ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 231214

  • Er wordt ongegeneerd gebruik gemaakt van het gegeven dat er deze week minder handel is dan normaal. De AEX is eenvoudiger naar boven te zetten in een korte week als deze, een week waarin velen immers al met vakantie zijn. Kopende partijen halen er bij dunne handel uit wat erin zit. De AEX steeg vandaag met 1,23% en staat hierdoor inmiddels 6,2% boven het slot van vorig jaar. Je zou 2014 haast een mooi beursjaar noemen, ware het niet dat we begin vorige week nog onder de slotstand van 2013 stonden. Het is een reddingsactie, waarmee een cosmetische verbetering wordt aangebracht in de stand van de indices. De beurs krijgt een botox behandeling om er met de jaarwisseling goed uit te zien. Velen zullen erin trappen, zich niet realiserend dat de AEX nauwelijks meer dan een week geleden nog op een verlies stond ten opzichte van vorig jaar. Wat de bedoeling van de kopers is kan ik me wel voorstellen, er moet een recordstand op de borden komen. Dat is immers goed voor de instroom van nieuw geld in januari en goed voor de eindejaarsbonussen. Morgen hebben we een halve handelsdag en volgende week nog tweeŽnhalve dag voordat het beursjaar is afgelopen. Als we met deze percentages omhoog blijven gaan zal dat record er vast wel komen.

  • Er zijn nog slechts twee grenzen die moeten worden gepasseerd om een nieuw jaarrecord op de borden te krijgen, dat zijn 427,3 en 432,2. Vandaag werden de niveaus 424,4 en 425,7 die tot gisteren nog weerstand vormden namelijk moeiteloos uitgenomen. Ik volg morgen voor vier updates in de ochtend en mijn slotanalyse in de middag uiteraard of deze grenzen 427,3 en 432,2 eventueel doorbroken worden.

AEX daggrafiek BB 231214

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zien we volop ruimte naar boven. De bovenste lijn van de banden is bij deze indicator namelijk de eerstvolgende weerstandslijn. Hier hoeven we dus voorlopig nog niet op te letten. Zou er een daling komen dan kan de middellijn als steunlijn gaan dienen.  

AEX uurgrafiek 231214

  • De koersontwikkeling blijft positief zolang de AEX-index boven lijn e koerst. Een eventuele daling onder deze lijn en de laatste bodem rond 420,5 zou daarentegen een kentering zijn.

AEX kwartiergrafiek 231214

  • Er wordt zoals u ziet niets aan het toeval overgelaten, de slotveiling werd gebruikt om de AEX nog een extra zetje te geven. Voor alle duidelijkheid, de slotveiling is juist bedoeld om dit soort sturing te voorkomen, iets dat duidelijk niet werkt.

Resumerend: 

De AEX krijgt aan het einde van het jaar nog snel een botox behandeling, waardoor de scheuren in de graadmeter die tot vorige week nog duidelijk zichtbaar waren uit het zicht verdwijnen. De index moet zo mooi mogelijk het jaar uit. Dat lukt tot nog toe, want de beursgraadmeter staat 6,2% boven het slot van 2013. Met nog een paar dagen dunne handel te gaan moet dit een nieuw jaarrecord op kunnen leveren. Hiervoor moeten nog twee grenzen worden gepasseerd, dat zijn 427,3 en 432,2. Ik volg morgen het koersverloop ten opzichte van deze beide weerstandsniveaus. De opmars komt in gevaar mocht de index onder lijn e en de laatste bodem rond 420,5 in de uurgrafiek komen. 

En dan nog dit...

Gisteren vertelde ik u over de S&P500 die op het punt stond de recente top rond 2080 punten te doorbreken. Die doorbraak is er. Vandaag wil ik het hebben over een stoutmoedige poging die er wordt gedaan om de Dow Jones naar boven uit een lang stijgend trendkanaal te doen breken.

  • Het trendkanaal waarboven kopers de Dow Jones proberen te brengen is het kanaal d-d'. De onderste lijn van het kanaal ziet u onderin de grafiek, de bovenste lijn is tot dusverre licht doorbroken. Het trendkanaal gaat terug tot 2009. Lijn d' verbindt toppen uit 2010, 2011, 2013 en 2014 met elkaar. Een poging om een uitbraak naar boven tot stand te brengen uit zo'n kanaal getuigt van onverschrokkenheid. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 23 dec 2014, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

23 dec 09.15u: Poging jaar nog wat glans te geven

23 dec 10.00u: AEX heeft de grens 424,4 bereikt

23 dec 11.00u: Top neergezet bij weerstandsgrens

23 dec 12.00u: Kleine vlag in kwartiergrafiek AEX

23 dec 14.00u: Index hoger tijdens de lunchpauze

23 dec 15.00u: Groei in VS groter dan verwacht

23 dec 16.00u: Volgende mogelijke hindernis bereikt

23 dec 17.00u: Knap gebruik van het lage volume

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven