ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 010814

 • De candle van deze week is een vrij lange rode candle, waarmee de markt een einde heeft gemaakt aan de zijwaartse beweging die bestond uit twee doji's. Deze candles drukten twijfel uit, aan die twijfel is een einde gekomen. De aandelenmarkt koos voor een daling en de AEX sloot 1,6% onder het slot van vorige week vrijdag. Een groot deel van dat verlies kwam overigens vandaag tot stand, want de index verloor vandaag 1,4% ten opzichte van gisteren.

 • Zet deze daling door dan zijn voor het lange termijn beeld drie lijnen van belang. Het gaat achtereenvolgens om de stippellijn rond 391,3, lijn u en de stippellijn rond 379,5. Zouden deze drie potentiŽle steunlijnen doorbroken worden dan is er sprake van een kentering.

 • Op dit moment is het lange termijn beeld nog niet dusdanig dat er al gesproken kan worden over zo'n omslag. Het is nog goed mogelijk dat er een hogere bodem ontstaat of lijn u de daling opvangt. Zou dat gebeuren dan blijft de lange opgaande beweging intact.

 • Laten we daarom ook de grens benoemen die vanuit de huidige situatie bezien een vervolg naar boven in zou luiden. Die grens is het hoogste punt van vorige week 410,4.

AEX daggrafiek 010814

 • Het is vanuit de daggrafiek gezien onwaarschijnlijk dat we een stijging boven 410,4 gaan zien. De daling van vandaag betekende namelijk de afronding van de rechthoek tussen 402,2 en 410,3, wat op grond van de hoogte van dit patroon een koersdoel van 394,1 geeft. Een volgend koersdoel zou 391,3 zijn, met de kanttekening dat er rond 391,8 of 392,7 waar in april bodems ontstonden eventueel steun zou kunnen liggen en dus een bodem zou kunnen ontstaan. De achtereenvolgende richtpunten naar beneden zijn dus 394,1, 392,7, 391,8 of 391,3.

 • Het voorgaande is geldig zolang de rechthoek geldig blijft, dus zolang de beursindex onder 402,2 staat, en van toepassing op het moment dat de aandelengraadmeter door het laagste punt 397,3 van vandaag zakt. Het laatste is van belang omdat de stippellijn rond 397,7 die we vandaag bereikten een potentieel steunniveau is.

AEX daggrafiek BB 010814

 • Er kwam vandaag een slot onder de Bollinger Bands tot stand. Hoewel een daling onder deze banden wel enkele dagen kan duren moet je zodra een index eronder komt rekening houden met een eventuele terugkeer binnen de indicator, dus met een stijging. Het betekent niet dat de stijging er maandag perse komt, het wil zeggen dat hij kan komen. Veel hebben we er dus niet aan, het kan vriezen en dooien. Hoe langer de graadmeter onder de banden blijft, hoe groter de kans op een terugkeer echter wordt.

AEX uurgrafiek 010814

 • Voor de korte termijn kijk ik komende maandag naar de koersontwikkeling ten opzichte van de laatste top rond 401,3. Een eventuele stijging daarboven zou namelijk aangeven dat de markt een poging gaat doen om de graadmeter boven 402,2 te brengen, een zogenaamde test van dit uitbraakniveau. We zagen dat de rechthoek alleen geldig zou blijven onder 402,2, het zou dus een belangrijke test zijn.

 • Een daling onder 397,3 zou naar we zagen een vervolg omlaag inhouden.

AEX kwartiergrafiek 010814

 • Vanmiddag viel het me bij het maken van mijn laatste update in de hitte van de strijd nog niet op, maar er werd vanmiddag een vlag afgemaakt in de kwartiergrafiek. Dit wijst op een voortzetting naar beneden. Het patroon is komende week echter ondergeschikt aan koersbewegingen elders en eventueel nieuws, ik waak daarom voor een conclusie.

Resumerend: 

De AEX daalde deze week met 1,6%, waarmee een einde kwam aan de twijfel die de markt de afgelopen weken plaagde. Deze daling wil echter nog niet zeggen dat de opwaartse trend ten einde is. Er zijn in de stippellijn rond 391,3, lijn u en de stippellijn rond 379,5 namelijk nog potentiŽle steunlijnen die kunnen zorgen voor behoud van de lange termijn trend. Een eventuele stijging boven 410,4 zou een voortzetting naar boven betekenen. Vooralsnog ziet het er op grond van de huidige stand van zaken niet naar uit dat die stijging er komt. Er is een rechthoek afgerond in de daggrafiek, een patroon met een doel van 394,1. De AEX gaat naar dit doel indien er een daling onder 397,3 tot stand komt. Andere mogelijke doelen onder 394,1 zijn 392,7, 391,8 of 391,3. Een daling is door de afronding van de rechthoek de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Zou de AEX-index terugkeren boven 402,2 dan zou de rechthoek echter ongeldig worden, wat het negatieve beeld in positieve zin zou veranderen. Een eventuele stijging boven 401,3 zou een test van die weerstand rond 402,2 inluiden en in dit verband dus een belangrijke ontwikkeling zijn.

En dan nog dit...

Een belangrijke daling vandaag in de DAX, dat is wat ik vanavond wil bespreken. De daling brengt namelijk een drietal oude bodems opnieuw in beeld.

 • Even geleden, op 26 mei jongstleden, constateerde ik dat onze oosterburen door middel van een stijging boven weerstand rond 9790 de vorming van een hoofd en schouders patroon hadden voorkomen. Dat toppatroon zou zijn ontstaan als de DAX volgend op de vorming van de bodems 1, 2 en 3 na de vorming van een lagere top door die bodems zou zijn gezakt. De daggrafiek leert ons dat we na de daling van vandaag alsnog op het koersverloop ten opzichte van die bodems moeten gaan letten. Komt het namelijk van een daling onder de laatste bodem rond 8910 dan is er alsnog sprake van de topvorming, de topvorming die men in april wist te voorkomen. U begrijpt dat ik de komende dagen tot weken met grote interesse het koersverloop ten opzichte van die oude bodems volg. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 1 aug 2014, 19.02u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 aug 09.15u: Meevallende opening van AEX-index

1 aug 10.00u: Gedaald naar onderkant rechthoek

1 aug 11.00u: Daling zorgde voor afronding patroon

1 aug 12.00u: Verlies AEX is nog verder opgelopen

ING: Uitbraakrichting uit rechthoek wordt bepalend

1 aug 14.00u: Korte termijn bodem gevormd in AEX

1 aug 15.00u: Iets hoger na tegenvallende cijfers

1 aug 16.00u: Naar boven uit patroon gebroken

1 aug 17.00u: AEX beweegt al weer naar beneden

 

Agenda van maandag 28 jul t/m vrijdag 1 aug 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven