ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 171013

  • De candle die vandaag werd afgerond is een hammer en kan afhankelijk van het koersverloop morgen eventueel een hanging man worden. Dat toppatroon wordt het als er morgen een daling komt. Voorlopig wijst de hammer echter op steun ter hoogte van het laagste punt van gisteren en dus op de wens om de beurindex verder te doen stijgen. Gaat de index morgen inderdaad verder omhoog dan zijn lijn m rond 384,8 en lijn q die morgen samenvalt met de top uit september 385,9 potentiële weerstandslijnen. Een doorbraak door 385,9 zou uiteraard een positieve ontwikkeling zijn en duiden op een voortzetting naar boven.

AEX daggrafiek BB 171013

  • De Bollinger Bands in mijn gebruikelijke tweede daggrafiek bieden ruimte naar boven, namelijk naar de bovenste lijn van de banden. De septembertop rond 385,9 kan dus eventueel bereikt worden.

AEX uurgrafiek 171013

  • De bodem van vanmorgen heeft van de omgekeerde driehoek van gisteren een potentieel hoofd en schouders patroon gemaakt. Dit zou worden afgerond bij een daling onder het laagste punt 380,2 van vandaag. De stippellijn rond 380,4 zou de neklijn zijn, het doel zou 376,9 worden. Het zou naar ik veronderstel een daling naar de onderkant 376,3 van het nog te sluiten gap 378,5 - 376,3 geven.

  • De beurzen hebben tegenwoordig echter een bijzondere vaardigheid in het voorkomen van de afronding van hoofd en schouders patronen. Ik schreef hier meermaals over, onder meer in mijn column Niet afgeronde patronen uit februari van dit jaar. De vorming van het toppatroon zou voorkomen worden als men kans ziet de AEX boven de top 383,9 van gisteren te brengen.

AEX kwartiergrafiek 171013

  • De kwartiergrafiek laat ons zien dat de AEX vanaf 17u na een zijwaartse beweging alsnog omhoog ging. Tot dat moment was de index ondanks een voortdurende stijging van de S&P500 futures blijven liggen. Dit kan met de expiratie van morgen te maken hebben. Uiteindelijk ging men echter toch mee. Als de Amerikaanse futures maar lang genoeg oplopen dan volgen wij op een zeker moment toch en stijgen doen die futures tegenwoordig vrijwel altijd vanaf de opening in de VS.

Resumerend: 

De daggrafiek toont ons een hammer die wijst op steun. Het is echter ook een candle die bij een eventuele daling een potentieel toppatroon met de naam hanging man zou worden. Uit de uurgrafiek wordt duidelijk dat het bij het koersverloop morgen allereerst om twee grenzen gaat. Zakt de AEX-index door 380,2 dan staat er een hoofd en schouders patroon in die grafiek, waarop de graadmeter naar ik veronderstel zal dalen naar de onderzijde van het nog te sluiten gap 378,5 - 376,3 dat tot dusverre open bleef. Breekt de aandelenindex echter door de top 383,9 van gisteren dan wordt de vorming van het toppatroon voorkomen en volgt een stijging naar lijn m in de daggrafiek rond 384,8. Wordt die lijn doorbroken dan komt er een poging om de september top rond 385,9 uit te nemen, wat als dat zou lukken een belangrijke stap zou zijn.

En dan nog dit...

Hoewel de maand oktober nog maar half om is wil ik u vanavond toch een maandgrafiek laten zien. De reden is een uitbraak uit een stijgend kanaal.

  • De Nasdaq heeft het lange termijn stijgend trendkanaal l-l' naar boven verlaten. Dit is afhankelijk van de vervolgbeweging ofwel een teken van een versnelling naar boven en hogere koersen ofwel een teken dat Amerikaanse beleggers hun hand aan het overspelen zijn. Lijn l, de bovenkant van het kanaal, ligt deze maand rond 3800. Keert de Nasdaq terug onder deze lijn dan zijn beleggers te ver gegaan. Er komt dan een heftige correctie, met name bij een daling onder lijn r. Sluit de technologie-index op 31 oktober daarentegen boven lijn l dan is de uitbraak en het vervolg naar boven een feit, al moeten we dan in november uiteraard opnieuw controleren of de index boven de lijn blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 17 okt 2013, 19.04u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 okt 09.15u: Beurs is dag gestart met een daling

17 okt 10.00u: Aandelenindex nog steeds onder druk

17 okt 11.00u: Steun bij onderkant van patroon

17 okt 12.00u: Vloertje onder de AEX-index gelegd

17 okt 14.00u: Lagere top na stijging tijdens lunch

17 okt 15.00u: Lager, maar nog punt boven bodem

17 okt 16.00u: Hogere bodem in de kwartiergrafiek

Blik op Spanje en Italië (column voor beursplaza)

17 okt 17.00u: Vandaag geen uitsluitsel meer

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven