek, de stippellijn door vorige toppen in de buurt van Ä147. De bund future kan na deze terugval in principe nog steun vinden op of boven dat niveau en dat wil zeggen dat het momenteel nog te vroeg is om iets definitiefs te zeggen over het aanstaande verloop van de future en rente. Pas als we de komende weken te weten komen waar de volgende bodem ligt is er wat naders te zeggen. Vooralsnog daalt de bund echter en dat is een belangrijke ontwikkeling in renteland. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 15 sep 2014, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

15 sep 09.15u: AEX wederom bij belangrijke grens

15 sep 10.00u: Afgerond patroon in de uurgrafiek

15 sep 11.00u: Korte aanval maakte patroon ongeldig

15 sep 12.00u: Hogere bodem in de kwartiergrafiek

15 sep 14.00u: AEX gekocht op de juiste momenten

15 sep 15.00u: Onder lijn, maar niet naar beneden

15 sep 16.00u: Gedaald naar 61,8% Fibonacci niveau

15 sep 17.00u: Patroon in wording maakt het boeiend

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven