ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 201113

  • Het potentiŽle toppatroon van gisteren is niet bevestigd, want er is een stijging gevolgd op de rode candle van gisteren. Ik moet naar aanleiding hiervan bekennen dat ik niet weet wat ik aan moet met de beursontwikkelingen. Er komt momenteel geen toppatroon meer uit. Laat ik desondanks proberen er nog wat van te maken.

  • Het hoogste punt van de dag was 398 en dat komt overeen met het hoogste punt van eergisteren. Weet de markt de AEX boven dit niveau en de top 398,3 van begin deze maand en lijn c' te tillen dan zet de beursgraadmeter de opmars naar boven voort. Een daling onder het laagste punt 394,1 van vandaag zou in tegenstelling hiermee topvorming betekenen. We hebben dus in ieder geval twee concrete grenzen waar we wat mee kunnen beginnen.

AEX daggrafiek BB 201113

  • De index tikte met candle van vandaag de bovenste lijn van de Bollinger Bands aan, maar brak er niet doorheen. Er zou morgen dientengevolge een daling kunnen volgen, want de bovenste lijn is een potentiŽle weerstandslijn.

AEX uurgrafiek 201113

  • Boven het slot van vandaag is de zaak duidelijk. De grenzen 398 en 398,3 zijn de niveaus waar we op moeten letten en eventueel lijn c' daar net boven. Een doorbraak door die niveaus en lijn betekent een vervolg naar boven. Klap ik de rechthoek die gevormd is tussen 394,3 en 398 om naar boven dan geeft dat een koersdoel van 401,7. Dat neem ik als richtpunt zou lijn c' doorbroken worden.

  • Een daling onder 394,1 zou een negatief scenario brengen. In dat geval zou ik me richten op de stippellijn rond 390,7, eveneens bepaald op grond van de hoogte van de rechthoek. Lijn c zou eventueel echter nog steun kunnen geven, net als de stippellijn rond 392,5.

  • Zolang we tussen de grenzen 394,1 en 398 koersen is de kans op een voortzetting naar boven groot, dit omdat een rechthoek een voortzettingspatroon is. Ik durf er echter geen gif op in te nemen dat de AEX omhoog gaat.

AEX kwartiergrafiek 201113

  • De markt realiseerde een slot bijna in het midden tussen de beide grenzen 394,1 en 398. Men weet niet wat te verwachten.

Resumerend: 

De index steeg vandaag, waardoor het potentiŽle toppatroon van gisteren niet werd bevestigd, daar kunnen we dus niets meer mee doen. Waar we wel wat mee kunnen doen is de rechthoek in de uurgrafiek, want die geeft ons zowel naar boven als naar beneden mogelijke doelen. Weerstandslijnen zijn stippellijnen rond 398, 398,3 en lijn c'. Een doorbraak door deze lijnen zou me er op grond van de rechthoek tot brengen om uit te gaan van een vervolg naar 401,7. Zakt de index echter door het laagste punt 394,1 van vandaag dan neem ik 390,7 als doel. Ik kijk dan wel of lijn c of de stippellijn rond 392,5 eventueel een daling naar dat punt verhinderen.

En dan nog dit...

Iedere woensdag schrijf ik in opdracht van valutaplaza een analyse over de euro, dat deed ik vandaag dus ook. Wilt u hem lezen, hier is de link: Vlag in daggrafiek euro. Er deed zich vanmiddag, na plaatsing van de analyse, een ontwikkeling voor waar ik vanavond op in wil spelen.

  • Het kwam van een uitbraak uit de vlag die ik tekende. De uitbraak werd veroorzaakt door een uitspraak van ECB-bestuurslid Peter Praet. Als de ECB over zou gaan tot een negatieve depositorente zal dat niet gebeuren in de gebruikelijke stappen van 0,25%, maar in stappen van 0,1%, zo stelde hij aldus Bloomberg. Deze nieuwe zet in de valutastrijd tussen centrale banken zorgde voor een daling van de euro, wat het beoogde doel moet zijn geweest. De euro brak naar beneden uit de vlag die in ontwikkeling was en ik ga zodoende uit van een daling naar het 61,8% niveau $1,318 uit mijn analyse of eventueel lager. De eerste stap zou die onder $1,33 moeten worden. Het wachten is nu op een zet uit het Japanse of Amerikaanse kamp, laten we het koersverloop dus wel scherp volgen. Bij een antwoord uit een van beide landen zou het beeld immers zo weer kunnen veranderen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 20 nov 2013, 19.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 nov 09.15u: Openingsgap werd snel gesloten

20 nov 10.00u: AEX ging snel naar top gistermiddag

20 nov 11.00u: Streven naar vorming bodempatroon

Vlag in daggrafiek euro (analyse valutaplaza)

20 nov 12.00u: Beursgraadmeter leverde terrein in

20 nov 14.00u: Afgeronde stijgende wig in grafiek

20 nov 15.00u: Wig werd efficiŽnt ongeldig gemaakt

20 nov 16.00u: Patroon afgelopen uur niet afgerond

Corbion: Dalend in de richting van cruciale niveaus

20 nov 17.00u: Elektronische waanzin op de beurzen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven