ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210513

  • De markt realiseerde opnieuw een hoogste koers van het jaar vandaag, tevens de slotstand van vandaag. Het punt ligt nu op 370,44. Er zit overigens wel een kwalijke kant aan de winst, daarover bij de kwartiergrafiek meer. We zijn door de stijging minder dan vier punten verwijderd van het hoogste punt 374,2 uit 2011, de markt lijkt vastbesloten dat niveau te gaan bereiken. Zolang we omhoog blijven gaan is dat in ieder geval het doel.

AEX daggrafiek BB 210513

  • Er zit naar boven nog ruimte in de daggrafiek met Bollinger Bands, de bovenste lijn is namelijk nog niet bereikt. Dit wil zeggen dat we ook morgen dus nog verder omhoog zouden kunnen gaan.

AEX uurgrafiek 210513

  • Het slot van de dag lag ter hoogte van de top 370,4 van vanmorgen. Dalen we morgen zonder dit niveau te hebben doorbroken dan staat er een rechthoek in de grafiek en is het wachten op een uitbraak uit dat patroon. Dat is meestal een uitbraak naar boven, maar een uitbraak naar beneden is nooit uit te sluiten.

  • Stijgen we morgen dan ontwikkelt dat patroon zich niet en gaan we direct verder in de richting van 374,2.

AEX kwartiergrafiek 210513

  • De kwalijke kant van de winst waarover ik bij de daggrafiek schreef komt tot uiting in de kwartiergrafiek, om precies te zijn in de laatste candle. We hadden tot 17.30u een situatie die nog uit kon lopen op de vorming van een hoofd en schouders patroon. De AEX keerde door de slotveiling echter terug bij de top van vanmorgen, waardoor het hoofd en schouders patroon niet meer kan ontstaan. Ik schreef in februari een column onder de titel Niet afgeronde patronen, waarin ik diverse voorbeelden gaf van gelijksoortige situaties waarbij de vorming van een hoofd en schouders patroon werd voorkomen. Datzelfde deed zich hier voor. Dat men echter zo ver zou gaan om de slotveiling hiervoor te gebruiken had ik evenwel niet verwacht. Niets wordt geschuwd in deze markt. Het beoogde effect is duidelijk. Iedereen denkt door het nieuwe jaarrecord immers dat het om een stijging gaat die optimisme uitdrukt, terwijl het feitelijk ordinaire sturing van de index in de slotveiling betreft. We zijn diep gezonken.

Resumerend: 

De AEX is door het nieuwe jaarrecord van 370,44 weer een stapje dichter bij de top rond 374,2 uit 2011 gekomen. Loopt de beursindex morgen verder op dan is dat het doel voor de beweging. Daalt de graadmeter morgen zonder eerst boven de slotstand van vandaag te zijn geweest dan staat er een rechthoek in de grafiek, waarop ik dan volg of er een uitbraak naar boven of beneden wordt gerealiseerd. Aan de hand daarvan kijk ik dan verder. Om te beginnen morgen dus eerst maar eens zien of we al dan niet verder stijgen, want dat is het belangrijkst.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de Nasdaq vertoonde tot vandaag een opmerkelijke precisie, iets dat in mijn beleving alleen met computerprogramma's kan worden bereikt. Ik schreef er vorige week al over. Vanmiddag hebben de computeralgoritmen dan toch een klein steekje laten vallen, zoals u als u goed kijkt aan de laatste candle in de grafiek hieronder kunt zien.

  • De Nasdaq kwam zowaar namelijk even onder het kanaal waarin de index sinds begin deze maand met een opvallende accuratesse oploopt. U ziet dat er meteen wordt gewerkt aan een herstel van deze situatie. De Nasdaq is terug binnen het kanaal en het is dus nog maar de vraag of er vanavond een uitbraak wordt gerealiseerd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 21 mei 2013, 18.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 mei 09.15u: Licht lagere start van de beursdag

21 mei 10.00u: Er wordt gestreefd naar een stijging

21 mei 11.00u: Graadmeter is onder druk gekomen

Delta Lloyd: Toppen doorbroken, één barrière over

21 mei 12.00u: Hammer bij het steunniveau 368

21 mei 13.00u: Weerstand gevonden rond 369,2

Nieuwe Steen: Herstellend binnen dalend kanaal

21 mei 14.00u: Er lag opnieuw steun rond 368

21 mei 15.00u: Nog geen afronding van patroon

21 mei 16.15u: Vorming toppatroon is nog mogelijk

21 mei 17.00u: Er wordt gewerkt aan hogere bodem

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven