ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 150313

  • De AEX boekte deze week winst, maar niet zoveel als vorige week. Interessant is dat de candle van deze week een inverted hammer is, een potentieel toppatroon. Dit maakt het niet zelfsprekend dat we komende week de top rond 358,9 of hoger gaan zien, er kan eventueel immers een lagere top worden gevormd. Dat maakt het bij voorbaat tot een boeiende beursweek.

AEX daggrafiek 150313

  • Toonden kopende partijen zich gisteren nog arrogant en handelden zij agressief middels de plaatsing van extra kooporders op tactisch slimme momenten, vandaag bleef daar niets van over. Het is wonderlijk en inconsistent. Ook in deze grafiek zien we nu een potentieel toppatroon, namelijk een dark cloud cover. Er moet dus wel het een en ander gebeuren willen we maandag verder omhoog gaan. Een belangrijke kanttekening is uiteraard dat zowel de inverted hammer in de weekgrafiek als deze dark cloud cover nog bevestigd dienen te worden als top, respectievelijk volgende week vrijdag en aanstaande maandag. Ik wacht af of die bevestiging er komt.

  • In de grafiek tekende ik eerder de stijgende lijn m. De punten waar ik die lijn doorheen trok liggen dermate ver terug dat ik niet kan zeggen of deze lijn nog een rol gaat spelen. Ik kijk daar volgende week uiteraard wel naar, want de opwaartse beweging is intact zolang de AEX boven deze trendlijn koerst.

AEX daggrafiek BB 150313

  • De rode candle die is ontstaan betekent in de daggrafiek met Bollinger Bands nog niet veel. De index is weliswaar losgekomen van de bovenste lijn, maar de opwaartse trend is intact. Dit blijft zo zolang we boven de middellijn koersen. De graadmeter kan in dit opzicht dus wel een stootje hebben.

AEX uurgrafiek 150313

  • De AEX keerde in de middag terug bij de bovenkant 352,9 van de rechthoek die gisterenochtend werd afgerond. Voor de volledigheid, het tweede doel 352,2 van dit patroon dat ik gisterenavond noemde werd bij de opening 352,16 van vanmorgen meteen bereikt. De bovenkant van de rechthoek vormde vanmiddag bij terugkomst steun en kan dat aanstaande maandag eventueel blijven doen. De stippellijn rond 352,9 kan daarmee een vervolg naar boven veroorzaken.

  • Een eventuele daling onder 352,9 en het laagste punt 352,7 van vandaag zou daarentegen een daling naar ofwel lijn m ofwel de stippellijn rond 350,8 veroorzaken, twee potentiŽle steunlijnen. Mocht de AEX-index onder deze beide lijnen belanden dan zou dat negatief zijn en een teken zijn voor de komst van een grotere correctie.

AEX kwartiergrafiek 150313

  • In de laatste fase van de handelsdag zagen we in de kwartiergrafiek de vorming van een vlag, gevormd door de lijnen s en s'. Deze vlag wijst op een mogelijk vervolg naar beneden. Zeker is dat echter niet, want hij is nog niet afgerond met een uitbraak naar beneden. De aandelenindex gaat pas daadwerkelijk verder naar beneden bij een daling onder lijn s.
  • Een uitbraak naar boven zou in tegenstelling hiermee aangeven dat de aandelenmarkt de opwaartse beweging aanhoudt, op die mogelijke ontwikkeling let ik maandagochtend dus uiteraard eveneens. We zagen immers al dat de stippellijn rond 352,9 de beursgraadmeter weer naar boven zou kunnen doen gaan en die optie moeten we dus meenemen.

Resumerend: 

Zowel een potentieel toppatroon in de weekgrafiek als een in de daggrafiek, dat is de 'score' van vandaag. We zullen voor wat de inverted hammer in de weekgrafiek betreft volgende week vrijdag moeten gaan kijken of er bevestiging komt, voor de dark cloud cover in de daggrafiek kunnen we dat maandag aan het einde van de beursdag al doen. Er kan op dit moment nog niet worden gezegd dat de opmars van de AEX beŽindigd gaat worden, zowel de stippellijn rond 352,9 in de uurgrafiek als lijn m in de daggrafiek kunnen nog voor een vervolg naar boven zorgen. Aanstaande maandag kijk ik eerst maar wat er gebeurt met de vlag in de kwartiergrafiek. Komt er een uitbraak naar beneden en volgt daarop een daling onder 352,7 dan gaat de aandelengraadmeter naar ofwel lijn m ofwel de stippellijn rond 350,8. Het koersverloop bij beide lijnen wordt dan beslissend voor de vervolgbeweging, waarbij gezegd moet worden dat een eventuele daling onder 350,8 een grotere correctie zou betekenen. Breekt de AEX maandag naar boven uit de vlag in de kwartiergrafiek dan houdt de aandelenmarkt de opwaartse beweging van haar graadmeter daarentegen aan en is het de vraag of de dark cloud cover uit de daggrafiek van vandaag bevestigd gaat worden, daar zou het dan om spannen.

En dan nog dit...

Eergisteren vertelde ik u over een toppatroon in de daggrafiek van de Japanse Nikkei. Vandaag moet ik constateren dat die top al weer doorbroken is. De beurs aldaar kent geen grenzen meer, Japanse beleggers blijven maar kopen alsof er in het geheel nog geen stijging is geweest. De Nikkei staat ten opzichte van de bodem van 13 november 2012 inmiddels op een winst van 45,7%.

  • De Japanse index steeg vandaag met 1,5% en brak daarmee op eenvoudige wijze door het hoogste punt van afgelopen dinsdag. Vraagt u me niet hoelang dit nog doorgaat, want ik kan het u niet zeggen. Hier wordt een enorme beursballon opgeblazen, die eerdaags zal worden doorgeprikt. Wanneer dat zal zijn is me een raadsel, maar dat er op een zeker moment een ronduit spectaculaire daling gaat volgen staat voor mij als een paal boven water. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 15 feb 2013, 19.22u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 mrt 09.15u: Eerste candle potentieel toppatroon

15 mrt 10.15u:  Index is onder stijgende lijn geraakt

15 mrt 11.00u: AEX-index is wat verder gedaald

15 mrt 12.00u: Bodem bij 23,6% Fibonacci niveau

15 mrt 13.00u: Bodem in index staat onder druk

15 mrt 14.00u: Een dalende wig in ontwikkeling

Randstad: Koers bij potentieel weerstandsniveau

15 mrt 15.00u: AEX is naar beneden uitgebroken

15 mrt 16.00u: Omhoog gegaan vanaf 61,8% grens

15 mrt 17.00u: Beursindex zoekt steeds naar steun

 

Agenda van maandag 11 mrt t/m vrijdag 15 mrt 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven