ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 041214

  • De markt kreeg vandaag niet wat zij wilde, geldverruiming door de ECB, en dus werd er verkocht. De AEX sloot 1,15% onder het slot van gisteren. Vanmorgen was er nog een stijging boven de lijnen v en t tot stand gekomen en was men nog goedgemutst, maar vanmiddag sloeg de stemming om. We kunnen nu gaan letten op het koersverloop ten opzichte van lijn w rond 421,7, want een eventuele daling onder dat niveau zou een kentering inhouden. Ik zal dat in de uurgrafiek beargumenteren, een grafiek waarin ik met dat doel een nieuwe lijn heb geplaatst. 

  • Voordat ik via de daggrafiek met Bollinger Bands naar de uurgrafiek ga wil ik eerst nog kwijt dat de candle van vandaag een potentieel toppatroon is, namelijk een engulfing bearish line. Morgen kunnen we gaan kijken of deze candle met een volgende rode candle bevestigd wordt als top.

AEX daggrafiek BB 041214

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is nu een duidelijke top neergezet. De stijgende trend is echter nog intact, want de AEX koerst nog boven de stijgende middellijn. Dit is een potentiŽle steunlijn waar we bij een eventueel vervolg naar beneden op moeten letten.

AEX uurgrafiek 041214

  • De nieuwe lijn in de uurgrafiek waar ik over sprak is lijn x. De lijn vervangt lijn v die de voorgaande dagen in de grafiek te vinden was. De lijnen x en w vormen samen een omgekeerde rechthoekige driehoek en dat is net als het voormalige patroon w-v een potentieel toppatroon. Partijen die vanmorgen kochten zijn dus niets opgeschoten met deze actie. Het potentiŽle toppatroon wordt als zodanig afgerond bij een daling onder 421,7. Het zou een koerdoel van 411,1 krijgen.

  • Het niveau 415,7 is een potentieel steunniveau. Kijkt u nog even terug naar de daggrafiek dan zult u zien dat het een belangrijk niveau is. Gokken op een daling onder die grens wil ik niet, daarom neem ik bij een daling onder 421,7 het niveau 415,7 als doel. Daar kijk ik aan de hand van het koersverloop rond dat punt verder.

AEX kwartiergrafiek 041214

  • De markt maakte zich vanmiddag daadwerkelijk op voor een vervolg naar beneden. Er werd namelijk een kleine driehoek neergezet en dat is een potentieel voortzettingspatroon. Daalt de index inderdaad dan kan er rond 422 overigens eventueel ook nog steun liggen, dat lag er al eerder.
  • De driehoek is echter volledig ondergeschikt aan ontwikkelingen elders. De S&P500 futures bijvoorbeeld zijn om 17.30u aan een opmars naar boven begonnen, de reparatieploegen zijn uitgereden. Het hangt onder andere van het succes van deze kopers af of wij morgen inderdaad een voortzetting naar beneden krijgen of toch weer een herstel. Bij een herstel kan er eventueel weerstand liggen rond 425,7, 428,3 of 429,9.

Resumerend: 

De markt was vanmiddag niet blij met het besluit van de ECB om op dit moment nog niet over te gaan tot geldverruiming. Ze toonde dat met een verkoopgolf. De AEX sloot 1,15% lager en er werd een engulfing bearish line gevormd in de daggrafiek. Morgen moet blijken of dit potentiŽle toppatroon door middel van een daling bevestigd wordt als top. In de uurgrafiek zagen we de omgekeerde driehoek w-x, ook dat moet gezien worden als een potentieel toppatroon. Het wordt afgerond zodra er zich een uitbraak naar beneden, dus een daling onder 421,7 voordoet. Het patroon zou een koersdoel van 411,1 krijgen. Daar wil ik me in dat geval echter niet op richten, mijn focus komt dan bij 415,7 te liggen omdat dat niveau een mogelijk steunniveau is. Ik kan gezien de ontwikkelingen in de S&P500 futures die ik zie terwijl ik deze pagina aan het maken evenwel ben niet uitsluiten dat we toch weer een herstel krijgen. Weerstand kan er bij een eventuele beweging omhoog liggen rond 425,7, 428,3 of 429,9.

En dan nog dit...

Voordat ik naar mijn onderwerp van vanavond ga wil ik vermelden dat de Nikkei vandaag is gestegen, waardoor het potentiŽle toppatroon waar ik gisteren over schreef niet bevestigd is. Er staat vooralsnog geen top in de daggrafiek van de Nikkei. Dan mijn item van vandaag, de MSCI World Euro index die gisteren een weerstandslijn bereikte.

  • De MSCI World Euro index bereikte gisteren de bovenkant van het kanaal a-a'. De graadmeter is na de daling onder lijn a razendsnel opgelopen naar de bovenkant van het kanaal. Hier kan eventueel topvorming optreden. 
  • Een doorbraak kan ik nochtans met het koersverloop dat ik op een ander scherm zie niet uitsluiten. De S&P500 futures hebben in een uurtje de gehele daling die optrad vanaf 14.30u teruggedraaid. Er deed zich om 18.32u zelfs een versnelling naar boven voor waarmee de Amerikaanse indices op winst kwamen. Het ging gepaard met een behoorlijk volume. Geen idee of er een onderliggende reden is, maar dat is eigenlijk ook niet relevant. Een reden om te stijgen hebben aandelenmarkten tegenwoordig immers niet meer nodig. Het geheel krijgt steeds meer de trekken van een piramidespel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 4 dec 2014, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 dec 09.15u: Opening boven toppen van gisteren

4 dec 10.00u: Beursindex naar boven geschoten

4 dec 11.00u: Voorschot op maatregelen Draghi

4 dec 12.00u: Aandelengraadmeter is blijven liggen

4 dec 14.00u: Toch enige winstneming op de beurs

4 dec 15.00u: De markten zijn zwaar teleurgesteld

4 dec 16.00u: AEX is door steunniveau 425,7 gezakt

4 dec 17.00u: Niet ver meer van twee steunniveaus

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven