ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 260814

  • Een gebrek aan kooplust kan de markt bepaald niet worden verweten, de AEX-index werd vandaag opnieuw stevig gekocht. Onze aandelenmarktgraadmeter steeg met 0,9% en brak door twee potentiŽle weerstandsniveaus. Allereerst werd de grens 410,4 tijdens de lunchpauze doorbroken, een handige strategische zet waarbij gebruik werd gemaakt van het gegeven dat het volume in die fase van de dag lager is dan op andere momenten. Er werd op eenvoudige wijze een doorbraak geforceerd. Aan het einde van de handelsdag werd naar aanleiding van een positief Amerikaans koersverloop het 76,4% niveau rond 412,4 ook nog eens uitgenomen. Het kopende deel van de markt regeert de beurshandel, zij sloeg met de candle van vandaag wederom twee vliegen in ťťn klap.

  • Het slot boven 412,4 houdt in dat we ons, voor wat deze grafiek betreft, moeten gaan richten op een voortzetting naar de grenzen 419,6 of 419,9. Dat zijn namelijk de eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveaus.

AEX daggrafiek BB 260814

  • Zo eenvoudig als ik het in het laatste punt bij de vorige grafiek stelde ligt het echter niet. De AEX sloot ruim boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands en dat wil zeggen dat we rekening dienen te houden met een daling. De beursindex zal binnenkort terug moeten keren binnen de indicator, iets dat eventueel morgen al kan gebeuren. 

AEX uurgrafiek 260814

  • De beursindex brak vandaag naar boven uit het stijgend trendkanaal m-m'. De graadmeter dient nu boven dit kanaal te blijven. Keert de index namelijk terug binnen dit patroon dan wordt de uitbraak van vandaag een valse uitbraak, waarop we dan uit moeten gaan van een vervolg naar beneden. De AEX dient zich dus boven lijn m' te handhaven.

  • Boven lijn m' ziet u lijn n, een nieuwe potentiŽle steunlijn. Die lijn kan een eventuele daling mogelijkerwijs opvangen en dus voorkomen dat het bij het behoud van de opwaartse trend op lijn m' aankomt.

AEX kwartiergrafiek 260814

  • U ziet genoemde lijnen m' en n ook in de kwartiergrafiek. Als ik mijn eerste update maak aan de hand van de kwartiergrafiek van 09.15u zien we morgen meteen waar we staan ten opzichte van deze lijnen.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag net als gisteren door twee weerstandsgrenzen. Het ging dit keer om 410,4 en 412,4. De volgende weerstandsniveaus vinden we pas rond 419,6 en 419,9. Het ligt dus voor de hand te veronderstellen dat de AEX morgen verder opstoomt in de richting van of zelfs naar die grenzen. Deze niveaus worden de richtpunten bij een voortzetting naar boven. De beursindex staat echter buiten de Bollinger Bands en dat maakt de zaak minder eenduidig. We dienen rekening te houden met een eventuele terugkeer binnen deze banden, dus met een mogelijke daling van de aandelengraadmeter. De index mag niet daarbij niet terugkeren in het kanaal m-m'. Als dat gebeurt moeten we namelijk uit gaan van een vervolg naar beneden, omdat de uitbraak van vandaag dan een valse beweging wordt. Lijn m' dient dus voor behoud van de opwaartse koersontwikkeling als steunlijn te fungeren. Boven die lijn zagen we lijn n, ook dat is een potentiŽle steunlijn die in het geval van een daling kan zorgen voor behoud van de beweging naar boven. De andere kant op gaat het pas mocht er zowel bij lijn n als bij lijn m' geen steun blijken te liggen.

En dan nog dit...

Onze zuiderburen zijn rasoptimisten, in ieder geval daar waar het om beleggen gaat. Dat bleek vandaag opnieuw. De DAX mag dan een ongewone beweging hebben gemaakt door naar boven uit de vlag te breken die ik gisteren besprak, de meest positieve stap is echter die van de kleine BEL20.

  • De belhamel brak namelijk door de toppen die vorige maand tot stand kwamen en sloot op het hoogste punt van dit beursjaar. Belgische beleggers voorzien dus niet alleen een voortzetting naar boven, maar steken daar ook geld in. Bijkomend gevolg van het slot is dat er geen hoofd en schouders patroon meer kan ontstaan. De ontwikkeling past geheel in het beeld dat ik in februari 2013 in mijn column Niet afgeronde patronen beschreef. De index mag de komende dagen uiteraard niet meer onder de vandaag doorbroken grens van 3200 punten sluiten, want dan gaat deze doorbraak verloren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 26 aug 2014, 18.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

26 aug 09.15u: De eerste candle is een hammer

26 aug 10.00u: De markt streeft nog naar stijging

26 aug 11.00u: Beursindex op een lichte winst

26 aug 12.00u: AEX het afgelopen kwartier gedaald

26 aug 14.00u: Index in lunchpauze alsnog omhoog

Arseus: Sterke stijging over in licht stijgend kanaal

26 aug 15.00u: Beursgraadmeter is blijven liggen

26 aug 16.00u: Kopers domineren de beurshandel

26 aug 17.00u: AEX nu ook boven 76,4% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven