ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 250714

  • Het slot van deze week lag niet ver boven dat van vorige week en in de buurt van de opening van afgelopen maandag. Het koersverloop van deze week resulteerde in de vorming van een doji, net als dat van vorige week overigens. Een doji houdt in dat de markt in twijfel is over het vervolg. Zij is er bij zo'n candle namelijk ondanks bewegingen naar boven en beneden niet in geslaagd richting te kiezen. Aan die twijfel moet een einde komen door middel van een stijging boven of daling onder de candles van deze en vorige week, dus met een stijging boven 410,3 of onder 401,6. Dat zijn de grenzen waar ik de komende week met name kijk. Een stijging boven 410,3 zou inhouden dat de markt kiest voor een nieuwe beweging naar boven, een daling onder 401,6 voor een verdere correctie.

AEX daggrafiek 250714

  • Er kwam gisteren een doorbraak door de top 408,8 van vorige week tot stand. Ik sprak ondanks dat mijn twijfels uit bij een voortzetting naar boven. Dat deed ik vanwege het strategisch/tactische, dus kunstmatige karakter van het koersverloop van de voorgaande dagen. Die twijfels zijn terecht gebleken, want de onzekerheid onder beleggers sloeg vandaag opnieuw toe. De AEX daalde fors (1,25%). 

  • Ik sluit overigens niet uit dat tactieken zoals die van de afgelopen dagen volgende week opnieuw worden toegepast om de index alsnog naar boven te krijgen. Een kleine markt als de onze is met name in vakantieperiodes door het lage volume vatbaar voor sturing. Ik neem me voor om me daar als het enigszins kan niet door in de luren te laten leggen. Dat er gestuurd wordt ligt er echter niet altijd even duimendik bovenop als gisteren en eergisteren. Het zijn computers die voor dergelijke bewegingen zorgen en die wisselen nogal eenvoudig van tactiek. Als het echter de bekende strategieŽn zijn (korte aanvallen, vloertjes, extra orders bij weerstandsniveaus bijvoorbeeld) dan moet het lukken.

  • In de weekgrafiek zagen we dat het komende week goed is te letten op de stappen ten opzichte van 401,6 en 410,4. Die grenzen zien we hier bevestigd als belangrijk. Een daling onder 401,6 zou een vervolg richting 391,3 geven, een stijging boven 410,3 een voortzetting richting 419,9.

AEX daggrafiek BB 250714

  • De trend in de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek is naar beneden gericht gebleven, want de middellijn bleef gehandhaafd als weerstandslijn. Hierop kan in theorie een vervolg naar de onderkant van de banden volgen.

AEX uurgrafiek 250714

  • In de uurgrafiek wordt duidelijk dat we vandaag alsnog het gap gesloten hebben dat afgelopen dinsdag ontstond. De theorie dat gaps meestal gesloten worden gaat gelukkig dus nog op, zo stel ik vast. Het vraagt vanwege de tactische manoeuvres die het koersverloop in toenemende mate bepalen echter om steeds meer geduld.

AEX kwartiergrafiek 250714

  • Er kan in principe steun liggen bij de onderkant van een gap en dus een bodem ontstaan. U ziet aan de laatste candle dat de markt daar al een heel voorzichtig voorzetje voor heeft gedaan. Of het echter al dan niet een bodem wordt kan op grond van deze candle nochtans niet worden gezegd. Dat zal aanstaande maandag moeten blijken.
  • Onder het laagste punt 403,7 van vandaag gaan we in ieder geval verder omlaag, naar 401,6 (te zien in de uurgrafiek) of lager naar ik aanneem.

Resumerend: 

De weekgrafiek illustreert met twee doji's die achter elkaar zijn ontstaan de twijfels die in de markt leven. Het wachten is op het moment waarop de markt haar weifeling opzij schuift. Hiervoor zijn twee harde grenzen te noemen. Er komt ofwel bij een stijging boven 410,3 ofwel bij een daling onder 401,6 een einde aan de twijfels die de markt plagen. Dat zijn dus de belangrijkste grenzen de komende week. Boven 410,3 gaan we verder richting 419,9, onder 401,6 richting 391,3. De daling van vandaag betekende dat het gap van afgelopen dinsdag gesloten werd. Er kan steun liggen bij de onderkant van het gap, wat wil zeggen dat er theoretisch een bodem kan ontstaan. Geraakt de index echter onder 403,7 dan ontstaat die niet, dan veronderstel ik dat de beursindex naar 401,6 of lager gaat.

En dan nog dit...

Gisteren kwam er een nieuw record in de S&P500 tot stand, vandaag zakte de graadmeter echter terug tot onder het gisteren doorbroken niveau. 

  • De manier waarop gisteren de recente top van eind juni doorbroken werd was overigens niet bepaald overtuigend. De doorbraak vond plaats met een kleine candle (een doji die twijfel uitdrukt) en met een minieme winst. Vandaag volgt een rode candle, althans tot dusverre. De ontwikkeling houdt in dat ik volgende week wederom ga kijken naar de koersontwikkeling ten opzichte van de grens van 1950 punten. Een eventuele daling daaronder zou namelijk een kentering betekenen in het Amerikaanse koersverloop. Wordt de top van gisteren rond 1990 daarentegen uitgenomen dan gaat het om een voortzetting van de stijgende trend. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 25 jul 2014, 20.27u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

25 jul 09.15u: AEX bij gisteren doorbroken grens

25 jul 10.00u: Veel steun rond het niveau 408,8

25 jul 11.00u: Inverted hammer na een stijging

Arcelor Mittal: Opgeveerd vanaf bekend steunniveau

25 jul 12.00u: AEX-index is onder 408,8 geraakt

25 jul 14.00u: Steun gevonden bij 50% niveau

25 jul 15.00u: Door het Fibonacci niveau gebroken

ASML: Lagere top gevormd, dat betekent opletten

25 jul 16.00u: AEX onder 61,8% niveau gekomen

25 jul 17.00u: Aandelenindex terug naar het gap

 

Agenda van maandag 21 jul t/m vrijdag 25 jul 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven