ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 011214

  • De AEX-index is vandaag gedaald en aldus definitief naar beneden uit de wig r-r' gebroken, een correctie dreigt. Dat zal in de markt niet goed vallen, want een daling kan men in deze maand niet gebruiken. Ik kan dus niet uitsluiten dat gepoogd gaat worden de beursindex toch nog naar boven te krijgen.

  • De stippellijn rond 422 kan als twee weken geleden doorbroken weerstandsniveau eventueel als steunniveau fungeren, oude weerstand kan theoretisch nieuwe steun worden. Daar zullen we dus morgen allereerst op moeten letten. Niet 422 is daarbij overigens van belang, maar het laagste punt 421,7 van vandaag. Een daling daaronder zou een omkeer inhouden, hierover bij de uurgrafiek meer.

  • Mocht de AEX oplopen dan kan er weerstand en dus eventueel topvorming zijn rond 425,7 of 427. Een doorbraak door 427 zou een voortzetting naar lijn t veroorzaken, een lijn die morgen rond 430,7 loopt.

AEX daggrafiek BB 011214

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is zowel ruimte naar boven als naar beneden. De middellijn is een potentiŽle steunlijn, de bovenste lijn een mogelijke weerstandslijn. De trend is naar boven gericht zolang de beursgraadmeter boven de middellijn koerst.

AEX uurgrafiek 011214

  • Bij de daggrafiek schreef ik dat een eventuele daling onder 421,7 een omkeer in zou houden. Dit ligt in het gegeven dat een daling onder dit niveau de afronding van een hoofd en schouders patroon zou betekenen en een koersdoel van 416,4 zou geven. 

  • Het is zolang het patroon niet is afgerond met een uitbraak naar beneden niet zeker of het van de vorming van deze formatie komt. De markt kan het ontstaan van dit toppatroon nog afwenden door middel van een stijging boven 427.

AEX kwartiergrafiek 011214

  • Uit de laatste twee candles in de kwartiergrafiek blijkt dat het kopende deel van de markt het nog geen verloren zaak vindt. Met de vorming van een hogere bodem sloeg men de weg naar boven in. Morgen zal blijken of men op deze weg weet te blijven of toch weer voor een daling en voor de afronding van het potentiŽle toppatroon uit de uurgrafiek kiest.

Resumerend: 

De AEX is vandaag definitief naar beneden uit de wig r-r' in de daggrafiek gebroken. Dit kan de start van een correctie zijn, maar ik houd omdat het december is even een slag om de arm. Een daling kan men in deze maand niet gebruiken, want het geld moet in deze maand verdiend worden. Zakt de beursindex door 421,7 dan gaan we echter inderdaad een correctie in, want dan ontstaat er in de uurgrafiek een hoofd en schouders patroon met koersdoel 416,4. De vorming van dat toppatroon kan vanuit de huidige situatie evenwel nog voorkomen worden, maar dan moet de markt wel een doorbraak door 425,7 en 427 tot stand weten te brengen. Dat zou de aandelenindex naar lijn t in de daggrafiek doen gaan, die we morgen rond 430,7 vinden.

En dan nog dit...

Op 13 november jongstleden vertelde ik u dat de Chinese beursindex een draai aan het maken was, maar dat de slotstand aan het einde van de novembermaand hiervoor beslissend zou zijn. Dat einde van de maand is er, daarom ga ik nogmaals naar de maandgrafiek van de Shanghai Composite.

  • De Chinese markt sloot met een mooi slotakkoord op het hoogste punt van de maand. De doorbraak door de toppen uit 2012 en 2013 is dus een feit, waardoor het patroon van lagere toppen is beŽindigd. Eerder kwam er al een einde aan het patroon van lagere bodems, waardoor de Chinese markt nu een complete draai heeft gemaakt. De opwaartse beweging blijft in stand zolang de graadmeter boven lijn b en de doorbroken stippellijn rond 2445 blijft. Weerstand kan er zijn rond het vrijdag bereikte 50% niveau of bij een eventuele voortzetting naar boven bij het 61,8% niveau rond 2855. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 1 dec 2014, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 dec 09.15u: Start bij laagste punt van vrijdag

1 dec 10.00u: Druk door Europees cijfermateriaal

1 dec 11.00u: Bodem gevormd bij belangrijke grens

1 dec 12.00u: Weinig veranderd het afgelopen uur

1 dec 14.00u: AEX-index is niet verder opgelopen

1 dec 15.00u: Technische beeld is niet veranderd

Oorzaak en gevolg  (column voor Beursplaza)

1 dec 16.00u: Nog niets te zeggen over het vervolg

1 dec 17.00u: Twee rode candles afgelopen half uur

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven