ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 270314

  • De AEX is vandaag alsnog door de dalende lijn z gebroken. Erg veel betekenis moeten we hier overigens niet aan hechten, trendlijnen en doorbraken daarvan hebben maar een beperkte betekenis. Een doorbraak van een dalende lijn betekent niet automatisch een voortzetting naar boven. Het biedt de mogelijkheid daartoe, meer niet. Er kan na een stijging door een lijn echter best direct een top worden gevormd. Ik gaf hier vanmorgen in de update van elf uur een voorbeeld van aan de hand van deze zelfde daggrafiek. Het zou zomaar kunnen dat we lijn z morgen wat op moeten schuiven. De koersontwikkeling van morgen zal het ons leren.

  • De doorbraak houdt echter wel in dat we een potentiŽle weerstandslijn minder hebben. Dat biedt dus ruimte voor een vervolg naar boven. Mogelijke doelen zijn de toppen rond 400,9 en 402,5, de stippellijn rond 404,9 en de top rond 408,9.

  • Er kan echter nog een andere lijn worden getrokken. Hieronder ziet u deze daggrafiek daarom nogmaals, maar dan met een nieuwe lijn erin die eventueel een rol kan spelen in het koersverloop.

AEX daggrafiek 270314

  • De lijn die ik hier getekend heb is lijn h. Deze lijn ligt morgen rond 399,3 en we doen er dan ook goed aan daar te kijken of er eventueel weerstand gevonden wordt bij dat punt.

AEX daggrafiek BB 270314

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands ligt de eerste barriŤre nog een stuk boven het slot van vandaag. Het is namelijk de bovenste lijn waar we volgens deze indicator naar toe zouden kunnen gaan. Dat zo'n lijn bereikt wordt is overigens geen hard gegeven, zoals het verloop van half februari ons leerde.

AEX uurgrafiek 270314

  • In de uurgrafiek tekende ik vanmorgen de vlag f-f ', een voortzettingspatroon dat vanmorgen met de tweede candle werd afgerond. Gisteren tekende ik een dalende wig, die is overgegaan in deze vlag. Het doel van het patroon ligt iets boven de stippellijn rond 400,9 door een voorgaande top, bij een voortzetting naar boven is die stippellijn dus een goed eerste doel. Onderweg moeten we natuurlijk bij 399,3, de grens uit de tweede daggrafiek, uitkijken voor eventuele topvorming.

  • Cruciaal is dat de beursgraadmeter boven de stippellijn rond 398,1 blijft. Deze lijn werd om twee minuten voor half zes doorbroken en moet steunlijn worden. Een terugkeer onder het niveau zou de doorbraak namelijk tot een valse beweging maken en dat zou een beweging omlaag kunnen inluiden. Het eerste dat ik morgenochtend doe is dus controleren dat de AEX boven 398,1 blijft.

AEX kwartiergrafiek 270314

  • In de kwartiergrafiek ziet u hoe de markt volhardde in haar pogingen om de top rond 398,1 van gisteren uit te nemen. Dat lukte dan op de valreep. Beleggers hielden om de een of andere reden vandaag een onwrikbaar vertrouwen in een doorbraak en haalden uiteindelijk ook hun gelijk. We gaan morgen kijken of die volharding er blijft, door te volgen of de AEX zich handhaaft boven de doorbroken grens 398,1.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek door lijn z gebroken. Dit is geen garantie voor een voortzetting naar boven, maar biedt er doordat er nu een hindernis minder is wel de mogelijkheid voor. De volgende mogelijke hindernis staat klaar, dat is lijn h in de tweede daggrafiek rond 399,3. Wordt die lijn doorbroken dan gaat de beursindex naar 400,9 of hoger. Boven 400,9 zijn de grenzen 402,5, 404,9 en 408,9 zolang we een stijging houden de potentiŽle doelen. De marktindex brak vandaag op de valreep door de top van gisteren rond 398,1. Ik controleer morgen of we boven dit niveau blijven. Een eventuele terugkeer eronder zou van de doorbraak namelijk een valse beweging maken, met als mogelijk gevolg toch nog een daling.

En dan nog dit...

In de uurgrafiek van de S&P500 futures is vanmiddag een hoofd en schouders patroon afgerond, deel uit makend van een grotere zijwaartse beweging. Omdat dit kan uitmonden in een daling pak ik vanavond de grafiek van de index zelf erbij.

  • U ziet een rechthoek, gevormd door de stippellijnen op 1840 en 1884. Dit zijn de lijnen waar het feitelijk om gaat. Een slot onder 1840 zou een neerwaartse uitbraak uit het patroon inhouden en dientengevolge topvorming. Wat er eigenlijk zou ontstaan is een top in de vorm van de letter M, wat een doel van ongeveer 1796 zou geven. Zolang 1840 echter niet naar beneden doorbroken wordt blijft de formatie een rechthoek, met als mogelijk gevolg op een gegeven moment een uitbraak naar boven. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 27 mrt 2014, 18.41u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 mrt 09.15u: Dag is begonnen met een daling

27 mrt 10.00u: Steun bij 38,2% niveau is stevig

27 mrt 11.00u: Stijging gevolgd vanaf 38,2% grens

27 mrt 12.00u: Vloertje onder de index rond 397,6

27 mrt 14.00u: Graadmeter uiteindelijk toch lager

27 mrt 15.15u: Terug bij toppen van vanmorgen

Exact: Sterke trend sinds begin van vorig jaar

27 mrt 16.00u: Op en neer bij toppen rond 398,1

27 mrt 17.00u: Onwrikbaar vertrouwen in Amsterdam

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven